Konzervace moštu sorbabem



host - 10.91 (?) 
8.11.2016 16:59, zobrazeno: 5026x
Ahoj, urodilo se nám mnoho jablek, část z nich jsme zmoštovali a stojíme tak před otázkou, jak mošt uchovat. Část jsme zamrazili, ale kapacita mrazáku je omezená. Proto se chci zeptat - nemáte zkušenosti s konzervací moštu pomocí sorbanu (kyseliny sorbové)? Zkoušela jsem hledat na internetu, ale tentokrát byl skoupý... Za jakoukoli zkušenost, tipy a rady budu moc vděčná. :) Děkuji moc a zdravím všechny moštující kolegy! N.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 243.114 (?), 8.11.2016 17:05

Radši zasterilovat, bude mít trochu jinou chuť, ale nebudete v něm mít sorban (dost často je na něj alergie).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 8.11.2016 20:26

Dělal jsem to a výsledek byl dobrý. Jedna Pomůcka Dr. Oetkera na 4 litry moštu. Mošt se musí zahřát na cca 80°C, aby s zničily enzymy, které rozkládají. Vychladlé pak do PET. Vypili jsme ho do konce roku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 8.11.2016 20:39

Kuky, vy jste opravdu chemický Alí - proč jste tam sypal ten sorban, když na sterilaci stačí záhřev na 85ºC a pak sterilovat 25 minut?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.83 (?), 8.11.2016 21:29
Vo Fructope Ostratice vám spracujú jablkový mušt (pasterizácia) a dajú do takýchto tetrapakových nádob (napr. 5-litrových). Vydrží to údajne viac než rok. Pýtal som sa - nedávajú tam žiadne konzervačné prísady, len to zahrejú na cca 80°C. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 8.11.2016 22:36

Přídavek sorbanu - zkusil jsem to několikrát - změní chuť moštu. Pasterizace ovšem taky. Tak si vyberte. Já volím tu pasterizaci. Před tím co nejdéle pít čerstvý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika