Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > roubování

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
27.3.2009 22:08

I důležitá věc je ovázání, v mém případě nejpouživanější a již zmiňované v diskusi PVC páskou.

Konec pásky přitiskneme palcem k podnoži a to v polovině řezu. Potom ovineme tak asi 3 krát nahoru, pásku skládáme slabě přes sebe a když je horní část řezu překrytá, jedeme postupně dolů. Takto pečlivě utažené a omotané zakončíme uzlíkem, dáme pásku přes ukazovák a odspodu nahoru zatahujeme pozvolna ale stále v tahu, jinak se ovázání povolí. Aby byl uzlík lépe vidět, obarvil jsem pásku. Pupen na roubu by se měl nechávat mezi páskou vyčnívat, ale já ho nechávám jen pokud by trčel třebas u třešní, někdy švestek či hrušek. Na roubu se nechávají 4 pupeny.

Obrázky:
Přiložení pásky pod palec.
Přiložení pásky pod palec.
Udělání uzlíku, podvlíknutím pod ukazovák.
Udělání uzlíku, podvlíknutím pod ukazovák.
Hotová kopulace.
Hotová kopulace.
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

roubování


host - xxx.xxx.109.71 (?)
1.3.2009 18:15, počet návštěv: 52154
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chtěla bych se zepatat kdy je nejlepší roubovat švestky?? nevadilo by kdyby rouby byly nastříhány teď???Děkuji za odpověď M.K.

Připojit reakci   
   

roubování


Jerrydecampo (161) - xxx.xxx.25.187 (?)
1.3.2009 19:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tohle se tady probíralo x krát.

Pokud budete roubovat koncem března tak to vadit nebude..doma už mám naroubovány třešně ze stromu na strom, u třešní takhle brzkým rouováním dociluju výborných výledků.Slivoně až tak koncem března.Pokud chcete způsoby za mízy, pak nevím jestli vám rouby do té doby nenaraší, záleží na uchování.Nepociťuju osobně rozdíl mezi rouby odebranými v prosinci a koncem února.

Připojit reakci
      

roubování


Maty (946) - xxx.xxx.97.44 (?)
1.3.2009 20:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naprostý souhlas, rouby se odebírají, když jsou nenarašené, ale čím později, tím lépe.
Martin

Připojit reakci
         

roubování


deerslayer (484) - xxx.xxx.55.221 (?)
2.3.2009 20:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Slivoně koncem března... akým spôsobom?

Připojit reakci
      

roubování


host - xxx.xxx.175.250 (?)
4.3.2009 17:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Už se taky chystám roubovat slivoně i třešně. Čekám už jen až sleze sníh.

Připojit reakci
         

roubování


host - xxx.xxx.122.200 (?)
4.3.2009 20:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím všechny nadšence do zahradničení,
měl bych jeden takový technický dotaz k roubování anglickou kopulací. Letos bych chtěl zkusit naroubovat několik meruněk na durancie z odkopků. Problém je v tom, že stromky jsou silné cca 1 cm, ale v místě roubování nemají žádný vegetativní pupen (dvou a víceleté dřevo) a podle literatury u této metody píší, že by měl být přibližně v polovině řezné plochy na podnoži. Máte někdo zkušenosti s roubováním v podobných případech a zda to má nějaký zásadnější vliv na ujímání, děkuji. Jirka

Připojit reakci
            

roubování


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.77.39 (?)
4.3.2009 21:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na dvou a víceleté dřevo bych anglickou kopulací nerouboval, zejména ne peckoviny. Nedařilo se mi to. Pokud jsem podnože silně zkrátil a rouboval příští rok na silné,  nově narostlé letorosty, ujmula se většina roubů.

Připojit reakci
               

roubování


host - xxx.xxx.122.200 (?)
4.3.2009 22:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za odpověď p. Vysloužile, myslel jsem, že by to mohlo jít, ale nevadí. Letos je sestřihnu a zkusím to příští rok. J.

Připojit reakci
                  

roubování


host - xxx.xxx.55.221 (?)
4.3.2009 22:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na peckoviny sa nedá na staršie drevo vrubľovať do rozštepu, za kôru a podobne?

Připojit reakci
                  

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
4.3.2009 22:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Klidně to letos zkuste, pokud se to neujme, narostou nové výhony a ty zkusíte příští rok. U roubování jsou důležité nenarašené a nezvadlé rouby, potom rovnost a stejnost velikosti obou řezů a stažení PVC páskou. Samozřejmě použít štěpařský vosk. Jinak pkud jste někdo viděl roubování a to myslím hlavně řez třebas v televizi, tak takto se to nedělá a proto se Vám někdy nedaří. Je jen mizivé procento roubů které se mi neujaly, a to vidím spíš ve špatných roubech a nebo špatné afinytě. Třeba když odemne někdo chtěl naroubovat meruňky na okopky švestek. Někkdy to jakš takš rostlo ale většinou jen živořilo. Jinak jádroviny a peckoviny musí růst na 98 procent. VašekB

Připojit reakci
            

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
4.3.2009 23:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Anglickou kopulaci jsme v podstatě nikdy nepoužívaly. Nejvíce se dělá normální kopulace a pokud je o málo silnější podnož a nemáme tak silný roub, použijeme plátkování. Anglická se liší od normální naříznutím a v podstatě zaražením dosebe. Tím si přiděláváte další starost aby bylo vše ve správném místě a dobře sedlo a to úplně zbytečně. VašekB

Připojit reakci
               

roubování


Milan Boštička (160) - xxx.xxx.119.49 (?)
5.3.2009 0:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rozhodně s Vámi nemohu souhlasit. Takže úspěšně roubovat narašenými rouby lze za předpokladu, že podnož je více probuzena jak roub. V praxi to znamená, že např. pokud chceme roubovat v ruce, umístíme podnože cca týden před roubováním do teplé místnosti a rouby naopak brzdíme. Pokud chceme roubovat na stanovišti, přikryjeme podnož na několik dnů folií. Zde to jde obtížněji, neboť i přikrytím nevytvoříme takové přirychlení, ale dobře se osvědčuje u třešní. Ovšem ideál je samozřejmě když rouby vypadají jak mají vypadat.

98 % úspěšnosti u roubování peckovin je nesmysl, u jabloní se toto běžně dosahuje.

Anglická kopulace je proti obyčejné jednoznačně výhodnější, neboť zaručuje větší styk roubu a podnože a dáva zvláště začátečníkovi naději, že se alespoň na jedné straně budou krýt pletiva a dojde k úspěšnému ujmutí. Dochází k lepšímu srůstu a nedojde k vylomení při předčasném rozvázání pásky, zvláště použijemeli roubovací gumičku, se kterou se mimochodem perfektně pracuje. Obyčejnou kopulaci použijeme tehdy, jsmeli velice zdatní a zvláště mámeli to od kusu.

           Milan Boštička

Připojit reakci
                  

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
5.3.2009 23:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže mohu být tedy chytřejší v tom, že mohu klidně používat narašené rouby a budu mít stejnou úspěšnost ujmutí. Nevím tedy okolik by se zvýšila plocha při anglické kopulaci ale podle mě o 0 0 nic. Tento způsob vidím dobrý pouze pro vinnou révu. Gumičky taktéž a použil bych je pouze při očkování. Pro mne je páska velice důležitá, pěkně roub při kopulaci přimáčkne a zamezí přístupu vzduchu. Možná jste přiznivci anglické kopulace ale nevidím v ní nic zajímavého, ani to že lépe drží při zavazování. VašekB

Připojit reakci
                     

roubování


Milan Boštička (160) - xxx.xxx.119.49 (?)
6.3.2009 16:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No nevím pane Berane jestli můžete být chytřejší, tomu jsem poněkud neporozuměl, ale roubování narašenými rouby při dodržení uvedených zásad je možné, ovšem nenarašenými je lepší jak jsem již uvedl. Zvětšení styčné plochy při anglické kopulaci Vám asi jak to vypadá nevysvětlím a gumička pro roubování a očkování, to je něco téměř jako nebe a dudy. Otázku lepšího držení roubu a podnože při anglické nemá asi cenu rozebírat.

           Ať se daří    Milan Boštička

Připojit reakci
               

roubování


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.94.12 (?)
5.3.2009 8:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Anglická kopulace mi přijde podstatně snazší - obě části drží v sobě a mnohem snadněji se ovážou bez nežádoucího posunutí řezných ploch.

Připojit reakci
                  

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
5.3.2009 23:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Uvazek roubu je otázkou cviku, nevidím důvod proč by se měl roub někam pohybovat. Pevně přitisknu, ovážu, udělám uzlík a je hotovo. Neznám dnešní normu, ale i dřív dyla hodně vysoká. Ale možná mnozí ještě váží lýkem a k tomu už nechci nic dodávat. VašekB

Připojit reakci
                     

roubování


host - xxx.xxx.67.230 (?)
6.3.2009 7:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otázka pro p. Berana, chtěl bych se Vás zeptat, jestli jste zkoušel také roubovat kopulací na dvouleté a víceleté dřevo, které by bylo pro tento způsob roubování vhodné svojí tloušťkou. Říkám si, že by to mělo jít, když např. při roubování za kůru jde o něco podobného akorát je větší rozdíl v tloušťce podnože a roubu (tím mám na mysli hlavně to, že u roubování za kůru není na podnoži žádný vegetativní pupen naproti roubu). Myslím si, že když bych rouboval v době plné mízy podobně jako u roubování za kůru, tak by to nemuselo být až tak špatné. Jirka

Připojit reakci
                        

roubování


host - xxx.xxx.54.27 (?)
6.3.2009 11:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já kopulaci vůbec nepoužívám. Kdysi jsem ji zkoušel a výsledky byly mizerné, nepovedlo se mi při přikládání roubu zamezit pohybu řezných ploch po sobě. Tak mechanická pevnost už ovázaného a zavoskovaného roubu je mizerná, drží to jen na pásce a vosku, stačí silnější vítr nebo sednutí sýkorky a roub je zničen.. Obyčejná kopulace je možná vhodná pro profesionální roubování, kde se musí stihnout za den naroubovat třeba stovky roubů, šmikne se roub, šmikne podnož, připevní na sebe třeba kovovou sponkou a omotá lýkem a zavoskuje a je hotovo.  Pro kutilské roubování, kde na čase nezáleží, je podle mně nejlepší sedélko a to i na na tenkou podnož o stejné tloušťce jako je roub. Roub a podnož drží na sobě bez pohybu, když se ještě lýkem přitáhnou jazýčky sedel k druhé části, i nesrostené to u sebe pevně drží. Nacvičit řez na sedélko není vůbec žádný problém, stačí hrst vlků ostříhaných ze stromků, naostřený nůž a brousek a taková hodinka času na takových 20 - 100 zkušebních řezů, než se půjde na roubování naostro. Kromě toho řez na sedélko se dá použít s dalším jednoduchým přídavným řezem s velice dobrým výsledkem i na pozdější roubování za mízy pod kůru.

Připojit reakci
                           

roubování


Milan Boštička (160) - xxx.xxx.119.49 (?)
6.3.2009 16:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pozor při kopulaci přece pod pásku nic nevoskujeme.

           Milan Boštička

Připojit reakci
                           

roubování


Jerrydecampo (161) - xxx.xxx.25.187 (?)
6.3.2009 22:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jazýček, jazýček,jazýček

Zlepšuju jím nejenom obyčejnou kopulaci, ale i plátování, do boku a na sedélko. je to podle mě rychlejší než obyčejné, protože roub drží v podnoži a jen omotám páskou, napružím podvlíknu a je to.

Pravdou je že každý může mít svůj oblíbený způsob, ale mě se osvědčilo tohle. chce to odroubovat si x kusů a pak to jde samo.Ostrý nůž-základ Nožema se můžu holit :-)

Víceleté dřevo u slivoní není problém ale je potřeba mít obrost a né všechen pedantsky očištěn. Posílám fotku, je to špendlík na myrobalánu, loni na jaře roubován. Roubováno bylo do 2letého 2,5cm v pruměru, způsobem zlepšený do boku.Měl jsem dost tenký roub.

úspěch závisí v ponechání vegetujících částí na podnoži ten pak po prorůstání roubu usměrňovat. Během vegetace letos odstraním zbytek podnože nad roubem a obrost.

Štěpům zdar, s Pozdravem J.Pavlíček  

Obrázky:
špendlík na myrobalánu,do boku
špendlík na myrobalánu,do boku
Připojit reakci
                           

roubování


Jerrydecampo (161) - xxx.xxx.25.187 (?)
6.3.2009 22:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

http://www.zahrada.cz/forum/slivone/hrubka-vrub-a-108877/?stranka=

zde jsem řešil úspěšně otázku narašených a dvouletých roubů při roubování u slivoní.

Připojit reakci
                           

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
6.3.2009 22:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro Jirku, klidně můžete zkusit i na starší dřevo a nebude v tom problém. Pokud bude malinko silnější podnož, udělejte plátkování, někdo má sklon k udělání za kůru. Za kůru je dobré u trochu silnějšího dřeva a to hlavně zlepšeným způsobem. To že se dělá u kopulace pupenem skoro proti sobě je z toho důvodu, že v tomto místě se nachází nejvíce hojivých pletiv a tak roub lépe srůstá a prosperuje. Nejdůležitější je, aby plochy byly rovné co nejvíce na sebe přiléhaly kůrou a délka řezu trojnásobná oproti síle. Učili jsme se to stovky hodin na vrbovém proutí, to je měkké a tak se hezky řeže. Za domácí úkol jsme dostali i vícekrát týdně 10dkg plátků. To je plátek dřeva silný asi půl milimetru a stejný z obou stran. No a potom se teprve začnulo s ovocnými. Jsou mnohem tvrdší a jejich tvar často záludnější.

Páska roub krásně stáhne, musíte ji mít ale upravenou pro svojí potřebu. Ta která je v obchodech je šířkou jen pro přeroubování třeba za kůru. Pro kopulaci si ji musíte napůlit. Pokud by to někoho zajímalo detailněji, udělám fotky. Možná že se normálně dají koupit gumičky, jak tu píše pan Boštička. Samozřejmě že na očkování jsou jiné než na roubování. Pokud bych rouboval profesionálně, určitě kych se po nových trendech poohlédl. Při kopulaci je samozřejmě potřeba vosk jen na ránu nad posledním pupene. Okolo řezu v žádném případě a lýko hoďte do popelnice. VašekB

Připojit reakci
                           

roubování


host - xxx.xxx.34.127 (?)
7.3.2009 16:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za mnoho užitečných informací, moc si toho vážím. Ještě bych se rád zeptal p. Pavlíčka na to zlepšené roubování do boku, u ovocných stromů jsem se s tím snad ještě ani nesetkal, jen u angreštu a rybízu, díky. Jirka

Připojit reakci
                           

roubování


Jerrydecampo (161) - xxx.xxx.25.187 (?)
7.3.2009 16:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odpověď je taková že, jak většina z nás ví, slivoně mohou nekrotizovat pletiva při neůměrném řezu.Proto jsem se vyvaroval seříznutí podnože v místě roubování a postupoval jak postupoval.Prakticky jsem neudělal nic jiného než že uplatnil zahnovo pravidlo při roubování.Jak je vidět, ůspěšně.Chce to nebát se a experimentovat, samozřejmě pokud už nejsou vymyšleny osvědčenější způsoby. 

Připojit reakci
                           

roubování


host - xxx.xxx.34.127 (?)
7.3.2009 21:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zajímavé řešení, jen by mě zajímalo, jak často takto roubujete u peckovin do boku a jaká je úspěšnost. Cením si toho, že si svoje zkušenosti nenecháváte jenom pro sebe. Jen si myslím, že toto robování je vhodné spíš někde do korunky nebo do větší výšky od země kde je kolem více obrostu.  Já mám stromky, které jsou silné asi jako malíček a již mají asi do výšky 80 cm kmínky bez obrostu a malou korunku. Tak jsem si mslel, že bych mohl korunu sestřihnout a pod ní naroubovat, na roubování do boku jsou větve příliž slabé. Asi zkusím korunky sestřihnout a ve výšce cca 40 cm bad zemí naroubovat anglickou kopulací a co se neujme tak, příští rok na dřevo co obroste.Jirka

Připojit reakci
                           

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
7.3.2009 22:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Udělal jsem fotky jak půlit pásku pro roubování slabšího dřeva jako je třebas kopulace.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci
                           

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
7.3.2009 22:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesto mi ale vrtají hlavou zmíněné roubovací gumičky o kterých zde píše pan Boštička. Tím bych ho poprosil kde se dají koupit, zda v nějakých zahradních centrech nebo zásilkových zahradnických prodejnách. Můžete dát i nějaký obrázek, jak vypadají. Po tomto jsem se nikdy nesháněl ale vývoj jde stále kupředu. VašekB

Připojit reakci
                           

roubování


Milan Boštička (160) - xxx.xxx.119.49 (?)
8.3.2009 11:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gumičky jsou asi 5mm široké a můžete si koupit různé délky. Jejich obrovská výhoda je to, že se sami asi do třech měsíců povolí a rozpadnou se. Na podzim v porostu nenajdete ani zbytky. Dokonale přitlačují řezné plochy a odpadá tak pracné rozvazování. Odtud pramení moje propagace anglické kopulace, neboť při obyčejné, když gumička sama povolí a roub je bujnějšího růstu, může dojít např. k vylomení větrem. Avšak prodávají se v balení cca 400 kusů, v ceně asi 2 Kč za kus a lze je uchovat maximálně do příští sezony a to v chladu a temnu.

           Milan Boštička

Připojit reakci
                           

roubování


host - xxx.xxx.234.10 (?)
10.3.2009 7:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, gumičky jsem používal jednu sezonu a vrátil jsem se k pásce. Náklady jsou nesrovnatelné i když je to asi dvakrát zdlouhavější. Jsou lepší při očkování, ale tam se zase dobře osvědčila roztáčená folie.
Půlení pásky viz pan Beran je úplně nejlepší. Pro jedno-dvouletépodnože snad lepší varianta není. 

Prchal Jan

Připojit reakci
                           

roubování


deerslayer (484) - xxx.xxx.55.221 (?)
12.3.2009 22:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bol som včera na záhrade, kôra ešte odlúpiť nejde, takže za koru asi ešte nie.  V sobotu sa bude asi kopulovať...

Připojit reakci
                           

roubování


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.100.5 (?)
13.3.2009 8:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gumičky jsem nikdy nepoužíval. Věřím, že usnadní úpráci a zvýší produktivitu profesionála. Pro zahrádkáře, který provede za rok pár desítek kopulací asi páska stačí. Špatná není ani potravinářská či technická folie - nařezaná ještě v roli na několik špulek cca 5 cm silných. Vyjde to postatně levněji než předražená páska. Pro kopulaci to asi smysl nemá, tam je spotřeba pásky malá, ale na přeroubování silných větví se to hodí.

Připojit reakci
                           

roubování


Rejpal (9) - xxx.xxx.168.167 (?)
13.3.2009 10:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

v sobotu má být pěkně, už se těším na slivoně. Koncem prosince jsem pověsil rouby do studny, už jsem narouboval třešně a meruňky. Ale dost mě překvapilo, že rouby třešní byly už před týdnem ve studni narašené.

Připojit reakci
                           

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
27.3.2009 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Protože je čas roubování a věřím že by se mnozí mohli něco přiučit, přidám pár fotografií a něco k ním napíši.

Nejdříve dám fotku, jak se řez nedělá a takto Vám ho mnozí ukazují.

Obrázky:
Takto žez v žádném případě.
Takto žez v žádném případě.
Připojit reakci
                           

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
27.3.2009 21:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejdůležitější je mít ostrý nůž a to roubovák. Dnes je větsí výběr, dříve byl Mikov za 45Kčs a KDS o něco dražší ale málo v prodeji. KDS byly tvrdší a někdy se ostří vylamovalo, ale pokud ne, zase déle vydrželi ostré. Často to bylo individuální. Mikovka dobře dostupná, rychleji se nabrousila, ale nevydržela tak dlouho ostrá, přesto byla mojí oblíbenější značkou tedy jen v roubovákách.

Na obrázku jsou zhora dva roubováky Mikov, všiměte si každý má jiné provedení a promne je lepší první s rovnoběžnější čepelí. Potom je žabka a očkovák KDS které byly mé oblíbené. Postraně je belgický kámen o kterém jsem psal již loni možná v jiné diskuzi, protože jich je zde více podobných. Ten bych nedal zanic, mám ho od roku 1979 a nabrousil spostu nožů.

Obrázky:
Zahradnické nože.
Zahradnické nože.
Připojit reakci
                           

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
27.3.2009 21:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Teď k technice řezu v tomto případě jde o kopulaci, která je v podstatě základ řezu. Řežeme zásadně ve stoje, fotka je v sedě kůli fototografovi. Obě ruce ve výši prsou, nůž pevně uchycený. Nasadíme ostří skoro rovnoběžně a palec opřeme o dřevo. Tahem rukou odsebe řízneme do dřeva až na palec který držíme opravdu pevně. Tohoto se každý bojí a proto se často řízne. Spousta holek na učňáku byla hodně pořezaná, lepení náplasti na palec nepomáhá a je ještě nebezpečnější. Samozřejmě ještě musíme počítat s mírným sklonem při nasazení nože, aby se řez udělal 3krát tak dlouhý jako je síla roubu či podnože. Řezat začínám vždy nejdřív podnož a k tomu potom vybírám roub. Pro nacvičení je nejlepší dřevo vrbové, protože je měkké a rovné.

Obrázky:
Řez
Řez
Bez názvu
Bez názvu
Délka řezu
Délka řezu
Přiložení roubu k podnoži
Přiložení roubu k podnoži
Připojit reakci
                           

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
27.3.2009 22:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

I důležitá věc je ovázání, v mém případě nejpouživanější a již zmiňované v diskusi PVC páskou.

Konec pásky přitiskneme palcem k podnoži a to v polovině řezu. Potom ovineme tak asi 3 krát nahoru, pásku skládáme slabě přes sebe a když je horní část řezu překrytá, jedeme postupně dolů. Takto pečlivě utažené a omotané zakončíme uzlíkem, dáme pásku přes ukazovák a odspodu nahoru zatahujeme pozvolna ale stále v tahu, jinak se ovázání povolí. Aby byl uzlík lépe vidět, obarvil jsem pásku. Pupen na roubu by se měl nechávat mezi páskou vyčnívat, ale já ho nechávám jen pokud by trčel třebas u třešní, někdy švestek či hrušek. Na roubu se nechávají 4 pupeny.

Obrázky:
Přiložení pásky pod palec.
Přiložení pásky pod palec.
Udělání uzlíku, podvlíknutím pod ukazovák.
Udělání uzlíku, podvlíknutím pod ukazovák.
Hotová kopulace.
Hotová kopulace.
Připojit reakci
                           

roubování


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.100.5 (?)
28.3.2009 9:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěkné a instruktivní. I když to nedělám přesně stejně (nůž kolměji ke dřevu), líbí se mi to.

Připojit reakci
                           

roubování


jirilan (750) - xxx.xxx.239.17 (?)
28.3.2009 10:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hezky vysvětleno! Pochvala! Doposavad jsem řezal rouby jak pruty na pomlázku. Asi z obavy, abych se neříznul. Teď již vím jak udělat skutečně rovný řez na roubu a podnoži.

Připojit reakci
                           

roubování


host - xxx.xxx.11.247 (?)
2.4.2009 13:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji panu Václavovi Beranovi za instruktážní fotografie. Mé treninkové pokusy dopadly pořezaným palcem, ale našel jsem způsob řezu a včera narouboval okrasnou višeň na ptáčnice. Jak se ujmou nevím, ale jeho příspěvek byl přínosem. Děkuji a hezký den přeji všem

Tini 

Připojit reakci
                           

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
2.4.2009 23:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S pořezání palce si nic nedělejte, je to normální. Člověk musí dostat takovou správnou tuhost palce a naučit se, jak moc ho přimáčknout až k noži a přitom si neproříznout kůži. No a pokud by byl nůž tupý, hrozí ještě více pořezání protože to člověk dělá silou a né tahem. Snat Vás uklidním, když řeknu, že jsem se říznul nejméně stokrát za život. Nejhorší je ale, když se několikráte říznete do stejného místa. Tak ať Vám to všem roste ať můžete říct, že moje vynaloženaná práce nebyla nadarmo.  VašekB

Připojit reakci
   

roubování


Rony (1072) - xxx.xxx.175.250 (?)
28.3.2009 17:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Větší ujímatelnost roubů peckovin jsem dosáhl až jsem někde vyčetl v literatuře, že idealní čas je u švestek, když švestky naznačují bílý květ. Používám kopulaci, polovinu pásky a malý kolíček na prádlo, mám volné obě ruce při zakládání úvazku.

Připojit reakci
      

roubování


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.100.5 (?)
28.3.2009 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nedovedu pochopit, že roubovací páska se prodává již řadu desetiletí ve stejné šířce a navíc pouze v jedné. Přitom na jemnější práci nevyhovuje, mnozí sadaři jsou nuceni ji provizorně půlit. Naopak přeroubování staršíéch větví by šlo líépe s páskou širší a silnější. Jediné, co je na pásce každoročně inovované, je tak její cena.
Připojit reakci
         

roubování


deerslayer (484) - xxx.xxx.157.114 (?)
29.3.2009 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Včera som prerezával Starkrimsona, mám pocit, že už sa začína kôra oddeľovať od dreva...

Připojit reakci
            

roubování


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.94.12 (?)
30.3.2009 9:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jabloně drží mízu poměrně dlouho, V posledních letech posouvám roubování za kůru do čím dál pozdějšího termínu. V podstatě až do doby květu. Je to jednak příjemnější díky teplu, navíc rouby se ujímají a začínají rašit během pár dní.  Odpadá tak riziko zaschnutí řezných ploch po nedostatečném zavoskování. I když v době pozdního roubování mají jiné, dříve štěpované rouby již lístečky,  do léta je rozdíl smazán.

Připojit reakci
               

roubování


VašekB (36) - xxx.xxx.166.20 (?)
30.3.2009 23:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak tak, už včera jsem chtěl napsat, že roubování za kůru jsme dělali vždy v době květu i v práci. Už za týden je vidět růst pupenů, nezebou ruce a prostě to je nevhodnější doba. VašekB

Připojit reakci
                  

Roubování


host - xxx.xxx.125.72 (?)
8.4.2009 8:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Narouboval jsem pár švestek na odkopky kopulací a rád bych věděl, kdy budu znát nějaké výsledky. Je to zhruba týden a rouby už začínají rašit.

Raší z mízy podnože nebo jen ze zásob ve dřevě. Děkuji

Připojit reakci
                     

Roubování


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.94.12 (?)
8.4.2009 9:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Objevení se zelené barvy na pupenech ještě neznamená ujmutí. Rouby by vyrašily i ve sklenici s vodou. Zejména, pokud byly nařezány nedávno. Rašení roubů nařezaných v prosinci je naopak dobré znamení. Týden bývá krátká doba, ale při tomto počasí - kdo ví.
Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.24.183 (?)
10.4.2009 19:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes jsem si všiml, že u části meruńkových roubů povadly již narašené pupeny. Konce roubů jsou zatřené balzámen, ale míza "protrhla" vrstvu balzámu a zaschla jako vzhůru rostoucí krápníky o délce několika milimetrů. Nerozumím tomu, ty krápníky jsou přeci důkazem, že je roub natlakovaný mízou, nebo se pletu? Rouby byly odebírány v prosinci.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.24.183 (?)
13.4.2009 12:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak s tím zaschnutím pupenů u roubů meruněk to není tak zlé, jak to vypadalo.  Zaschly pouze květní pupeny, růstové se stále zvětšují. Je to zřejmě reakce na současné extrémní teploty.

Tento víkend jsem začal roubovat za kůru. Letos poptvé mám dost nenarašených roubů, tak jsem zkusil za kůru třešeň, meruňku a švestku.

Začátkem března jsem kopulací narouboval tři dvouleté rouby (s ročním obrostem) staré neznámé meruňky na kořenové odkopky. Jeden roub roste, další dva zatím ne, ale rouby nejsou vyschlé, vypadají dobře. Snad se záchrana povede, plody jsou velké a dobré, ale strom už se loučí.

Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.168.167 (?)
8.4.2009 11:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsem začátečník, roubuji teprve druhou sezonu. Ale jak píše pan doktor, zatím není důvod jásat.

Vloni mi uschly dokonce rouby s několika listy. Já začnu oslavovat úspěchy až budou na roubech alespoň 2 týdny listy. A definitivní úspěch je, pokud roub přežije první zimu.

Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.11.247 (?)
9.4.2009 7:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když jsme v tom roubování, letos jsem prvně rouboval. Kdy odstarňujete PVC pásku z místa roubování? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Tini 

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.94.12 (?)
9.4.2009 16:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já většinou tak v červenci. Někdy dřív, to když podnož s roubem sílí tak rychle, že je vzdor elasticitě pásky patrné její zařezávání do kůry.  U většiny podélným přeříznutím úvazku, u těch cennějších roubů rozříznutím uzlíku a odmotáním.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.168.167 (?)
15.4.2009 7:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím, zda se to časem nezmění, ale pokud sundám úvazek až po roce, je místo srůstu výrazně hezčí. Mám to vyzkoušené u slivoní, tam se mi zatím nestalo, že by se páska zařezávala do kůry. Nemáte s tím dlouhodobější zkušenosti?

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.94.12 (?)
15.4.2009 8:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Něco přes 30 let. Asi to zařezávání záleží na tom, jak pevně pásku utahujete. Já tak, co mi síly stačí, často ji proto přetrhnu. Zdá se mi, že ponechám-li pásku déle, silněji rostou výhony z podnože. Možná je to jen dojem.

Připojit reakci
                           

Roubování


Jerrydecampo (161) - xxx.xxx.68.229 (?)
15.4.2009 14:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pásku odstraňuju podle okolností.Pokud roubuju tenkými rouby, tak ji odstraňuju když letorůstky z roubu mají cca 10 cm, protože tenký roub velice rychle sílí.Ostatní většinou během prázdnin, spíše začátkem.

Nedovedu si představit ponechání pásky po celý rok, když průměr dřeva v místě roubování je do podzimu někdy i 3x větší. 

Jedině snad u přeroubování silnějších větví.

