Jak ořezat třešeň bez terminálu?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 166.118 (?) 
6.2.2016 13:08, zobrazeno: 19189x

Zdravím vás. Loni jsem koupila dům a na jeho zahradě je tato třešeň - viz foto. Vždy jsem si třešeň na zahradě přála. Třešně má na chuť celkem dobré, a vypadaly zdravě - dozrávala na přelomu června a července. Bohužel nevím ani odrůdu ani podnož. Již jsem si o tom něco načetla, i o řezu, ale vesměs jsou příklady řezů na stromy, které mají pouze jeden terminál. Ovšem zde je výhonů vzhůru několik a ve vyšších patrech jsou i dosti rozvětvené. Ráda bych se zeptala jakým způsobem třešeň ořezat (je opravdu až moc vysoká) a kdy? Respektive vím, že je lépe buď v květu nebo po odplození. Ale říkám si, zda by nebylo možné ji ořezat již třeba na přelomu února, března s tím, že by se rány zamázly štěpařským voskem a také že by úbytkem větví dala více do regenerace po řezu? Rádi bychom ji ořezali nyní, protože když nemá listy je lépe vidět na větve a také kvůli úklidu větví. A ráda bych aby řez byl alespoň na polovinu výšky. Jen nějak nevím kde říznout, protože i když čtu chytré příspěvky, bohužel nikde nejsou zcela dobře (pro mě) vysvětleny jednotlivé pojmy a já nevím jak s tím naložit. Proto prosím, když mi napíšete něco o kosterní větvi, jednoletých výhonech apod., tak nebudu vědět které to jsou.. :-) Bylo by možné ty hlavní výhony zakrátit nad rozvětvením a pokusit se to takto udržovat i nadále? Tedy bez dalších svislých výhonů přímo vzhůru? Označila jsem oranžově příklad na fotce, snad to uvidíte. Moc děkuji.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 14.170 (?), 6.2.2016 16:52

Neříkejte, že v té rozsoše netrpí klejotokem.

Řez klidně proveďte jak máte nakresleno. Určitě ale za vegetace. Uvědomte si, že třešeň plodí nejlépe na dvouletém dřevě, tak si tam nějaké nechte.  Následující rok bude v koruně spousta letorostů. Na nich bude v přespříští sezóně nejlepší ovoce.

Zvážil bych měďnatý postřik v době vegetačního klidu. Přecejen je lepší omezit zárodky bakterioz.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 35.93 (?), 7.2.2016 9:50

Řežte klidně... jak máte nakresleno... ano, ale strom bude zmračený chudák, na který nebude pěkný pohled.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 7.2.2016 10:40

Mám dojem. že to vytažení do výšky není ani tolik odrůdou, jako konkurencí blízkého lesa. Ano, už předchozí zásahy nejsou estetice ku prospěchu a tedy následný řez může být pouze funkční a nikoliv pro obnovení krásy tvaru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 6.2.2016 21:40

Pokud Vám jde jen o přehlednost a absenci listí, tak řežte ve fázi růžového poupěte. Tehdy třešeň ještě listí nemá a poupata zase tolik necloní ani nenabývá jimi roští na objemu. Při řezu v době květu (nebo ten týden předtím) snese třešeň velmi hrubé zacházení bez větší zdravotní újmy. Tedy i to Vaše "ty hlavní výhony zakrátit nad rozvětvením a pokusit se to takto udržovat i nadále". Navíc vás poupata navedou na to. které větve tam máte ponechat.

Pokud chcete třešeň zničit, klidně ji řezejte nyní nebo do konce února. Teploty kolem nuly a vlhko jsou v březnu ideální pro uchycení hub v řezu a okolí a oslabený strom je náchylnější k moniliovému úžehu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 7.2.2016 10:41

Loni jsem koupila dům a na jeho zahradě je tato třešeň...uřežte ho hned u země, strom je zanedbaný a potřebuje zachránit. laugh Nenechte ho ať se trápí a ukončete jeho trápení. 

PS: víte jak se obvykle pozná, že dům změnil majitele? No přece na zahradě je najednou místo zanedbamých stromů holá pláň. laugh

PS II.: A když už budete v tom řezání, tak můžete přibrat i ty tújky dole u plotku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 35.93 (?), 7.2.2016 11:23

Predchozi zasahy nebyly moc ku prospechu niceho, ale nyni je strom pekny, vytvari prijemnou atmosferu.

Naplanovany zasah je velmi drasticky, chtelo by to vice respektu k zive prirode.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.2 (?), 7.2.2016 18:42

Nedoporučil bych uživatelce udržovat řezem třešeň,zřejmě na podnoži ptačce v nízkých tvarech.Později bude na tento řez třešeň reagovat bujnými výhony.Z této změti nahloučených terminálních výhonů bych vybral jeden nejlépe postavený terminální výhon, s nejlepším obrostem, ostatný bych odstranil.Nejlépe na jaře, na přesném jarním termínu mnoho nezáleží.Velké rány bych ošetřil štěpařským voskem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 7.2.2016 19:00

Osobně nemám dobré zkušenosti s řezem třešní před kvetením. Zejména velké rány, které je nutno ošetřit ať už balzámen, nebo štěpařským voskem už v srpnu velmi trpí klejotokem a špatně se hojí. Naproti tomu stejně velké rány vytvořené v závěru kvetení i bez ošetření (tj. jen začištěné a zaschlé) už v srpnu mají krásný kroužek kalusu. Jenže když jako pozvaný profesionál řežete za peníze v termínu, který si určí zákazník, pak nemáte možnost volby. (On volbu má, pokud to neuděláte Vy, tak si řekne někomu jinému nebo to doprasí sám). Jinak na velké rány je použití štěpařského vosku docela škoda. Strom to v podstatě neocení a cena spotřebovaného štěpařského vosku je značná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 166.118 (?), 10.2.2016 11:01

Děkuji všem za reakce. Myslím, že ne vždy je nutné tázajícího se odsuzovat. Obzvlášť když je laik. ;-) Také je mi stromu líto a také jsem zvažovala možnost, kterou mi doporučil známý - tento strom porazit a vysadit jiný nový vhodný... Jenže již jsme porazili dvě švestky (zbývající pařezy na zahradě jsou již po předchozích majitelích) a třešeň jsem chtěla zachovat. Ale je pro mne až moc velká :-(Pokud v době květu ještě nebude listí, nemám problém s tím ji ořezat v té době. Pokud by se dala ořezat i jinak (v jiném místě) s tím, že by se jí v následujících letech vylepšil tvar, bylo by to ještě lépe. Ale do toho se sama pouštět nemohu. Zřejmě zkusím požádat nějakého místního člena klubu zahrádkářů o pomoc ;-) I tak děkuji za vaši ochotu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?0:08
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika