Oxid chloričitý (ClO2) k dezinfekci bazénu



Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?)
22.7.2014 23:46

Trochu mě to trvalo, sháněl jsem informace a následně jsem telefonicky a mailem si potvrzoval níže uvedené informace u výrobců.

Není možné vyrobit absolutně čistou chemickou látku. Proto jakoukoli chemikálii koupíte, tak má určité množství nečistot. To se týká i chemických látek, ze které jsou vyrobeny i léky.

Proto se u chemikálií udává maximální množství nečistot, které zaručuje, že může obsahovat. Potraviny se běžně vyrábějí z látek, které jsou „čisté“ nebo ještě horší kvality s větším znečištěním.

Léky se vyrábějí i z látek „čisté“. Většinou s upozornění, že není určen pro vnitřní použití. Obchodníci se tak chrání proti případným právním útokům.

Nejdříve informace o označování čistoty chemikálií podle stupně čistoty jsou zařazeny do tří skupin:

1. Zvláště čisté látky  = 1 podskupina „zv.č.“ = Chemikálie zvláště čisté vyšší než 99,9 % a obsah nečistot je na úrovni 0,00001% až 0,0000001% (pro speciální účely).

2.podskupina  „ch.č.“ = Chemikálie chemicky čisté:  vyšší než 99,8 % a obsah jednotlivých nečistot se pohybuje na úrovni 0,001% až 0,00001%.

2. Čisté chemikálie = 3 podskupina. „p.a.“ = Chemikálie pro analýzu: obsah základní látky se pohybuje obvykle mezi 99,0 - 99,8 %, jednotlivé nečistoty jsou přítomny jen v tisícinách procenta, látka nesmí obsahovat mechanické nečistoty.

4.podskupina „č.“= Chemikálie čisté: obsah základní látky je min. 98 %, jednotlivé nečistoty (které by mohly ovlivnit předpokládané použití) jsou přítomny v setinách procenta, látka by neměla obsahovat mechanické nečistoty.

5.podskupina = čištěný

3. Technické chemikálie = 6 podskupina. technický  

7 podskupina. Surový.


Jinak řečeno „Čistá chemická látka“ je taková, která má až 2 % nečistot. „Chemická látka pro analýzu“ obsahuje max. 1 % nečistot. „Zvláště čistá chemická látka“ obsahuje max. 0,1 % nečistot.

Všichni prodejci vyrábějí nebo si nechávají vyrábět výrobky, komponenty si kupují od velkovýrobců a pak je míchají a výsledky se prodávají. (Mountfield, Maimex, Vodnář, taky Techneco, Guapex, nebo AQUABELA a další).

Výše uvedení výrobci, údajně dodržují dané vyhlášky, které udávají maximální koncentraci nečistot.

Vyhláška č. 409/2005 Sb., nám udává požadavky na čistotu chemických přípravků používaných k úpravě vody na vodu pitnou nebo teplou.

Nás zajímá, jenom nejvíce používané, v bazénové chemii. Všechny hodnoty jsou uvedeny na 100% chem.prvku. (0,1mg = 0,0001g = 0,1ppm = 0,00001%).Viz obrázek.

Peroxid vodíku (H2O2): je hlavní prvek, a stříbro, pro bez chlorovou dezinfekci bazénové vody pod názvem OXI. Užití jako oxidační a dezinfekční činidlo.Arzen 0,5mg/kg, Rtuť 0,5mg/kg, Olovo 0,5mg/kg, Nikl 1mg/kg, Selen 0,5mg/kg,  Kadmium 0,5mg/kg, Chrom 0,5mg/kg,  Antimon 0,5mg/kg.

Chloritan sodný (NaClO2): Užití k oxidaci, při úpravě vody k výrobě oxidu chloričitého.Arzen 1mg/kg, Rtuť 1,1mg/kg, Olovo 1,1mg/kg, Nikl 1,1mg/kg, Selen 1,1mg/kg,  Kadmium 1,5mg/kg, Chrom 1,1mg/kg,  Antimon 1,1mg/kg.

Kyselina chlorovodíková (HCl): Užití k úpravě pH.
Arzen 3mg/kg, Rtuť 0,5mg/kg, Olovo 3mg/kg, Nikl 3mg/kg, Selen 5mg/kg,  Kadmium 1mg/kg, Chrom 3mg/kg,  Antimon 1mg/kg.

Naše známá, nejvíce používaná složka, co nám ve spojení s vodou vyrobí chlor.

Chlornan vápenatý Ca(ClO2): Užití: k oxidaci a dezinfekci, k odstranění amonných sloučenin. Musí obsahovat nejméně 65,55% chlornanu vápenatého.
Arzen 5mg/kg, Rtuť 5mg/kg, Olovo 15mg/kg, Nikl 8mg/kg, Selen 20mg/kg,  Kadmium 5mg/kg, Chrom 15mg/kg,  Antimon 15mg/kg.

Když to porovnáme tak výrobky na bázi chloru, můžou mýt největší maximální koncentraci nečistot.
Třeba ČSN EN 938 evropská norma nám říká, že lze použít chloritan sodný, používaný pro úpravu vody určené k lidské spotřebě. Popisuje vlastnosti chloritanu sodného a stanoví požadavky a odpovídající metody zkoušení pro chloritan sodný. Informuje o jeho použití při úpravě vody.

Takže k výrobě stabilizovaného roztoku ClO 2), použije se třeba (NaClO2) a (HCl), tyto hodnoty se sečtou.Váš koupený výrobek „Desam Solid“ obsahu je Hydrogensíran sodný, Uhličitan draselný, Chloritan sodný, Dichlorisokyanurát sodný, tak musíte všechny koncentrace nečistot sečíst. A výsledek bude horší pro „Desam Solid“.


POZOR! Výše uvedené hodnoty platí pro úpravu pitné vody. My tuto upravenou vodu používáme do bazénu a né k pití.

K ředění když budeme přidávat k Chloritanu sodnýmu o čistotě vyšší než 99,8 %, běžnou vodou, znečistíme látku mnohonásobně více.

Každá chemická látka se musí nějak vyrobit, a obsahuje nepatrné zbytky výrobních surovin. Chloritan sodný se vyrábí redukcí chlorečnanu sodného vhodným redukčním činidlem, proto v každém chloritanu sodném, který koupíte, jsou nepatrné zbytky chlorečnanu sodného a druhé látky, která tvořila redukční činidla. Zdůrazňuji, v každém.

Firma uvádí, že zaručuje, že se chlorečnan sodný nedostal do styku s těžkými kovy jako je arsen, rtuť, atd. a že zaručuje, že obsah těchto kovů je pod 0,1 mg/kg, nebo 0,0001g, tedy méně než 0,00001 %. Tak neobsahuje ani arzén, ani rtuť, ani další, ale uvádějí tam záruku toho, že tam prakticky nejsou.

Proto čistota Chloritanu sodného je všude stejná, protože ho vyrábějí pouze dvě firmy, pro celou Evropu a zajímavé je že jsou podle specifikací skoro totožné. Tyto fy. ho distribuují do ostatních firem, kde se prodává. Větší čistotu prostě nelze zakoupit.

Firmy, jako je Fichema, Likochem, Mach chemikálie, Eurosarm,...prodávají za lidovou cenu - jako chemickou surovinu. Pak zde máme firmy, co naprosto stejnou látku prodávají za NElidové ceny a mastí si kapsu na neznalosti jiných.
Suma sumárum, k používání dezinfekci bazénové vody, bych to vůbec neřešil.

Suma sumárum, k používání dezinfekci bazénové vody, bych to vůbec neřešil.

Kečup


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 80.124 (?), 11.7.2014 1:29

Milý Oline71, není potřeba celou diskuzi zahltit opakováním toho co již bylo několikrát uvedeno výše. Rovněž kopírování stylem Copy/Paste není příliš přínosné. Plně postačuje dát sem odkaz a zbytečně neplýtvat místem. Kvantita se opravdu samovolně nezmění v kvalitu. Vaše věty: "...Chlor proměňuje cizí látky na jiné chemické látky, které nemají co dělat v bazénu a pořád se musí měřit voda (proto se opouští dávkování jak do bazénu tak do vodovodu)..." jsou jaksi poněkud "nepřesné" a velice laické. Co jsou to prosím cizí látky??? Komu cizí? Na jaké jiné látky se mění? Jak víte, že nemají v bazénu co dělat, když je ani neumíte popsat? Píšete o látkách a co bakterie? Těmi látkami myslíte kal? Kde jste přišel na to, že se do vodovodu nedávkují žádné látky? Co myslíte tím, že se "voda musí pořád měřit"? Víte vůbec co se měří? Objem vody? Délka? Hloubky? Teplota? Pokud problematice nerozumíte, klidně jste se zde mohl zeptat. Ale zahltit diskuzi okopírovanými stránkami je poněkud kontraproduktivní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 78.69 (?), 11.7.2014 11:52

ClO2 - dávkování, Ph i zima 

 Čistím vodu v bazénu 30m3 pomocí ClO2 již 2. rok a bez problému. Dávám do 5l kanistru vodu (studenou) a do toho naliji 50ml chloritanu a 50ml hydrogensiranu. Vytlačím část vzduchu aby se kanistr nenafouknul, zavřu, protřepu a nechám cca 2h odstát. Udělal jsem si z kalového čerpadla a domácí venturiho trubice aplikátor. (Čerpadlo má na výstupu přisávání vzduchu.) Hadičku přisávání vzduchu dám do kanystru a směs ClO2 se mi roznese po celém bazénu.

Aplikuji tak i Ph-. Je to rychlé a kvalitní promíchání. ClO2 se potom postupně od dna bazenu dostává až na povrch. Občas se mi stané, že voda zbělá (jako by vápnitá), to je známka, že mám snížit Ph (i podle měření) a jede se dál. Snížení Ph nejlépe Hydrohensítansodny. Levné a velice účinné.

Aplikace cca 1x týdně, nebo dle potřeby. Po aplikaci je voda lehounce nažlouplá, ale do rána je vždy pruzračná. Potom vysaji dno a bazén zůstane křišťálově čistý cca týden.

Voda v bazénu je již 2. rok. Přez zimu jsem dal cca 50ml na 50ml složek, přikryl plachtou a kdykoli jsem během zimy nadzvednul, tak byla voda průzračná až na dno.

Na jaře jsem dal cca 2 - 3 dávky ClO2 každý den a upravil Ph-. Nyní jen jednou týdně dodám ClO2 v kanistru a voda je jak z pískovcového jezirka v Adršpachu :-)

Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 11.7.2014 16:32

Tak to je skvělý popis s praktickou zkušeností. Díky. Dáváte do bazénu celou láhev naráz? Nebo vám vydrží na několik dávek? Ale nepochopil jsem jak se liší zimní dávka od běžné. U obou variant píšete 50+50ml složek. Rovněž mi není jasný smysl složitého dávkování přes čerpadlo. Mělo by stačit potřebnou dávku do bazénu vlít, případně pomalu vlívat do skimeru aby se lépe promíchala. Když to lejete jednou za čas, tak proč s tím tolik práce a přisávat venturiho trubicí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 78.69 (?), 18.7.2014 13:45

Kupuje se většinou 1l nebo více, tak dávkování stačí na dlouho. Zimní dávka se neliší, je stejná, ale funguje to na mém bazénu s místní vodou. Nicméně rozdíly nejsou velké. Chce to proste vyzkoušet a nebát se experimentovat, jen dát pozor, je to chemie. Dávkování mám přez čerpadlo, jelikoz můj bazén má sice skimer, ale výpust z filtrace je padáním vody z výšky. Tak aby ClO2 zbytečně nevyprchal. Cerpadlo to rožene po celém bazénu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.69 (?), 11.7.2014 16:59
Ionizátor, návrat ze 14 denní dovolené, voda čistá 31 °… potřebuje vysát dno, letos od dubna start po zimě 200 ml chlornanu a do dneška jen ionizátor, zdar chemikům.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 11.7.2014 22:29

Tak jsem se právě koukal na web jednoho z prodejců chem. látek. Hledal jsme chloritan sodný - NaClO2. To, že je jedovatý a zdraví nebezpečný, to jsem čekal. Viz popis

Nebezpečnost: Oxidující, zdraví škodlivý - poškození orgánů, poškození očí, vysoce toxický pro životní prostředí
H271 Může způsobit požár nebo výbuch; silný oxidant.
H302 Zdraví škodlivý při požití.
H318 Způsobuje vážné poškození očí.
H373 Může způsobit poškození orgánů při prodloužené nebo opakované expozici.
H400 Vysoce toxický pro vodní organismy.

Ale to, že obsahuje nečistoty a jedovaté látky, které se ukládají v těle jako je rtuť, arzén, chrom, olovo a další mne odradilo od domácích pokusů:

Technická specifikace:
Chloritan sodný (NaClO2) Min. 300 g/l / Min. 24,5%
Dusičnan sodný (NaNO3) Max. 0,03%
Chlorečnan sodný (NaClO3) Max. 0,45%
Arzén (As) Max. 0,1 mg/kg 25% roztoku chloritanu sodného
Chrom (Cr) Max. 0,1 mg/kg 25% roztoku chloritanu sodného
Rtuť (Hg) Max. 0,1 mg/kg 25% roztoku chloritanu sodného
Nikl (Ni) Max. 0,1 mg/kg 25% roztoku chloritanu sodného
Olovo (Pb) Max. 0,1 mg/kg 25% roztoku chloritanu sodného
Antimon (Sb) Max. 0,1 mg/kg 25% roztoku chloritanu sodného
Selen (Se) Max. 0,1 mg/kg 25% roztoku chloritanu sodného

Dokud nezačnou prodávat někde chloritan v lékařské čistotě a kvalitě, tak raději obětuji 10 Kč za pytlík Desam Solidu, který je k tomuto účelu přímo určený.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 22.7.2014 23:46

Trochu mě to trvalo, sháněl jsem informace a následně jsem telefonicky a mailem si potvrzoval níže uvedené informace u výrobců.

Není možné vyrobit absolutně čistou chemickou látku. Proto jakoukoli chemikálii koupíte, tak má určité množství nečistot. To se týká i chemických látek, ze které jsou vyrobeny i léky.

Proto se u chemikálií udává maximální množství nečistot, které zaručuje, že může obsahovat. Potraviny se běžně vyrábějí z látek, které jsou „čisté“ nebo ještě horší kvality s větším znečištěním.

Léky se vyrábějí i z látek „čisté“. Většinou s upozornění, že není určen pro vnitřní použití. Obchodníci se tak chrání proti případným právním útokům.

Nejdříve informace o označování čistoty chemikálií podle stupně čistoty jsou zařazeny do tří skupin:

1. Zvláště čisté látky  = 1 podskupina „zv.č.“ = Chemikálie zvláště čisté vyšší než 99,9 % a obsah nečistot je na úrovni 0,00001% až 0,0000001% (pro speciální účely).

2.podskupina  „ch.č.“ = Chemikálie chemicky čisté:  vyšší než 99,8 % a obsah jednotlivých nečistot se pohybuje na úrovni 0,001% až 0,00001%.

2. Čisté chemikálie = 3 podskupina. „p.a.“ = Chemikálie pro analýzu: obsah základní látky se pohybuje obvykle mezi 99,0 - 99,8 %, jednotlivé nečistoty jsou přítomny jen v tisícinách procenta, látka nesmí obsahovat mechanické nečistoty.

4.podskupina „č.“= Chemikálie čisté: obsah základní látky je min. 98 %, jednotlivé nečistoty (které by mohly ovlivnit předpokládané použití) jsou přítomny v setinách procenta, látka by neměla obsahovat mechanické nečistoty.

5.podskupina = čištěný

3. Technické chemikálie = 6 podskupina. technický  

7 podskupina. Surový.


Jinak řečeno „Čistá chemická látka“ je taková, která má až 2 % nečistot. „Chemická látka pro analýzu“ obsahuje max. 1 % nečistot. „Zvláště čistá chemická látka“ obsahuje max. 0,1 % nečistot.

Všichni prodejci vyrábějí nebo si nechávají vyrábět výrobky, komponenty si kupují od velkovýrobců a pak je míchají a výsledky se prodávají. (Mountfield, Maimex, Vodnář, taky Techneco, Guapex, nebo AQUABELA a další).

Výše uvedení výrobci, údajně dodržují dané vyhlášky, které udávají maximální koncentraci nečistot.

Vyhláška č. 409/2005 Sb., nám udává požadavky na čistotu chemických přípravků používaných k úpravě vody na vodu pitnou nebo teplou.

Nás zajímá, jenom nejvíce používané, v bazénové chemii. Všechny hodnoty jsou uvedeny na 100% chem.prvku. (0,1mg = 0,0001g = 0,1ppm = 0,00001%).Viz obrázek.

Peroxid vodíku (H2O2): je hlavní prvek, a stříbro, pro bez chlorovou dezinfekci bazénové vody pod názvem OXI. Užití jako oxidační a dezinfekční činidlo.Arzen 0,5mg/kg, Rtuť 0,5mg/kg, Olovo 0,5mg/kg, Nikl 1mg/kg, Selen 0,5mg/kg,  Kadmium 0,5mg/kg, Chrom 0,5mg/kg,  Antimon 0,5mg/kg.

Chloritan sodný (NaClO2): Užití k oxidaci, při úpravě vody k výrobě oxidu chloričitého.Arzen 1mg/kg, Rtuť 1,1mg/kg, Olovo 1,1mg/kg, Nikl 1,1mg/kg, Selen 1,1mg/kg,  Kadmium 1,5mg/kg, Chrom 1,1mg/kg,  Antimon 1,1mg/kg.

Kyselina chlorovodíková (HCl): Užití k úpravě pH.
Arzen 3mg/kg, Rtuť 0,5mg/kg, Olovo 3mg/kg, Nikl 3mg/kg, Selen 5mg/kg,  Kadmium 1mg/kg, Chrom 3mg/kg,  Antimon 1mg/kg.

Naše známá, nejvíce používaná složka, co nám ve spojení s vodou vyrobí chlor.

Chlornan vápenatý Ca(ClO2): Užití: k oxidaci a dezinfekci, k odstranění amonných sloučenin. Musí obsahovat nejméně 65,55% chlornanu vápenatého.
Arzen 5mg/kg, Rtuť 5mg/kg, Olovo 15mg/kg, Nikl 8mg/kg, Selen 20mg/kg,  Kadmium 5mg/kg, Chrom 15mg/kg,  Antimon 15mg/kg.

Když to porovnáme tak výrobky na bázi chloru, můžou mýt největší maximální koncentraci nečistot.
Třeba ČSN EN 938 evropská norma nám říká, že lze použít chloritan sodný, používaný pro úpravu vody určené k lidské spotřebě. Popisuje vlastnosti chloritanu sodného a stanoví požadavky a odpovídající metody zkoušení pro chloritan sodný. Informuje o jeho použití při úpravě vody.

Takže k výrobě stabilizovaného roztoku ClO 2), použije se třeba (NaClO2) a (HCl), tyto hodnoty se sečtou.Váš koupený výrobek „Desam Solid“ obsahu je Hydrogensíran sodný, Uhličitan draselný, Chloritan sodný, Dichlorisokyanurát sodný, tak musíte všechny koncentrace nečistot sečíst. A výsledek bude horší pro „Desam Solid“.


POZOR! Výše uvedené hodnoty platí pro úpravu pitné vody. My tuto upravenou vodu používáme do bazénu a né k pití.

K ředění když budeme přidávat k Chloritanu sodnýmu o čistotě vyšší než 99,8 %, běžnou vodou, znečistíme látku mnohonásobně více.

Každá chemická látka se musí nějak vyrobit, a obsahuje nepatrné zbytky výrobních surovin. Chloritan sodný se vyrábí redukcí chlorečnanu sodného vhodným redukčním činidlem, proto v každém chloritanu sodném, který koupíte, jsou nepatrné zbytky chlorečnanu sodného a druhé látky, která tvořila redukční činidla. Zdůrazňuji, v každém.

Firma uvádí, že zaručuje, že se chlorečnan sodný nedostal do styku s těžkými kovy jako je arsen, rtuť, atd. a že zaručuje, že obsah těchto kovů je pod 0,1 mg/kg, nebo 0,0001g, tedy méně než 0,00001 %. Tak neobsahuje ani arzén, ani rtuť, ani další, ale uvádějí tam záruku toho, že tam prakticky nejsou.

Proto čistota Chloritanu sodného je všude stejná, protože ho vyrábějí pouze dvě firmy, pro celou Evropu a zajímavé je že jsou podle specifikací skoro totožné. Tyto fy. ho distribuují do ostatních firem, kde se prodává. Větší čistotu prostě nelze zakoupit.

Firmy, jako je Fichema, Likochem, Mach chemikálie, Eurosarm,...prodávají za lidovou cenu - jako chemickou surovinu. Pak zde máme firmy, co naprosto stejnou látku prodávají za NElidové ceny a mastí si kapsu na neznalosti jiných.
Suma sumárum, k používání dezinfekci bazénové vody, bych to vůbec neřešil.

Suma sumárum, k používání dezinfekci bazénové vody, bych to vůbec neřešil.

Kečup


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 164.148 (?), 23.7.2014 10:24
Nebuďte závistivý. Firmy, co prodávají za "NElidové ceny" a "mastí si kapsu" na neznalosti jiných jsou zcela normální firmy, které musí ty látky koupit, smísit, dát do obalů, potisknout je, transportovat, zajistit odbyt, reklamu, prodej v řetězcích, kompletní skladovou logstiku. V těch firmách pracují lidé, kteří by rády za svou práci plat. Není toho málo. A výhodou je že nemusíte nic měřit, vážit, mísit, je to velmi bezpečné, nehrozí vým výbuch ani poleptání, je jasné dávkování-prostě kvalitní výrobek. To neznamená, že si jej každý musí koupit, JE fajn obětovat kus vlstního sádla pro stejný výsledek. Ale není třeba kvůli tomu závidět a dehonestovat nějakou firmu. Kdyby to lidé kupovat nechtěli, nekupovali by.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 23.7.2014 15:29

Já si myslím, že jsme si nerozuměli, nebo jsem to špatně napsal.

Měl jsem na mysli že „Chloritan sodný“ se dá koupit u firem za 1 litr cca 40-200 Kč. A jiný to prodávají za 115 ml. za 490 Kč a to se jedná o stejnou látku. Nezlobte se, ale podle mého názoru, je to Nelidová cena a to jsem slušný.

Kečup

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 80.124 (?), 23.7.2014 16:07
No jooooo, ale to asi porovnáváte "obyčejnou" chemickou látku prodávanou v kýbli (a primárně neurčenou ke stravování) se zázračnými lékařskými MMS kapkami Jima Humbla, které umí vyléčit rakovinu, vrátit mládí, navrátit amputovanou končetinu, vynásobit vaše IQ a podobně. Prodávání v potravinářské kvalitě. Koneckonců jak psal v někdo příspěvku přede mnou, vitamín C si také můžete koupit 30g/200,- v lékárně v podobě krásně barevných pilulek smíchaných se šípkem. Nebo ve velkém 1kg za 168,- cca 30x levněji jako pytlík prášku. A to zůstávám u obojího v potravinářské kvalitě. A šípky si dokonce můžete nasbírat zadarmu u každého pangejtu. Prostě prodávají co prodávají. Já bych jim to nezazlíval, každý to může dělat také nebo to nakoupit jinde a jinak. Každý má na výběr a to přeci jde, ne?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika