|
Švestkové víno
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4
|
|
|
|
|
|
host - 219.7 (?), 9.8.2012 5:26
Už desátým rokem vyrábím švestkové víno podle tohoto receptu:
5 kg vypeckovaných švestek rozdrtíme ve velkém hrnci, přidáme 5 g kyseliny cirónové, půl balíčku živné soli, spaříme 2 litry vařící vody a necháme 1/4 hodiny v přikryté nádobě vařit na mírném ohni, občas zamícháme. Vaření je důležité, aby se ze švestek uvolnily aromatické látky, jinak by bylo víno bez výraznější chuti. Po vychladnutí přidáme tekuté kvasinky nebo lépe aktivní kvas a necháme přikryté 1-2 dny zakvasit. Po rozkvašení směs vylisujeme do demižonu. Výlisky dáme znovu do hrnce, přelijeme 1 litrem vroucí vody, přidáme asi 5 pecek a znovu mírně povaříme. Po vyhladnutí tento druhý výluh vylisujeme a přidáme do demižonu k původnímu moštu. 1 kg cukru svaříme s 1 litem vody a vychladlé přidáme také do demižonu - nejlépe po třetinách: první třetinu hned, druhou po pěti dnech a poslední po dalších pěti dnech. 3-4 měsíce necháme "dozrát".
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 9.8.2012 9:41
K tomu můžu jen dopsat, že recept je z publikace : Příprava domácích vín - ing. B. Valenta. Já ji považuji za první, ucelenou a doposud nepřekonanou učebnicí a manuálem pro domácí vinaře (I když od té doby vyšlo těch "manuálů" nepřeberné množství)!! Byla (v předchozím režimu) několikrát vydána, v současném "odcizena" do publikace : Domácí vína, piva, likéry a medoviny - ing. J. Cibulka, bez jakékoliv úpravy i s obrázky ( "vydavatel" se nenamáhal uvést ani literaturu, ze které čerpal!!!). Lze ji nalézt i na internetu jako pdf.
Zdravím domácí vinaře a jejich příznivce. Lojza
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 73.190 (?), 29.11.2015 12:01
Dobrý den, vyrábím domácí švestkové i trnkové víno. Musím říci, že je lahodné, ale musí se opravdu nechat uležet min. 1 rok. Pak dostane tu správnou chuť. Velice záleží na tom, aby byly švestky a trnky co nejvíce zralé a měly co nejvíce přírodního cukru... Standa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.12 (?), 25.10.2016 22:58
já místo cukru dávám med, recept zní takto:
3 dny předem udělám zákvas - 1 l vody 120 g medu povařím asi 10 minut, po vychladnutí přidám kvasinky a špetku živné soli.
po třech dnech uvařím 8 l vody 3 kg medu a 8 l švestek-bez pecek, přidám ještě 1 balíček kys. citronové, vařím asi hodinu a sbírám pěnu, po vychladnutí přidám živnou sůl a zákvas, dám do demižonu a je to :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4
|
|
|
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
Pěstování zeleniny: snadné nápady na DIY
Zahrada plná zeleniny není jen o úrodě, ale o celkovém zážitku. Jestliže hledáte inspiraci, jak vyle...
|
|
|
|