Výroba vína se liší u červeného a bílého.
Bílé víno a Rosé: Z bílých odrůd, Rosé z odrůd modrých stejnou technologií jako v případě bíkých odrůd (kromě skupiny odrůd tzv. barvířek). Sklizené hrozny se odstopkovávají a lehce pomelou, bobule se vylisují a vzniklý mošt se nejčastěji plní do vysířených sudů a následně očkuji vynnými kvasinkami. Povykvašení se víno filtruje a čistí (tzv. školení vína). Poté se nechává dozrávat zpravidla v sudech.
Červené víno: z odrůd modrých, po sklizni se zhozny odstopkovávají, lehce pomelou a následně dávají do kádí. Zde se nechávají nakvasit, po nakvašení se lisují a plní do sudů, kde dokvasí. Další technologie stejná jako u bílých vín.
Pro přesnější a doplňující informace doporučuji prostudovat literaturu běžně k dostání v knihkupectvích.
Je pravda, že z bílého a modrého hrozna lze vyrobit bílé víno (červený tramín) ? A dále bych chtěl podrobně vědět, jak se vyrábí červené víno. Zda-li se slupky musí luhovat ve vylisovaném moštu, protože barvivo je údajně pouze ve slupkách. Předem díky za odpověď. Můj Email: creencia@centrum.cz
Tramín červený je jednou z odrůd vinné révy. Hrozen má po vyzrání červenou barvu,ale dužina je bílá a proto je i víno vyráběné z této odrůdy bílé. Obecně jsou převážně u všech odrůd při lisování výsledným produktem mošty bíle, případně narůžovělé. Barvivo, které dává barvu červeným vínům je obsaženo právě ve slupkách a proto je nutno toto barvivo nechat vylouhovat při prvotním zpracování hroznů. Tomuto procesu se říká macerování. Výjimkou jsou odrůdy nazývané barvířky, kdy i dužina hroznu je červená a vylisovaný mošt je červený. Tyto barvířky se používají také pro dobarvování vín,ale v poslední době jsou k dostání i vynikající vína ledová a slámová odrůd Neronet nebo Alibernet a většinou to bývají skutečné lahůdky pro milovníky vín. Výborným výrobcem takových vín je např. Libor Veverka z moravských Čejkovic.
Tuším, že se vyrábí ze hroznů sklizených velmi pozdě a za mrazu, taktéž lisované před úplným rozmrazením. Výtežnost je malá, ale cukernatost (i aroma) velmi vysoká.
Pokud uvažujete o domácí výrobě vína, není to nic složitého. Minulý rok jsem dělal červené, "pozdní sběr z vybraných bobulí" do 5l demižonu. Ve finále to bylo přes 3 l výborného vína. Ale pro začátečníka bych doporučil 15l demižon (větší množství snadněji kvasí) - do něj tak 10 l moštu - po ukončení kvašení stočit do druhého (5 l) demižonu a nechat zrát. Zbyde tak 2-3 l, to je akorát na košt.
na jablečný už mám recept, ale vinný nikde nemůžu najít. Vyrábí se z vinného moštu nebo z vilisovaných hroznů, které se zalijí vodou?? Díky předem za info na verinet@seznam.cz
Výrobu vína je opravdu lepší nastudovat, literatury je pro zahrádkáře dost.
Opisovat sem něco co už je popsáno detailně nemá cenu. Max. velmi jednoduchý přímý postup.: Rozmačkej, vymačkej, přidaj kvasinky, nech to kvasiť, pak to stáhni a vypíj,:-)