Životnost UV lampy



host - 53.212 (?) 
23.6.2015 8:34, zobrazeno: 10926x

UV lampa mi začala po 4 letech vyhazovat jistič a nejde nahodit. Bude to dělat spálená trubice nebo trafo? Jaká je vlastně životnost UV lampy?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 23.6.2015 8:45

jistič vyhodí buď vlhkost v svorkovnici, nebo průraz na trafu/předřadníku.

Životnost trubice je dána zejména životností žhavených elektrod na koncích. U trubic ve viditelném spektru pak i životností lumiforu, přeměňující UV spektrum na viditelné vlnové délky. Pokud máte v svítidle příliš dlouho vadnou trubici s přerušenou elektrodou, pak může dojít i k zničení předřadníku. Z toho důvodu je levnější, UV trubice vyměňovat preventivně po 10.000 provozních hodinách (nebo údaji uvedeném na jejich obalu). 

cool

4 roky Vám tedy trubice vydrží při provozu 12 hodin denně a 6 měsíců v roce. Pokud jste to před 4 lety zapnul a nechal běžet, je možné že předřadník se snažil už rok tlačit proud do nefunkční trubice a nyní pokusy o její rozsvícení vzdal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ori - (36) - 182.85 (?), 23.6.2015 10:42

pokud to vyhazuje jistič, tak to není (jen) lampa - JfK má jistě pravdu.

Vedle životnosti se má spíš řešit účinnost, její pokles. A na to nenajdete jednoznačkou odpověď. Zkuste vygooglit "uv lamp lifetime" a přepněte si do obrázků. Bude tam spousa různých grafů s názorem na pokles účinnosti lampy s časem.

Co se týče předřadníku, řešil jsem jeho výměnu asi před rokem. Nekoupil jsem předřadník od prodejců jezírkové technologie za velký peníz ale použil předřadník pro normální zářivky. Najdete to v sekci zahradních jezírek  "Oprava UV lampy - zdroje". 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 231.162 (?), 23.6.2015 14:19

tipnul bych to na kondík v předřadníku, už jsem měnil na třech lampách

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 201.254 (?), 23.6.2015 22:43

Odpojil jsem UV lampu od předřadníku a i přesto vyhazuje jistič. To znamená, že chyba není v UV lampě ale předřadníku. Násilně jsem jej rozebral a vevnitř v hliníkovém obalu je v plechovém obalu elektronika. K ní je přívod 220V a zde evidentně byly vidět kapky vody. Kde se tam vzaly nechápu. Strojovna je ve sklepě a předřadník 1,5 m nad podlahou na stěně. Že by se to tak potilo a proč? Jakmile dobiju baterii do foťáku tak to nafotím a Vy mně poradíte jak postupovat dále. Děkuji všem za rady a doufám, že se mnou budete mít trpělivost a po nafocení mi budete i nadále radit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 201.254 (?), 23.6.2015 23:53

Tak jsem nafotil a pokusím se popsat co. Na hliníkovém obalu je vidět o jaký typ předřadníku se jedná. Hliníkový obal zřejmě slouží jako chladič a současně chrání vlastní předřadník před vodou. Uvnitř hliníkového obalu je plechový kryt předřadníku a v něm už je elektronika. Na plechovém krytu elektroniky jsou opět nápisy upřesňující o jaký typ jde. Abych nahlédnul dovnitř musel bych ze zadu plechového krytu ohnout nožky a tím se žejmě odklopí spodní víko a uvidím elektroniku. Mám však obavy, že nožky po narovnání a opětovném ohnutí se zlomí. Uvažuji, že to nechám pořádně vysušit a znovu zapojím. Když to opět vyhodí jistič musím nožičky narovnat a odklopit spodek plechového krytu a uvidím elektroniku, kterou znovu nafotím a poprosím o Váš názor. Souhlas s postupem? 

typ předřadníku
typ předřadníku
hliníkový obal
hliníkový obal
plechový kryt elektroniky
plechový kryt elektroniky
nápis na plechovém krytu
nápis na plechovém krytu
Nožky plechového krytu
Nožky plechového krytu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 201.254 (?), 24.6.2015 21:21

I po vysušení předřadník vyhazuje pojistky. Oddělal jsem zadrí kryt abych nahlédnul do elektroniky a je zalitá černou pryskyřicí. Ta byla vlhká. Takže předřadník musím vyměnit. Podíval jsem se na odkaz oriho kdy on použil předřadník OSRAM QT FIT8 2x58-70 W. Neumím posoudit zda nahradí i ten můj. Dokáže mi někdo poradit. 

elektronika zalitá pryskyřicí
elektronika zalitá pryskyřicí
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 24.6.2015 22:36

Dejte ještě štítkové údaje z trubice, fotku patice trubice a úvahu, jestli chcete stejný příkon/výkon, když by do osvětlovacího tunelu pasovala i jiná.

Druhá věc je, že pokud to navlhalo několik dní či dokonce měsíců, tak to nevyschne naráz, V domácích podmínkách jsou jako desikanty dostupné loupaná rýže a kočičí stelivo. Elektronika se vloží do lahve příslušné velikosti (zkuste od mléka Olma co má široké hrdlo) a obsype desikantem. Uzavřená se nechá pár dní stát, aby desikant odebral uvolňovanou vlhkost. Na youtube jsou videa typu "záchrana mokrého mobilu rýží". Pokud však došlo k průrazu na některém z kondenzátorů spínaného zdroje, tak to nebude k ničemu a nákupu nového předřadníku se nevyhnete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 53.212 (?), 25.6.2015 11:53

Přdřadník je mrtvý. Hledám adekvátní náhradu pro UV lampu 75 W. Patice zůstane původní to znamená potřebuji z něj výstup o dvou drátech a na ten si patici připojím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ori - (36) - 182.85 (?), 26.6.2015 13:11

Doporučuji dojít do místního velkoobchodu elekro (tam kde berou materiál místní elektrikáři). Tam to budou mít tak za čtyři stovky. Mají na výběr či objednají do pár dnů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika