Založení otevřeného sadu v náročných podmínkách
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 105.33 (?), 20.1.2015 18:50
Z důvodu velkého množství vysazovaných stromků "válce" z PET lahví také používám. Nejlepší jsou velké 2 l láhve. Není dobré spojovat je v jeden velký tunel, ale naopak dávám dolů dva proti zajícům (výška cca 50-60 cm) a jedním chráním mladý vršek (pochotka pro srnčí) před okusem. V případě nasazení více válců na sebe dávám mezi válce větvičky, aby tam mohl proudit vzduch. Je pravda, že spojený válec způsobuje přehřívání a sazenice špatně roste. Jen pro doplnění - plastové děrované i drátěné ochrany srnci při vytloukání zvedají a stromek zničí. U plastových z PET se mi to nestalo. Možná srnčí plaší divnej zvuk, možná se lépe vrací do původní polohy. Moje nejstarší láhve jsou 6 leté a po této době jsou méně pružné, ale drží a nerozpadají se. Holt kvalitní český výrobek. Jak sazenice vyrostou, rozvětví se a válce nejdou sundat, tak se rozříznou a dají do kontejneru na plasty.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
slívák - (17) - 51.212 (?), 19.1.2015 18:51
Na požádání trošku upřesňuji: podnož myrobalánu lze sadit nejlépe na podzim ale dá se i na jaro po rozmrznutí vlhké zeminy, podnož mývá kýlový kořen který je u kmínkui silný 10-15 mm v délce 22 - 30cm s pár jemnými kořínky, v prodejní třídě A je síla kmínku 8-12 mm a délka 30-45 cm, pro účel vytvoření kmene zastřihuji dle pupenů v délce 20-30cm,(tak že nekopu jámu ale konickou tyčí vytvořím dírku dle dély kořenu),v ideálních půdních podmínkách při sadbě na podzim vyroste během roku do výšky 1,5m s bočními výhony, v mých podmínkách se sadbou na jaře max. 1m. tenký proutek, proto počítám se štěpováním po dvou až čtyřech letech kdy bude kmínek dostatečně silný a podnož dobře zakořeněná.Podnož zelené ryngle které jsem nakoupill je podstatně menší, síla kořene u kmínku 6mm a délka kořene 15cm a kmínek 20cm.Pro informaci cena podnoží je 3 až 5 Kč při koupi 1000 ks, tak že je když si natáhnu 100 m pásmo, tak jen co 5 m píchnu a zasadím a čekám so přežije do roubování.proto v prvním roce nemá smysl podnož chránit...
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 105.33 (?), 19.1.2015 19:09
Jak máte vyřešené povolení ke kácení a vysekání keřů? Ze snímku je vidět, že je to v současné době remízek, dostanete souhlas se změnou? A co na to myslivci, jednal jste s nimi? Také Vám fandím, ale vidím i další problémy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
slívák - (17) - 114.238 (?), 21.1.2015 13:37
Zdravím.Jedná se o pozemek kde nemají náletové trnky, šípky,bez a pod.co dělat,
děda oral pozemek v celku, za doby státních statků to kvůli kamení neobhospodařovali, při předělávce map to nazvali pastvinou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 251.226 (?), 21.1.2015 13:56
Bez ohledu na to, jestli náletové nebo remízek se jedná již o stromy a keře rostoucí mimo les. Bez projednání tak můžete ročně na daném pozemku vymítit 40 m2 křovin a stromy s obvodem menším než... v prsní výšce.
Pokud spěcháte, oznámíte mýcení křovin a budete doufat, že Vám to nezakážou. Pokud nespěcháte, vymýtíte to po částech bez projednání...
Jestliže jen chcete zlepšit užitečnost remízku, tak postupně nahradíte keře lískami. V době sklizní se polní zvěř uchýlí do lískoven aniž by jim uškodila a v době otřepávání lískáčů zase nebude problém vyhnat zvěř do polí... No a je taky na Vás, jaké ovoce budete chtít v tom extenzívním sadu. Mohou to být také ořešáky královské, na nich jsem okus neměl nikdy, i když větve jdou až k zemi. Pokud přemýšlíte o něčem na pálení, zeptám se, jestli nemáte náhodou podmínky pro jeřáb oskeruši.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
slívák - (17) - 51.212 (?), 21.1.2015 18:25
Díky za příspěvek, mapa na Googlu již neodpovídá reálnému stavu, doslova zůstávájí keře šípku, a planých trnek které stejně ze severní strany na okraji nechám jako potřebný větrolam,(a nenechavcům jako zástěnu, polní komunikace je ze severní strany a zatím mi tam nikdo na bedle nechodil)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |