Jak ořezat třešeň bez terminálu?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.27 (?), 10.2.2016 12:59
Já bych dobu ošetření nepodceňoval. Jednak švestky netrpí klejotokem a v druhé řadě jde o čistotu nástroje, kterým se amputace provádí. Po amputaci smrkem byly rány ve srovnání s pilou sterilní, třetí věc je probouzení spících pupenů a velikost indukovaných výmladků. Paní nepotřebuje zmlazovací řez, ale strom "optimalizovat".
Navíc moje zkušenost je, že v nejbližších 3 zahrádkářských osadách jsou nejochotnější "udělat to hned následující víkend" ti nejhorší pižlové (které si pochopitelně kolegové znalí věci nepozvou a kteří by při čase na ověření referencí nepozvali i nový "z náplavy"). Například co bylo Pepíkovi platné, jak má krásně ostříhanou Bohemii, když zkrácením všech výhonů o 1/3 opakovaně každoročně přišel o květní pupeny.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 67.66 (?), 10.2.2016 21:10
Nechci zpochybňovat, že správný termín řezu peckovin je v květu, příp. u třešní po sklizni. Chci jen říci, že některé práce v jiný termín udělat nejdou (třeba roubování za kůru), ale "optimalizující" řez nám nedodržení ideální doby obvykle odpustí.
Krom své zahrady se trochu starám o zplanělé a náletové dřeviny v místě bývalé německé dálnice. Je škoda aby tam rostly bez užitku semenáče, ptáčnice a myrobalány, a tak na ně pravidelně využiju nespotřebované rouby. Na cílený jarní řez už čas nezbývá, tak si beru pilku i na procházku se psem, občas i v mrazu. NIc hrozného se neděje. Je pravda, že náletové dřeviny obvykle nerostou v místech zcela nevhodných (na rozdíl někdy od vysazení v zahradě). Nevhodné místo výsadby se právě u třešní často projevuje právě klejotokem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 166.118 (?), 12.2.2016 16:40
Děkuji. Těmi zahrádkáři jsem měla na mysli zejména 2 staré pány, oba již asi v důchodu, a asi oba mají na zahradě ovocné stromy a jeden má řezanou třešeň v podobě jaká se mi líbí (na to jak je strom starý). Tak se zkusím poradit v nejhorším ji nechám jak je - z toho ještě vzejde jedna otázka: pokud bych se rozhodla ji nechat jak je, bez řezu, je nějaký předpoklad, že výše již neporoste nebo se potáhne neustále výš a výš?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.27 (?), 12.2.2016 16:49
To záleží jednak na tom lese vedle a také na tom, jaké má genetické předpoklady. Při určité výšce se růst do výšky zastaví a nové přírůstky budou převažovat jen do stran. Pokud však lesem a vrškem koruny bude spodek koruny zastíněn, nebude spodní ovoce tak kvalitní jako by mohlo být v případě vhodného tvarování koruny.
No, ale jestli se vám líbí třešeň onoho pána, tak jej oslovte a ať Vám to ve svém stylu řízne tak o týden později, než to bude řezat u sebe. Čím později to na jaře říznete, tím kratší budete mít mladé přírůstky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.93 (?), 12.2.2016 16:53
Velke tresne se casto rezou po sklizni resp. v ramci sklizne (i s plody), ja to tak delam skoro kazdy rok, listi mi nevadi. Asi neni dobre chtit dosahnout nejaky pozadovany tvar jednorazove ihned (stejne dlouho nevydrzi).
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.27 (?), 12.2.2016 16:59
Jj, to je dobrý když osmipatrovou třešeň potřebujete postupně snížit na 3-4 patrovou. Každý rok pak terminál snížíte o jedno patro spolu s aktuálními mladými letorosty (často délky/výšky 1,2-2 m).
Tento strom ale na snížení při sklizni není optimální.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 166.118 (?), 24.3.2016 18:51
Po delší době zdravím, v jednom zahradnictví mi také poradili ořezat třešeň již nyní, ale jen ty kmeny kolem 10 cm. Tedy jsme ji asi před týdnem ořezali (jen ty hlavní výhony) a zamazali štěpařským voskem. Výsledek jsem čekala horší (vzhledově), no uvidíme jak si s tím třešeň poradí a případně ji nějak doladím pak již v době kdy je to vhodnější. Přikládám foto po ořezu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |