Těchobuzická
|
|
 |
 |
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.2 (?) 19.2.2017 9:57
Jak chutná pozdní standarta Presenta se mohu začátkem řijna až do první dekády listopadu každoročně utvrzovat.Chutná dobře i když na klasickou švestku domácí rozhodně u mě, ani nikde jinde... nemá! Jenže kdeže je touto dobou plodům DV konec... že?Spolu s Valjevkou jsou to stromy vzrostlé, zdravé, velmi ochotně plodící, takže se jich kvůli méně místa k sázení, a krapet druhořadému ovoci rozhodně zbavovat nebudu.
Objevují se názory, že Těchobuzická švestka, nebo Haroma taky dlouho dozrávají, a plody že jsou k jídlu později, nebo vůbec nedozrají.Přitom se mě stalo, že naočkované plodonoše Těchobuzické mi loni, koncem září a v řijnu přinesly chutné, vyzrálé a sladké plody.Řekl bych méně aromatické po švestce, a mnohem více po ryngli, ale harmonické chuti, sladké, s dobrou konzistenci dužiny.Žádnou monílii na plodech jsem nevypozoroval.Takže spestření a obohacení švestkové sezony.
Proto pranic nedám na hanlivé, připosrané posty, a už mám nový stromek Těchobuzické švestky ve školce přichystán, a budu letos sázet... bohužel i s tím vědomím, že stromky budou rodit za 8-10let, a jejich plodnost bude z počátku velmi nízká... a kdoví, zda se ta plodnost vůbec zlepší.
Mám ale naději v zakrslé podnoži, že mi plodnost té vrby přiblíží... a taky zkušenost-málo řezat, ale více vyvazovat.
à propos... nedělejte z Těchobuzické rannou švestku jen proto, že to tak některé zdroje mylně uvádí(středně ranná až pozdní),nebo proto, že v srpnu zřejmě začíná někomu modrat.Očividně by ji nejraději ranností nacpali už před DV... zapomeňte na to! Vyškrtněte si v kalendáři středně rannou, a dvakrát si podtrhněte fakt, že je to pozdní až velmi pozdní švestka.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.2 (?), 25.12.2015 17:40
Standartem se něco stává když to vykazuje víceméně konstantní vlastnosti, které se dají očekávat v závislosti na podmínkách, nebo prověřené v čase.Přípustná je určitá, blíže nespecifikovatelná míra odchylky.Harbella standartní listopadová odrůda ještě není... je to novinka.
Papírově raná odrůda TĚCHOBUZICKÁ sice zmodrá dříve... možná v srpnu(podobně JOJO, nebo jiné vesměs sorty německé),a zřejmě vydrží do listopadu na stromě... to mi až tak nevadí.Pokud ovšem nezralé neopadávají,a budou během té doby, nebo až v listopadu k jídlu, a náležitě si pochutnám.Kyselé mě nevadí...mnohdy takové než přeslazené přijdou náležitě aromatické vhod.Pokud si na plodech v listopadu pochutnám tak dobře, jak na plodech listopadové standarty PRESENTY, tak mě ta alternatíva k PRESENTĚ mile potěší.Od TĚCHOBUZICKÉ zázraky nečekám, ale než ji zavrhnu, ještě by mě zajímalo chutové srovnání plodů švestky TĚCHOBUZICKÉ s plody především VALJEVKY, a JOJA.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10826) - 70.240 (?), 6.9.2016 14:30
Těchobuzická, jak právě zjišťuji, je nejchutnější tvrdá, ale už jdoucí od stopky. Měkčí plody nejsou také špatné, ale chuťově se už překlápí spíše k rynglím.
Ještě v době když dozrávala, tak jsem si myslel, že se "překlopí" ještě více k Domácí švestce, ale překlopila se k rynglím, ovšem jen výjímečně, protože spíše zůstávala stále "ostrá", až nakonec v dalších letech zůstala i tvrdá a kyselá.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.2 (?), 19.2.2017 9:57
Jak chutná pozdní standarta Presenta se mohu začátkem řijna až do první dekády listopadu každoročně utvrzovat.Chutná dobře i když na klasickou švestku domácí rozhodně u mě, ani nikde jinde... nemá! Jenže kdeže je touto dobou plodům DV konec... že?Spolu s Valjevkou jsou to stromy vzrostlé, zdravé, velmi ochotně plodící, takže se jich kvůli méně místa k sázení, a krapet druhořadému ovoci rozhodně zbavovat nebudu.
Objevují se názory, že Těchobuzická švestka, nebo Haroma taky dlouho dozrávají, a plody že jsou k jídlu později, nebo vůbec nedozrají.Přitom se mě stalo, že naočkované plodonoše Těchobuzické mi loni, koncem září a v řijnu přinesly chutné, vyzrálé a sladké plody.Řekl bych méně aromatické po švestce, a mnohem více po ryngli, ale harmonické chuti, sladké, s dobrou konzistenci dužiny.Žádnou monílii na plodech jsem nevypozoroval.Takže spestření a obohacení švestkové sezony.
Proto pranic nedám na hanlivé, připosrané posty, a už mám nový stromek Těchobuzické švestky ve školce přichystán, a budu letos sázet... bohužel i s tím vědomím, že stromky budou rodit za 8-10let, a jejich plodnost bude z počátku velmi nízká... a kdoví, zda se ta plodnost vůbec zlepší.
Mám ale naději v zakrslé podnoži, že mi plodnost té vrby přiblíží... a taky zkušenost-málo řezat, ale více vyvazovat.
à propos... nedělejte z Těchobuzické rannou švestku jen proto, že to tak některé zdroje mylně uvádí(středně ranná až pozdní),nebo proto, že v srpnu zřejmě začíná někomu modrat.Očividně by ji nejraději ranností nacpali už před DV... zapomeňte na to! Vyškrtněte si v kalendáři středně rannou, a dvakrát si podtrhněte fakt, že je to pozdní až velmi pozdní švestka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|