Ty téměř všechny Topy jsem měl možnost chutnat na školení v rámci OUMS před 9 lety ve Slupu, kde to propagoval Jakob osobně a Letocha to tlumočil.
Problém je v tom, že Topy plodí ve shlucích a tudíž mají velký problém s monil. hnilobou.
Plody přivezl z německa a některé byly i delší dobu v dusíku, aby dovezl co nejvíce zralých plodů od jednotlivých odrůd Top.
Chutově byl nejlepší ten německý odpad Toptaste - byl ale podtržený, ne v plné zralosti. Snědli jsme tam celou přepravku, ostatní moc nešly do krku.
Zajímavé je a to mě dodneška vrtá v hlavě skutečnost, že každý plod Toptaste šel pěkně od pecky!! U mě téměř vždy ulpívaly částečně na pecce! Takže pro český trh školkařům asi dodává Jakob množitelský materiál min. 3 kopie- (třetí generace).
Toto se týká chuti, konzumu.
Ale, co se týká destilátu tak je to Topper, který se hodně podobá destilátu z durancie- nejvíce ze všech topů.