Rybízová štáva - postup



host - 114.199 (?)
30.6.2008 8:52

Zdravím, 3 dny na odstátí mi připadá trochu moc, pokud si vzpomínám, rybízový mošt celkem rychle zkvasí, takže pokud nechcete vyrábět víno, myslím, že přes noc to bohatě stačí. Já rybízovou šťávu přecedím přes plátýnko, nechám ji pár hodin ustát v lednici, aby kaly klesly ke dnu, přepustím hadičkou, promíchám s trochou cukru - dělám to od oka, ochutnávám, aby byl mošt tak akorát sladký - pak naliju do sterilizovaných šroubovacích sklenic (od kečupu, rumu apod.). Nevařím, steriluji 20 min. při 85 stupních. Pokud chcete marmeládu, cukru se dává 1:1, máte-li želírovací cukr, stačí ho míň - dle návodu. Hodně úspěchů při zavařování a dobrou chuť! Lenka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 3.169 (?), 30.6.2008 8:11, zobrazeno: 299310x

Nějak moc se nam urodilo černého a červeného rybízu. Vzpoměl jsem si jak jsem s dědou na ručním mlýnku Porkert mlel mlel a mlel (byl jsem mladý měl sílu a trpělivost). Nu což - objednal jsem si mlýnek přes internet a ani po 14 dnech nerodazil. Mezitím rybíz přezrával a sám padal z keříků. Kritickou situaci jsem vyřešil zápůjčkou elektrického odštavnovače (250W). 

Výsledek -  takzvanou metodou "sběr řezem :-) "jsem otrhal přes 20 litrů rybízu za víkend. Na odštavnovači odštavil a překvapivě velmi rychle. Z odpadové drti ještě přes gázu vymačkal dalších cca 20% štávy.

No a co ted? Matně si pamatuji že sklenice se štávou odpočívaly cca 3 dny a pak opět přez gázu vyčistit povařit s cukrem 2 min sebrat pěnu a do sklenic. Je o tak? kolik cukru a myůžu použít PET lahve (když jsme v tom století plastu)? Co s drtí - vyrobit druhák?

Díky za každou radu

Martin

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MArty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (111) - 241.251 (?), 30.6.2008 8:42
Shodou oklností jste založil i pro nás doma zajímavé téma, budeme obdobné problémy řešit také (jsme na severu a v horách - proto později). V souvislosti s tím bych se Vás rád zeptal jaký jste použil elektrický odšťavovač (u všech co jsme zkoušeli, zrníčka z rybízu ucpala dříve či později sítko a vše bylo v pekle), nám se osvědčil jen a jen právě ten ruční strojek (ještě po babičce) ale také typu Porkert). Vzhledem k množství rybízu chceme letos poprvé dělat také šťávu a ne jen jako každoročně jen marmeládu (skvělá na vánoční cukroví). K Vašemu dotazu se tady připojuji (zkuste pohledat na netu, večer to prubnu také a můžeme si vyměnit nalezené odkazy. Jinak rybízovou šťávu se pamatuji, že babička dělávala (i marmeládu), byl jsem ale tak malý, že mě postup až tak nezajímal, důležitý pro mě byl výseledek. Nějaké cezení přes gázu tam bylo, ale ty 3 dny odstátí bych řekl že ne.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 3.169 (?), 30.6.2008 9:23

add postup: Ten odštavnovač je asi 15 let strarý 250 W, večer se podívám na přesný princip a pak ho sem popíši is foto. V každém přípdadě se ani jednou nezanesl - což považuji za zázrak. (nevhodné jsou odstředivé odštavnovače).  

add recept co třeba: Rybíz propasírujeme a necháme v chladu tři dny odstát. Pěnu, která se vytváří na povrchu sbíráme. Pak necháme šťávu prokapat plátýnkem. Na každý 1 kg čisté šťávy vezmeme 1 kg cukru a za stálého míchání povaříme pět minut. Déle ne, protože rybíz hodně rosoluje. Nakonec přidáme 2 g kyseliny benzoové. Sirup nalijeme do prázdných čistých sklenic a skladujeme v chladu.

Takto to děla děda až na to že tam nedával kysilinu - si myslím

add pravopis: syrup = sirup obojí správně.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 48.184 (?), 17.7.2009 8:37

Včera jsem udělala dětem čistý džus z červeného rybízu na odšťavňovači Philips HR 1861. Žádné ucpání se nikdy nekonalo, sítko je tam drobounké, že by se tam zrníčka nevešla, tedy vše kromě šťávy lítá mimo. Ještě z odpadu se vymačkala jen tak halabala sklenice šťávy. Irena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 144.164 (?), 5.8.2009 10:48

Jak jste zajistila, že to děti pily? Na mě je to příšerně kyselé. Máme taky rybízu kvanta, džusy bych ráda, ale nikde jsem nenašla recept, jak ho z červeného rybízu vytvořit (klidně nesterilizovaný k okamžitému pití). Sirupů i marmelád máme spoustu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 61.6 (?), 6.8.2009 8:59

Rybízovou šťávu musíte prostě naředit a osladit. Jinak ji nebudou pít nejen děti, ani dospělí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 123.28 (?), 16.8.2009 12:52

Karlos

Hele ta marmeška z rybízu je fakt kyselá a je jenom na vánoční cukroví na (linecký).

Nemá to cenu.Letos z rybízu skouším víno.

:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 19.199 (?), 10.7.2015 6:21

Tak já dělám léta letoucí marmeládu z rybízu pomocí Pektogelu, kde se dává na jeden l kg šťávy 800 g cukru.Někomu se to zdá hodně, ale rybíz je kyselý i když je přezrálý. Však se toho nesní kvanta, pouze jako pomazání cukroví. Dana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 10.7.2015 8:15

Zkuste ho bez pektogelu. Rybíz rosoluje tak, že přídavek pektinů nepotřebuje. Želírovací přípravky jsou dobrý pomocník, ale chuť marmelády rozhodně nevylepšují.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 114.199 (?), 30.6.2008 8:52

Zdravím, 3 dny na odstátí mi připadá trochu moc, pokud si vzpomínám, rybízový mošt celkem rychle zkvasí, takže pokud nechcete vyrábět víno, myslím, že přes noc to bohatě stačí. Já rybízovou šťávu přecedím přes plátýnko, nechám ji pár hodin ustát v lednici, aby kaly klesly ke dnu, přepustím hadičkou, promíchám s trochou cukru - dělám to od oka, ochutnávám, aby byl mošt tak akorát sladký - pak naliju do sterilizovaných šroubovacích sklenic (od kečupu, rumu apod.). Nevařím, steriluji 20 min. při 85 stupních. Pokud chcete marmeládu, cukru se dává 1:1, máte-li želírovací cukr, stačí ho míň - dle návodu. Hodně úspěchů při zavařování a dobrou chuť! Lenka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika