Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Trochu mě to trvalo, sháněl jsem informace a následně jsem telefonicky a mailem si potvrzoval níže uvedené informace u výrobců.

Není možné vyrobit absolutně čistou chemickou látku. Proto jakoukoli chemikálii koupíte, tak má určité množství nečistot. To se týká i chemických látek, ze které jsou vyrobeny i léky.

Proto se u chemikálií udává maximální množství nečistot, které zaručuje, že může obsahovat. Potraviny se běžně vyrábějí z látek, které jsou „čisté“ nebo ještě horší kvality s větším znečištěním.

Léky se vyrábějí i z látek „čisté“. Většinou s upozornění, že není určen pro vnitřní použití. Obchodníci se tak chrání proti případným právním útokům.

Nejdříve informace o označování čistoty chemikálií podle stupně čistoty jsou zařazeny do tří skupin:

1. Zvláště čisté látky  = 1 podskupina „zv.č.“ = Chemikálie zvláště čisté vyšší než 99,9 % a obsah nečistot je na úrovni 0,00001% až 0,0000001% (pro speciální účely).

2.podskupina  „ch.č.“ = Chemikálie chemicky čisté:  vyšší než 99,8 % a obsah jednotlivých nečistot se pohybuje na úrovni 0,001% až 0,00001%.

2. Čisté chemikálie = 3 podskupina. „p.a.“ = Chemikálie pro analýzu: obsah základní látky se pohybuje obvykle mezi 99,0 - 99,8 %, jednotlivé nečistoty jsou přítomny jen v tisícinách procenta, látka nesmí obsahovat mechanické nečistoty.

4.podskupina „č.“= Chemikálie čisté: obsah základní látky je min. 98 %, jednotlivé nečistoty (které by mohly ovlivnit předpokládané použití) jsou přítomny v setinách procenta, látka by neměla obsahovat mechanické nečistoty.

5.podskupina = čištěný

3. Technické chemikálie = 6 podskupina. technický  

7 podskupina. Surový.


Jinak řečeno „Čistá chemická látka“ je taková, která má až 2 % nečistot. „Chemická látka pro analýzu“ obsahuje max. 1 % nečistot. „Zvláště čistá chemická látka“ obsahuje max. 0,1 % nečistot.

Všichni prodejci vyrábějí nebo si nechávají vyrábět výrobky, komponenty si kupují od velkovýrobců a pak je míchají a výsledky se prodávají. (Mountfield, Maimex, Vodnář, taky Techneco, Guapex, nebo AQUABELA a další).

Výše uvedení výrobci, údajně dodržují dané vyhlášky, které udávají maximální koncentraci nečistot.

Vyhláška č. 409/2005 Sb., nám udává požadavky na čistotu chemických přípravků používaných k úpravě vody na vodu pitnou nebo teplou.

Nás zajímá, jenom nejvíce používané, v bazénové chemii. Všechny hodnoty jsou uvedeny na 100% chem.prvku. (0,1mg = 0,0001g = 0,1ppm = 0,00001%).Viz obrázek.

Peroxid vodíku (H2O2): je hlavní prvek, a stříbro, pro bez chlorovou dezinfekci bazénové vody pod názvem OXI. Užití jako oxidační a dezinfekční činidlo.Arzen 0,5mg/kg, Rtuť 0,5mg/kg, Olovo 0,5mg/kg, Nikl 1mg/kg, Selen 0,5mg/kg,  Kadmium 0,5mg/kg, Chrom 0,5mg/kg,  Antimon 0,5mg/kg.

Chloritan sodný (NaClO2): Užití k oxidaci, při úpravě vody k výrobě oxidu chloričitého.Arzen 1mg/kg, Rtuť 1,1mg/kg, Olovo 1,1mg/kg, Nikl 1,1mg/kg, Selen 1,1mg/kg,  Kadmium 1,5mg/kg, Chrom 1,1mg/kg,  Antimon 1,1mg/kg.

Kyselina chlorovodíková (HCl): Užití k úpravě pH.
Arzen 3mg/kg, Rtuť 0,5mg/kg, Olovo 3mg/kg, Nikl 3mg/kg, Selen 5mg/kg,  Kadmium 1mg/kg, Chrom 3mg/kg,  Antimon 1mg/kg.

Naše známá, nejvíce používaná složka, co nám ve spojení s vodou vyrobí chlor.

Chlornan vápenatý Ca(ClO2): Užití: k oxidaci a dezinfekci, k odstranění amonných sloučenin. Musí obsahovat nejméně 65,55% chlornanu vápenatého.
Arzen 5mg/kg, Rtuť 5mg/kg, Olovo 15mg/kg, Nikl 8mg/kg, Selen 20mg/kg,  Kadmium 5mg/kg, Chrom 15mg/kg,  Antimon 15mg/kg.

Když to porovnáme tak výrobky na bázi chloru, můžou mýt největší maximální koncentraci nečistot.
Třeba ČSN EN 938 evropská norma nám říká, že lze použít chloritan sodný, používaný pro úpravu vody určené k lidské spotřebě. Popisuje vlastnosti chloritanu sodného a stanoví požadavky a odpovídající metody zkoušení pro chloritan sodný. Informuje o jeho použití při úpravě vody.

Takže k výrobě stabilizovaného roztoku ClO 2), použije se třeba (NaClO2) a (HCl), tyto hodnoty se sečtou.Váš koupený výrobek „Desam Solid“ obsahu je Hydrogensíran sodný, Uhličitan draselný, Chloritan sodný, Dichlorisokyanurát sodný, tak musíte všechny koncentrace nečistot sečíst. A výsledek bude horší pro „Desam Solid“.


POZOR! Výše uvedené hodnoty platí pro úpravu pitné vody. My tuto upravenou vodu používáme do bazénu a né k pití.

K ředění když budeme přidávat k Chloritanu sodnýmu o čistotě vyšší než 99,8 %, běžnou vodou, znečistíme látku mnohonásobně více.

Každá chemická látka se musí nějak vyrobit, a obsahuje nepatrné zbytky výrobních surovin. Chloritan sodný se vyrábí redukcí chlorečnanu sodného vhodným redukčním činidlem, proto v každém chloritanu sodném, který koupíte, jsou nepatrné zbytky chlorečnanu sodného a druhé látky, která tvořila redukční činidla. Zdůrazňuji, v každém.

Firma uvádí, že zaručuje, že se chlorečnan sodný nedostal do styku s těžkými kovy jako je arsen, rtuť, atd. a že zaručuje, že obsah těchto kovů je pod 0,1 mg/kg, nebo 0,0001g, tedy méně než 0,00001 %. Tak neobsahuje ani arzén, ani rtuť, ani další, ale uvádějí tam záruku toho, že tam prakticky nejsou.

Proto čistota Chloritanu sodného je všude stejná, protože ho vyrábějí pouze dvě firmy, pro celou Evropu a zajímavé je že jsou podle specifikací skoro totožné. Tyto fy. ho distribuují do ostatních firem, kde se prodává. Větší čistotu prostě nelze zakoupit.

Firmy, jako je Fichema, Likochem, Mach chemikálie, Eurosarm,...prodávají za lidovou cenu - jako chemickou surovinu. Pak zde máme firmy, co naprosto stejnou látku prodávají za NElidové ceny a mastí si kapsu na neznalosti jiných.
Suma sumárum, k používání dezinfekci bazénové vody, bych to vůbec neřešil.

Suma sumárum, k používání dezinfekci bazénové vody, bych to vůbec neřešil.

Kečup

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika