Jak chutná pozdní standarta Presenta se mohu začátkem řijna až do první dekády listopadu každoročně utvrzovat.Chutná dobře i když na klasickou švestku domácí rozhodně u mě, ani nikde jinde... nemá! Jenže kdeže je touto dobou plodům DV konec... že?Spolu s Valjevkou jsou to stromy vzrostlé, zdravé, velmi ochotně plodící, takže se jich kvůli méně místa k sázení, a krapet druhořadému ovoci rozhodně zbavovat nebudu.
Objevují se názory, že Těchobuzická švestka, nebo Haroma taky dlouho dozrávají, a plody že jsou k jídlu později, nebo vůbec nedozrají.Přitom se mě stalo, že naočkované plodonoše Těchobuzické mi loni, koncem září a v řijnu přinesly chutné, vyzrálé a sladké plody.Řekl bych méně aromatické po švestce, a mnohem více po ryngli, ale harmonické chuti, sladké, s dobrou konzistenci dužiny.Žádnou monílii na plodech jsem nevypozoroval.Takže spestření a obohacení švestkové sezony.
Proto pranic nedám na hanlivé, připosrané posty, a už mám nový stromek Těchobuzické švestky ve školce přichystán, a budu letos sázet... bohužel i s tím vědomím, že stromky budou rodit za 8-10let, a jejich plodnost bude z počátku velmi nízká... a kdoví, zda se ta plodnost vůbec zlepší.
Mám ale naději v zakrslé podnoži, že mi plodnost té vrby přiblíží... a taky zkušenost-málo řezat, ale více vyvazovat.
à propos... nedělejte z Těchobuzické rannou švestku jen proto, že to tak některé zdroje mylně uvádí(středně ranná až pozdní),nebo proto, že v srpnu zřejmě začíná někomu modrat.Očividně by ji nejraději ranností nacpali už před DV... zapomeňte na to! Vyškrtněte si v kalendáři středně rannou, a dvakrát si podtrhněte fakt, že je to pozdní až velmi pozdní švestka.