špendlíky



sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 130.35 (?)
20.7.2018 9:00

Letos se jich neurodilo tolik jako loni, ale zase díky loňskému prosvětlení korun a i díky letošnímu počasí jsou plody mnohem kvalitnější. Špendlík katalonský. Plody jsou letos natolik atraktivní, že dokonce ne všechny skončili v bečce, ale nechal jsem i na jídlo a budeme zkoušet marmeládu.
 







Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  21,  22,  23,  24,  25   
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 27.8.2017 14:56

Špendlík Valašský, vše co děda mráz ponechal na třech stromech.sad

Valašský Špendlík
Valašský Špendlík
Valašský Špendlík
Valašský Špendlík
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 21.210 (?), 16.4.2018 23:27

Dúfam, že tento rok nedopadne ako minulý. Krásne zakvitnuté Belice. Minulý rok ich zničil mráz.

Belice
Belice
Mladý strom
Mladý strom
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 130.35 (?), 18.7.2018 10:28

Dobrý den pane Jiří, jak a čím přesně vápnit pod stromy? děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 18.7.2018 16:23

Pokud je otázka směřována na mě, tak hnojím jednou za 4 roky mletým vápencem, popřípadě dolomitickým vápencem (obsahuje i hořčík).Vápním na podzim po opadu listí, v letech kdy nehnojím statkovými hnojivy (uležený kravský nebo koňský hnůj).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.120 (?), 18.7.2018 17:28

Já vápním proto, že půda je kyselá a vápníku má málo. Na vápnitých půdách by se vápnit nemělo vůbec, na zásaditých s nedostatkem vápníku (těch je u nás velmi málo) snad sádrou.  
   Používám prachové pálené vápno a rozhazuji ho na sníh při oblevě.Samozřejmě ne na místa, kde je hnůj.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 11.5.2018 15:09

Myslím, že konzumentům je to docela jedno a stromům nejspíš taky. Obecně platí, u třešní a višní významně, že ovoce utržené bez stopky začne v místě sopečného lůžka nejdřív hnít, proto se sklízí se stopkami. Nešetrné utržení plodu se stopkou - zejména ne zcela zralého - může poškodit květní pupeny příštího roku. Takže ideální je stopky ustřihávat. U švestek to tah hrozné asi nebude.
   Já osobně švestky ani špendlíky netrhám nebo jen výjimečně, počkám až spadnou. Když jich potřebuju víc, trochu zatřesu stromem. U nás padají bez stopek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 65.69 (?), 15.7.2018 13:07

Chtěl bych se zeptat kolik cukru do kvasu na 1q špendlíků a jak silný  nechat špendlíkový destilát. Jinak stromy se zralýma špendlíkama mají nádherné aroma. Děkuji za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 137.210 (?), 15.7.2018 13:25

Dobrý-známy paleničář tvrdí max.1kg.Cukr rozpustit ve dvou litrech horké vody, nechat schladnou (rozdíl v teplotě kvas, cukrový roztok nesmí být větší než 6°C.).Větší podíl cukru odbourává přirozené aroma.Jiří-FM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 15.7.2018 23:06

Když cukr nasypete do sudu na špendlíky, výsledek bude stejný, jen nebudete zbytečně ředit kvas vodou. 
   S tím kilem bych souhlasil, záleží jak sladké je ovoce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 130.35 (?), 20.7.2018 9:00

Letos se jich neurodilo tolik jako loni, ale zase díky loňskému prosvětlení korun a i díky letošnímu počasí jsou plody mnohem kvalitnější. Špendlík katalonský. Plody jsou letos natolik atraktivní, že dokonce ne všechny skončili v bečce, ale nechal jsem i na jídlo a budeme zkoušet marmeládu.
 







Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  21,  22,  23,  24,  25   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika