Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > roubování

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
27.3.2009 22:08

I důležitá věc je ovázání, v mém případě nejpouživanější a již zmiňované v diskusi PVC páskou.

Konec pásky přitiskneme palcem k podnoži a to v polovině řezu. Potom ovineme tak asi 3 krát nahoru, pásku skládáme slabě přes sebe a když je horní část řezu překrytá, jedeme postupně dolů. Takto pečlivě utažené a omotané zakončíme uzlíkem, dáme pásku přes ukazovák a odspodu nahoru zatahujeme pozvolna ale stále v tahu, jinak se ovázání povolí. Aby byl uzlík lépe vidět, obarvil jsem pásku. Pupen na roubu by se měl nechávat mezi páskou vyčnívat, ale já ho nechávám jen pokud by trčel třebas u třešní, někdy švestek či hrušek. Na roubu se nechávají 4 pupeny.

Obrázky:
Přiložení pásky pod palec.
Přiložení pásky pod palec.
Udělání uzlíku, podvlíknutím pod ukazovák.
Udělání uzlíku, podvlíknutím pod ukazovák.
Hotová kopulace.
Hotová kopulace.
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
                           

roubování


vyslouzil (17342) - xxx.xxx.100.5 (?)
13.3.2009 8:27, počet návštěv: 51798
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gumičky jsem nikdy nepoužíval. Věřím, že usnadní úpráci a zvýší produktivitu profesionála. Pro zahrádkáře, který provede za rok pár desítek kopulací asi páska stačí. Špatná není ani potravinářská či technická folie - nařezaná ještě v roli na několik špulek cca 5 cm silných. Vyjde to postatně levněji než předražená páska. Pro kopulaci to asi smysl nemá, tam je spotřeba pásky malá, ale na přeroubování silných větví se to hodí.

Připojit reakci   
                           

roubování


Rejpal (9) - xxx.xxx.168.167 (?)
13.3.2009 10:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

v sobotu má být pěkně, už se těším na slivoně. Koncem prosince jsem pověsil rouby do studny, už jsem narouboval třešně a meruňky. Ale dost mě překvapilo, že rouby třešní byly už před týdnem ve studni narašené.

Připojit reakci
                           

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
27.3.2009 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Protože je čas roubování a věřím že by se mnozí mohli něco přiučit, přidám pár fotografií a něco k ním napíši.

Nejdříve dám fotku, jak se řez nedělá a takto Vám ho mnozí ukazují.

Obrázky:
Takto žez v žádném případě.
Takto žez v žádném případě.
Připojit reakci
                           

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
27.3.2009 21:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejdůležitější je mít ostrý nůž a to roubovák. Dnes je větsí výběr, dříve byl Mikov za 45Kčs a KDS o něco dražší ale málo v prodeji. KDS byly tvrdší a někdy se ostří vylamovalo, ale pokud ne, zase déle vydrželi ostré. Často to bylo individuální. Mikovka dobře dostupná, rychleji se nabrousila, ale nevydržela tak dlouho ostrá, přesto byla mojí oblíbenější značkou tedy jen v roubovákách.

Na obrázku jsou zhora dva roubováky Mikov, všiměte si každý má jiné provedení a promne je lepší první s rovnoběžnější čepelí. Potom je žabka a očkovák KDS které byly mé oblíbené. Postraně je belgický kámen o kterém jsem psal již loni možná v jiné diskuzi, protože jich je zde více podobných. Ten bych nedal zanic, mám ho od roku 1979 a nabrousil spostu nožů.

Obrázky:
Zahradnické nože.
Zahradnické nože.
Připojit reakci
                           

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
27.3.2009 21:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Teď k technice řezu v tomto případě jde o kopulaci, která je v podstatě základ řezu. Řežeme zásadně ve stoje, fotka je v sedě kůli fototografovi. Obě ruce ve výši prsou, nůž pevně uchycený. Nasadíme ostří skoro rovnoběžně a palec opřeme o dřevo. Tahem rukou odsebe řízneme do dřeva až na palec který držíme opravdu pevně. Tohoto se každý bojí a proto se často řízne. Spousta holek na učňáku byla hodně pořezaná, lepení náplasti na palec nepomáhá a je ještě nebezpečnější. Samozřejmě ještě musíme počítat s mírným sklonem při nasazení nože, aby se řez udělal 3krát tak dlouhý jako je síla roubu či podnože. Řezat začínám vždy nejdřív podnož a k tomu potom vybírám roub. Pro nacvičení je nejlepší dřevo vrbové, protože je měkké a rovné.

Obrázky:
Řez
Řez
Bez názvu
Bez názvu
Délka řezu
Délka řezu
Přiložení roubu k podnoži
Přiložení roubu k podnoži
Připojit reakci
                           

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
27.3.2009 22:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

I důležitá věc je ovázání, v mém případě nejpouživanější a již zmiňované v diskusi PVC páskou.

Konec pásky přitiskneme palcem k podnoži a to v polovině řezu. Potom ovineme tak asi 3 krát nahoru, pásku skládáme slabě přes sebe a když je horní část řezu překrytá, jedeme postupně dolů. Takto pečlivě utažené a omotané zakončíme uzlíkem, dáme pásku přes ukazovák a odspodu nahoru zatahujeme pozvolna ale stále v tahu, jinak se ovázání povolí. Aby byl uzlík lépe vidět, obarvil jsem pásku. Pupen na roubu by se měl nechávat mezi páskou vyčnívat, ale já ho nechávám jen pokud by trčel třebas u třešní, někdy švestek či hrušek. Na roubu se nechávají 4 pupeny.

Obrázky:
Přiložení pásky pod palec.
Přiložení pásky pod palec.
Udělání uzlíku, podvlíknutím pod ukazovák.
Udělání uzlíku, podvlíknutím pod ukazovák.
Hotová kopulace.
Hotová kopulace.
Připojit reakci
                           

roubování


vyslouzil (17342) - xxx.xxx.100.5 (?)
28.3.2009 9:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěkné a instruktivní. I když to nedělám přesně stejně (nůž kolměji ke dřevu), líbí se mi to.

Připojit reakci
                           

roubování


jirilan (756) - xxx.xxx.239.17 (?)
28.3.2009 10:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hezky vysvětleno! Pochvala! Doposavad jsem řezal rouby jak pruty na pomlázku. Asi z obavy, abych se neříznul. Teď již vím jak udělat skutečně rovný řez na roubu a podnoži.

Připojit reakci
                           

roubování


host - xxx.xxx.11.247 (?)
2.4.2009 13:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji panu Václavovi Beranovi za instruktážní fotografie. Mé treninkové pokusy dopadly pořezaným palcem, ale našel jsem způsob řezu a včera narouboval okrasnou višeň na ptáčnice. Jak se ujmou nevím, ale jeho příspěvek byl přínosem. Děkuji a hezký den přeji všem

Tini 

Připojit reakci
                           

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
2.4.2009 23:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S pořezání palce si nic nedělejte, je to normální. Člověk musí dostat takovou správnou tuhost palce a naučit se, jak moc ho přimáčknout až k noži a přitom si neproříznout kůži. No a pokud by byl nůž tupý, hrozí ještě více pořezání protože to člověk dělá silou a né tahem. Snat Vás uklidním, když řeknu, že jsem se říznul nejméně stokrát za život. Nejhorší je ale, když se několikráte říznete do stejného místa. Tak ať Vám to všem roste ať můžete říct, že moje vynaloženaná práce nebyla nadarmo.  VašekB

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilát z Duranzie119.10.201933
Joganta nr.71843519.10.201916429
Lepotica a TopTaste 319.10.2019283
Určenie odrody 1319.10.20191900
Presenta 8917.10.201952434
Jofela 10817.10.201943443
Slivoň do vyšší polohy4412.10.20199137
Švestka Topfive3312.10.201911097
Wangenheim podpnik119.10.20191475
Plodový myrobalán389.10.201960187
Dušičková - legenda nebo skutečnost356.10.201918471
Falešný Dapple Dandy 256.10.20197995
Vision46.10.2019827
Azura 225.10.20196690
Toptaste2383.10.2019138144
Slivoň Haganta 682.10.201955693
Švestka Jojo 872.10.201998842
Topend 292.10.201915955
Dolanka 141.10.20196886
Zelená ringlota 1630.9.201921992
Harbella 930.9.20195152
Haroma3230.9.201912395
Tophit 3430.9.201922247
Obaleč švestkový 2019 2429.9.20194217
Podnož Zelená ryngle1225.9.201911584
Jaký druh švestky na slivovici?18325.9.2019343794
Slivoň Diabola922.9.20192120
Cukernatost slivoní3719.9.20198710
Rez slivky319.9.2019518
Klony Durancie217.9.2019731
odrůda Katinka2417.9.201918631
Slivky na destilat817.9.20191189
Koromila - velmi skory velkoplody myrobalan dozrievajuci pred Burlatom?717.9.20193341
Plíseň na "dece" kvasu? 213.9.2019509
Těchobuzická 2112.9.20195922
Moniliová hniloba2011.9.201913232
TopTaste?19911.9.2019187572
Vysádzanie slivky28.9.2019415
Výška stromů107.9.20192828
Nemoc švesty 52.9.20191068
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Co mi žere slepice19.10.2019
Otázka19.10.2019
Co mi žere slepice18.10.2019
Co mi žere slepice17.10.2019
Chov pstruhov17.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů