|
Topper - senzorické zhodnocení destilátu
|
|
|
|
host - 248.32 (?) 22.2.2016 15:28
Ty téměř všechny Topy jsem měl možnost chutnat na školení v rámci OUMS před 9 lety ve Slupu, kde to propagoval Jakob osobně a Letocha to tlumočil.
Problém je v tom, že Topy plodí ve shlucích a tudíž mají velký problém s monil. hnilobou.
Plody přivezl z německa a některé byly i delší dobu v dusíku, aby dovezl co nejvíce zralých plodů od jednotlivých odrůd Top.
Chutově byl nejlepší ten německý odpad Toptaste - byl ale podtržený, ne v plné zralosti. Snědli jsme tam celou přepravku, ostatní moc nešly do krku.
Zajímavé je a to mě dodneška vrtá v hlavě skutečnost, že každý plod Toptaste šel pěkně od pecky!! U mě téměř vždy ulpívaly částečně na pecce! Takže pro český trh školkařům asi dodává Jakob množitelský materiál min. 3 kopie- (třetí generace).
Toto se týká chuti, konzumu.
Ale, co se týká destilátu tak je to Topper, který se hodně podobá destilátu z durancie- nejvíce ze všech topů.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 22.2.2016 12:19, zobrazeno: 18376x
Destiloval někdo z odrůdy Topper?
Mé zkušenosti : destilát opravdu dobrý, je cítit pecička, podobný jak z durancií.
Nevýhody pěstování : slabě rostoucí i na myrobalánu, mám jich na St.j.A z důvodu více vyhovující odrůdě Topper,
Odolnost vůči nemocem- opravdu dobrá,
Plody- více do červena jak má katinka, sem tam srostené dvojčata
Nerentabilnost, slabý růst z čehož plyne, že stromky jsou malé s malým průměrem koruny,
Plodonoši obrůstá výborně, plodnost je vysoká, pravidelná, ale s malými výnosy v přepočtu na jeden strom.
Potřeba stromků na plochu je vysoká vzhledem k malým stromům - vzdálenost v řadách 2,5 m od sebe z čehož plynou větší pořizovací náklady a také s tím spojené náklady s ošetřováním, pěstováním atd., aby z toho byla dobrá úroda v přepočtu na 1 Ha.
A co ostatní pěstitelé Topperu?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.27 (?), 22.2.2016 12:49
Pepiku, když kounu na Váš BPEJ tak bych zapoměl na používání podnoží St.j.A.
Pokud jde o ekonomiku, tak u mne je na prvním místě Černčická. Jenže tu bohužel seženete pouze v VŠUO Holovousy a ještě k tomu na podnoži St.j.A. Jisté pekařství, když jim nahlásím, že jim přivezu dvě přepravky Černčické, tak zavolají druhému z dodavatelů a o ty dvě přepravky zkrátí objednávku.
Pokud koštujete slivovičku v tom domečku, co je na oprásku v sousedním vlákně, mohu poslat rouby, ale podnože nevyřeším (sám mám málo).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.27 (?), 22.2.2016 14:17
Všechny TOP... jsem měl chuťově porovnávat při návštěvě u pana šlechtitele Matejska.
Ano pane doktore. Ten nejkvalitnější polní nález v kolekci VŠÚO pocházející z obce Černčice je pravou domácí švestkou a tudíž kvůli citlivosti na šarku zajímavý jen pro ty, kteří nepotřebují tolerantní nebo rezistentní odrůdy (tedy pološvestky).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 22.2.2016 15:28
Ty téměř všechny Topy jsem měl možnost chutnat na školení v rámci OUMS před 9 lety ve Slupu, kde to propagoval Jakob osobně a Letocha to tlumočil.
Problém je v tom, že Topy plodí ve shlucích a tudíž mají velký problém s monil. hnilobou.
Plody přivezl z německa a některé byly i delší dobu v dusíku, aby dovezl co nejvíce zralých plodů od jednotlivých odrůd Top.
Chutově byl nejlepší ten německý odpad Toptaste - byl ale podtržený, ne v plné zralosti. Snědli jsme tam celou přepravku, ostatní moc nešly do krku.
Zajímavé je a to mě dodneška vrtá v hlavě skutečnost, že každý plod Toptaste šel pěkně od pecky!! U mě téměř vždy ulpívaly částečně na pecce! Takže pro český trh školkařům asi dodává Jakob množitelský materiál min. 3 kopie- (třetí generace).
Toto se týká chuti, konzumu.
Ale, co se týká destilátu tak je to Topper, který se hodně podobá destilátu z durancie- nejvíce ze všech topů.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.27 (?), 22.2.2016 16:00
Nějak nechápu, jak můžete u vegetativního množení mluvit o nějakých generacích (potažmo štěpení linií).
Odlučitelnost od pecky by měla být dána geneticky a neměla by se podstatně měnit. Je však pravdou, že když se sečtou vlivy výživy, zralosti a použité podnože, tak se určité variace vlastností konají.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 22.2.2016 17:34
Myšleno tak :
Existuje matečný odzkoušený strom cílené nové odrůdy, z něj se odeberou rouby, které dají vzniknout novým výpěstkům, které nazývám 1. generace nebo-li 1 kopie od matky.
Až z těchto výpěstků po jejím odebrání roubů a po následném naroubování vzniknou další výpěstky, které nazývám 2.generací množení atd.
Proto je vždy nejlepší k množení materiál z 1.generace - 1. kopie od matky
Poláci množí min. od 3 generace dolů, t.j 3, 4,5,6,7 kopie od matečného stromu. Takže se postupně vzdalujeme od původní matky ve všech ohledech.!
A od toho se pak odvíjí cena prodávaných výpěstků.
Co se týká kvality je to stejné jak z pořízení kopií textu na papíře :
z originálu bude 1. kopie dobrá a následně z této 1 kopie bude 2 kopie horší atd. až další z dalších nebudou postupně čitelné.
A tak je to i s kopiemi (generacemi) u stromků.
Mám to odzkoušené na množení z vypěstovaných semenáčů z volného sprášení durancií.
Zabývám se tím mnoho let osobně, vím jak je odolná 1 kopie oproti druhé - Není to stejné!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 67.66 (?), 22.2.2016 18:19
Co se týká kvality je to stejné jak z pořízení kopií textu na papíře :
z originálu bude 1. kopie dobrá a následně z této 1 kopie bude 2 kopie horší atd. až další z dalších nebudou postupně čitelné.
A tak je to i s kopiemi (generacemi) u stromků. Takže se postupně vzdalujeme od původní matky ve všech ohledech.!
Ono to tak úplně není. Známe mnoho ovocných odrůd (namátkou Coxova reneta, Jonathan, Boscova lahvice, Giolden Delicious, Zelená renklóda, o odrůdách vinné révy nemluvě), které byly vyšlechtěny před stovkami let. Matečné stromy jsou dávno mrtvé, množitelský materiál by představoval možná 20. generaci a přesto je kvalita plodů stále výborná. Za tím účelem existuje něco jako udržovací šlechtění.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 22.2.2016 18:50
Tato třeba 20 gen. je dobrá- (je to ale psychologie) protože to nejde s původní matkou porovnat nebo třeba z její pátou kopií.
Kdyby, ale existovala alespoň ta 5 kopie od matky, byla by v porovnání absolutně lepší po všech stránkách a hlavně odolnější a déle plodící (dlouhověká) než tato současná třeba 20 kopie, která už není s čím srovnat.
Je to podobné jak s gořalkou -
budu koštovat např. z Hanity a nebudu mět možnost porovnání s jinou gořalkou, tak budu logicky tvrdit, že je dobrá.
Když ovšem budu mít dva vzorky Hanity - jeden ročník třeba 2013 a druhý 2015, tak je jasné, že nebudou stejné a jeden ročník té samé odrůdy bude lepší.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4
|
|
|
Trendy ze sítí 17. týden – terasy
V 17. týdnu se zaměřujeme na trendy ze sítí, konkrétně na inovativní přístupy k terasám, které spočí...
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
|
|
|
|