Minulý víkend jsem odstraňoval pásku u třešní, které jsem rouboval v létě.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.168.167 (?)
15.4.2009 14:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To jsou věci... já si zase nedovedu představit tak rychlé zesílení roubu. Na mé zahradě mají stromky zřejmě opravdu drsné podmínky k životu.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.96.3 (?)
22.4.2009 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za informace ohledně sundání pásky a přeji hezký den.

Tini

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.94.12 (?)
22.4.2009 23:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sílení roubu závisí - mimo drsnosti podmínek - taky na tom, jak silně byla podnož zkrácena vlastním roubováním. Metr a půl vysoký,  zakořeněný myrobalán seříznutý a naroubovaný u země sílí docela rychle.
    Ostatně čtvrtkmeny prodávané ve školkách s kmínkem 5 cm silným s korunkou z předčasného obrostu jsou narostlé často za jedinou sezónu.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.168.167 (?)
24.4.2009 10:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jeden z letos přeroubovaných myrobalánů se chová divně. Je to stromek asi 8-10roků starý, za ty roky dobře zakořeněný. Na jednu větev jsem narouboval začátkem března meruňku, ostatní větve jsem jen lehce zkrátil. Stromek i roub zastavili růst ve fázi prvního lístečku deroucího se z pupenů a od té doby žádná změna (ani k horšímu). Jako když se pro ten stromek zastavil čas. Nikdy jsem nic takového nezažil, myslíte že se z toho stromek dostane?

Stejným způsobem jsem letos na stejném pozemku přerouboval asi 15-20 myrobalánů a všechny jsou OK.

Připojit reakci
                           

Roubování


pavel... (111) - xxx.xxx.19.114 (?)
6.5.2009 20:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

- Lze naroubovat na semenáče švestky (durancie) broskev nebo nektarinku?

- Lze naroubovat na semenáč třešně višničku?

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.94.212 (?)
6.5.2009 20:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

- Ano
- Ano

Připojit reakci
                           

Roubování


duran (40) - xxx.xxx.125.72 (?)
11.5.2009 15:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

přidám něco ke čtení:

http://botany.upol.cz/prezentace/kristkova/PRBP7b.pdf

a

http://veronica.cz/hostetin.org/dokumenty/ovoc/ESF_Mnozeni_Hostetin.pdf

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Mšice na švestkách a rynglích postřik2117.6.20192110
Proliferace a metlovitost výhonů na slivoni 617.6.2019445
Očkování8217.6.201925406
Slivoň213.6.2019176
Přehuštění koruny1013.6.2019878
Švestka, choroba plodů 912.6.2019702
Choroba švestky1111.6.20191057
Postřik proti puchrovitosti 2019510.6.20191122
Obaleč švestkový 2019 129.6.20191448
Slivka "Althana"46.6.2019539
Usychající konce větví u slivoně 33.6.2019510
Odrůda Montfortská131.5.2019118
Ringlota zelena-rada 330.5.2019505
Nerezana slivka 930.5.2019890
Mirabelka - kedy strihat 529.5.2019531
Kolko vydrzi slivka? 427.5.2019597
Černé tečky na ještě zelených plodech527.5.2019507
Radikální řez "špendlíku" 826.5.2019842
špendlíky23725.5.2019265067
Zkušenosti se zahradnictvím Limbach3125.5.201916179
TopTaste?18722.5.2019178073
Nancyská mirabelka 421.5.2019475
Bellamira - opad listov a plodov 421.5.20192759
Mšice a dierkovitost listov - Hanita 221.5.2019384
Je slivka Toptaste samoopelivá?2419.5.20198277
Choroba listu nebo škůdce na švestce 719.5.2019940
Goldgau, Gäugold 417.5.2019345
Nancyska mirabelka - ako a kedy rezať? 317.5.2019544
Ulomené větve na mladém stromku 715.5.2019752
Slivoně - monilioza 713.5.2019921
Katinka, Hanita, nebo úplně jiná švestka?912.5.20192482
hybrid švestkomeruňka13411.5.2019202117
Jofela 10610.5.201937323
Typhlodromus pyri349.5.201924432
Probírka plodů u mladých slivoní27.5.2019305
Postřik na pilatku1006.5.201943080
Oskeruše185.5.201910748
Zahradnictví Na Zázvorce (Tatobity)14030.4.2019138741
Moravka šljiva 330.4.2019468
Topfirst poskozeni mrazem?729.4.2019614
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov6:46
Chov pstruhov17.6.2019
Chov pstruhov17.6.2019
Chov pstruhov17.6.2019
Chov pstruhov17.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů