Opět Těchobuzická
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.2 (?), 29.12.2015 17:01
Chytám se slov odborníků.No tak, když je ta čvestka, ideální palírenská odrůda,sladká a aromatická, poměrně výrazná, mnohem více než renglota i v horší poloze, tak to bude jedině dobře...tak ta nám tu chyběla,už jen na tebe jsme tu čekali.Co na tom, že zraje už v srpnu,a p ř e z r á v á až do řijna,spolem s Presentou, jak už poznamenali.Rozlezlá doba spotřeby nahrává konzumentovi,jako jsem já.Pokud i mne zklame, mám ji pouze na šesti větvích, tak to není mnoho.Naočkoval jsem před dvěma roky,kvěťáky už hojně nasadila... tak za pár měsíců uvidíme.
Radu jak urychlit plodnost přidám taky, nelekejte se.Pokud si chcete čvestky tkzv.vysedět,...vysaďte nový stromek na myrobalánu.Ale pokud nejste čekací týp, naočkujte materiál už na starší rozplozený stromek, ten vám plodnost přiblíží na cca 2-3 roky.Roste jak vrba, ani vyvazovat moc netřeba.To se dá... no né?
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 29.12.2015 22:35
Tedy od posledního mého příspěvku se Těchobuzická rozplodila, ale prvotní nadšení beru trochu zpět. Roku 2012 zmrzlo všechno, 2013 úžasná úroda sladkých aromatických plodů, 2014 propadák - velká úroda, nakyslé, bez cukru - podobnně, jak psal Petr z P. Letos - 2015 slušná úroda, slušná sladkost i aroma. Jen se zdá, že každým rokem dozrává o pár dní později. Letos až koncem září, a to bylo nějaké léto. Zdravý bujný růst, žádná monilie, na listech semtam kroužky, plody čisté. Moc nečerviví a příliš nepraská při deštích. Komu nevadí rynglová příchuť, může být spokojen. Vařená v knedlících je nedobrá, sušená taky nic moc. Od pecky jde dobře, povidla bez problémů.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Olšan - (10) - 199.218 (?), 30.12.2015 22:14
Mám podobnou zkušennost jako pan Vysloužil, ač mám své čtvrtkmeny Valjevky 15 let staré v dobré poloze, příznaky šarky na listech stále sílí, ale plody jsou stále nádherné jen ta chuť úměrně s projevy na listech jaksi slábne. Nadšení z prvích sklizní trošku opadlo, ale zatím do udírny nepůjdou, každá odrůda je asi kompromis, kdo jednou přijde s rezistentní odrůdou s chuťově vynikajícími plody nenáročnou na stanoviště udělá díru do světa.
Nemám příliš velký sad, výsadba dost na husto, ale udivuje mne, že opravdu silné projevy šarky na Hamanově (už i na plodech), silné na listech u Valjevky, se vůbec neprojevují na jen o pár metrů vzdálené Gabrovské, Zelené rg. a meruňkách (VP, BG, Leskora), přitom letní invaze mšic na letorostech je každoročně dost masivní.Šarka je sice tvrdý soupeř, ale o nejvíc ovoce mě obírá monilie na plodech a stříkat na plody chemii opravdu nechci. Letos jsem poprvé stříknul Horizon po odkvětu na meruňky a pozoroval mírné zlepšení ve dřevě, u švestek problém ve dřevě nemám.
Přeji všem členům i hostům, hodně kvalitního ovoce a minimum problémů v nadcházejícím roce. P.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|