Jakou vybrat ideální švestku na jidlo?



host - 54.27 (?)
16.11.2014 8:46

Pane Petře z Pardubic, sice nejsem paní Lída,  ale k Bosenské švestce - máme "Bosenku" na zahradě a jeden stromek na uzavřeném dvoře (chráněná poloha, jih), švestka či spíše pološveska je trochu větší než Čačanská najbolaja, kterou máme také, chutí je trošku jiná, vyzrává poněkud dříve, ale jinak žádná sláva ani jedna - nejpřitažlivější na ní je její velikost. Mohu srovnávat ovšem jen s domácími švestkami, bůhví jaký klon, jsou to povětšinou semenáče původních našich švestek. Potom máme ještě "Bohačku", také se kdysi pěstovala v okolí hojně, je skorá, některé roky od pecky jde, někdy nikoliv. Ještě u nás roste také skorá, větší, pravděpodobně pološvestka, která je i v úplné zralosti světlejší než domácí, chuťově dobrá, jméno, bohužel nevím. Také máme 4 letou moji jmenovkyni, ale ta ještě neměla ani jeden plod. Elena Brno

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 11.11.2014 14:37

Smažil jsem se vybrat něco dle článků a diskusí na internetu, ale už jsem z toho úplně zmatený...tak to dělejte jako my. Byli jsme ve školce, manželce se zalíbil obrázek u nějaké slivoně, tak jsme to vzali. Papír s obrázkem ze stromu samozřejmě strhli a roztrhali psi hned po výsadbě,  takže ani nevím co jsme to koupili a na jaké podnoži. Ale vzhledem k tomu, že my sežerem všechno, tak je nám to dost jedno co jsme koupili.

Navíc nějak nechápu internetové diskuze o chuti jednotlivých odrůd, když vím, že u nás doma se ani dva lidi nezhodnou na tom, co je nejlepší. Každý má trochu jiné chutě a mírně preferuje každý jinou odrůdu. Ale i tak označíme skoro vše za dobré chutné. Akorát se nezhodnem co je nejlepší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 161.55 (?), 11.11.2014 18:31

Svatá pravda, co člověk, to jiná chuť a co nám chutnalo jako malým, je v pozdějším věku o něčem jiném. Zůstala jen vzpomínka, jestli nevytěsnila to horší z té chuti?

Nejlepší východisko, milovat, co jsme si vybrali. wink

Tonda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 12.11.2014 11:09

Nejlepší východisko, milovat, co jsme si vybrali...Tak to mě ani nenapadne.Pokud si koupím něco co neznám, a chci vyzkoušet z experimentálních důvodů, a neosvědčí se, i kdyby byla nakrásně rezistentní... letí.Před časem jsem si koupil dva stromky Jojo... chutově nic moc.První stromek už musel uvolnit místo Bystrické švestce, která rezistetní není vůbec, a druhý stromek bude mít o chvíli dernieru.Řídím se dle hesla"chuť švestky na prvním místě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 32.181 (?), 12.11.2014 0:47

Dobrý večer. Jistě, každý má na chuť jiný názor. Mně třeba právě spíš chutnají sladší, aromatičtější plody, ne výrazně kyselé ale nemusí to být samý cukr. Ani jsem tomuto požadavku nepřikládal v prvním dotazu až takový význam, spíše všem těm ostatním ohledně mrazuvzdornosti, odolnosti proti chorobám atd. Diskuse se ale poněkud zvrtla do polemiky o chutnosti. 

Co se týká odrůd, zazněly tu návrhy na Hanitu, Topstar, Toptaste a Kalipso.

Může mi tedy nějaký odborník odpovědět, jak se to má s tou sprašností v mých podmínkách? Podle popisu mne nadchnul Topstar, ale bude plodit, když je údajně ciszosprašný? Opýlí ho Ontario nebo Bellamira, nebo je to nesmysl? Nebo to řešit naroubovanou větví jiné odrůdy?

Jinak druhý v pořadí se mi líbí Kalipso, máte někdo skušenosti s touto odrůdou? Jaká je chuťově a je rolerantní k šarce? Poroste ve vyšší poloze a opravdu má plody přes 40g?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 65.144 (?), 12.11.2014 9:18

Nektere zdroje uvadeji, ze Topstar PLUS je samosprasna (Blüte selbstbefruchtend), napr. zde. Tezko rict, zda je to pravda nebo zda se u nas rozsiril sum, ze je cizosprasna. Nejlepsi, kdybyste vysetril misto na vic stromu. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 65.144 (?), 12.11.2014 9:58

Prikladam tabulku doby zrani ze stejneho zdroje. J.R.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Podbrdí - (2) - 229.76 (?), 15.11.2014 2:12

Tento komentar se vymyka, a to svou otevrenosti, realisticnosti, pravdivosti.Diskuzi posunul a pripojil bych se. Co je dobre u souseda, nemusi byt dobre u vas. Kazdy pozemek ma historii, slozeni pudy, jak ho kdo tisice let pouzival... jine prvky, humus, vetrne podminky. V zemi jsou bakterie, vymesky korenu trav, drevin... pokud pred 150 lety zde byl les, je puda sakra jina, nez kdyz tam bylo pole, a to pres navozy. Mam treba Ontario na RZ a na myro, je to jak dve jine renklody. Soused ji ma na myro, chut opet je odlisna-take velmi dobra, ale horsi, nez obe moje, i kdyz vypadaji plody lepe, strikame si vzajemne s hnojime stejne... zahradu vsak vyuzival intenzivneji, na stanovisti mel tam kdysi tulipanovou mnozirnu, ja hruskovy sad... to nepochytite. Dobre je v podstate vse, kazde ma sve mouchy v pestovani, uskladneni. Neco nejde do knedliku, neco nejde do povidel. Ja nez chvalenou     svestku domaci preferuji Opal, Oulinskou, z modrych skvela je Katinka, u me jde skvele k chuti vsem navstevnikum i zde rozporovany Tophit, nekolik si jich po degustsci koupilo stromy a vzali rouby. Toptaste jde zde v 550 skvele, tchyni na dohled pres potok moc ne. Me jde od pecky, ji vubec. Stromky jme koupili naraz u jednoho prodejce, sazel jsem oba ja do stejne smichane moji zeminy, mam ji pres pocatecni mensi velikost vzrustnejsi. Zalevam ji z potoka, ona ze studny. Hnojim obe ja... fakt tezky ;-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 196.17 (?), 15.11.2014 20:51

Tak to je zvláštní, pane z Podbrdí, že Vám Tophit dobře dozraje v 550 metrech a mně leckdy ne ani v 230. Jinak mu ale fandím, to je známé. A Vám děkuji za Vaše názory. Jak říká milý pan Ferda a pan J.R. tak všechno je subjektivní, nicméně jasnou jedničkou je u mě Hanita. Na Poličsku o ní nevím, ale u sousedky se dala dobře identifikovat Gabrovská. Čas od času na ní nějaké plody jsou, ale přesně nevím, jak dobře či špatně tady v té "sibérii" plodí. Kupříkladu zdejší Vlaška oproti minulému roku neměla zde prakticky nic. V Pardubicích byla opět obsypána. Ovšem tam v důsledku PPV jsou plody znehodnoceny. Dalmatinku pana Práška jsme nepoznali a stejně tak nevíme co za odrůdu se skrývá v názvu Bosenská švestka. Jedině nám snad paní Lída osvětlila pojem "bosenská varlata". Ovšem tímto pojmem jsme se nepohnuli ani o píď kupředu. Ještě bych chtěl poděkovat panu J.R. za tabulku zrajících odrůd, kde jsem se dozvěděl, že Haroma dozrává poměrně pozdě, což nepovažuji za přednost z hlediska nejisté kvality těchto pozdních odrůd. A samozřejmě, že největší překvapení tohoto roku je Toptaste. Má velké přednosti v dostatečné velikosti plodů, jejich vysoké pevnosti, která vydrží po dlouhou dobu, prakticky žádné napadení moniliovou hnilobou a konečně ukázaly i velmi slušné chuťové vlastnosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Podbrdí - (2) - 137.1 (?), 16.11.2014 0:36

Tak sliv mam jen 15, ma Tophit na zahradeluxusni misto, kdy je chranen v bezprostredni blizkosti nizsimi keri a z povzdali vyssimi stromy-presto mu do vzdusne koruny sviti cely den slunce. Teda kdyz sviti... rovnez vyhrevny konsky hnuj a netkana textilie dela sve v pude. V blizkosti je sklenik, i z jeho odrazu proudi teplo. Z druhe strany je bazen, jehoz solarni vyhrev take zrejme dela sve... nekdy je to chemie, a nebyt diskuze zde o nedozravani, misto by tak peclive vybrane nedostal. Take v zime chranim od jihu deskou, takze najede cca o 10 az 15 dni pozdeji do kvetu, ale pak jede o poznani rychleji, cemuz uplne nerozumim, ale nalije se velmi rychle a tim padem vyzrava celkem dlouho. Spis nekdy neni zcela dozraly Vas oblibeny President, a to pres stejnou peci. Pokud udelam probirku a plody jsou velke, maji co delat, aby byly v rijnu sladke... jinak kropim plosne zahradu, vody je dost, takze se napiji a tim i naliji slivy celkem rychle. Mj.k vysadbe pouzivam i mix se substratem a Symbiom, na vlaseni se to projevi velmi vyrazne cca po dvou letech, zrejme i to dela sve... plus bily pisek. Tim je teplota v jame o dost do plusu oproti okolni pude, a netkana textilie dodela zbytek-viz pokusyv Holovousich s mulci a uhory. Nicmene muj favorit je Kralovna Viktorie na myro, nikdy mne nezklame chuti ani vzhledem, a sarce odolava velmi zdarile. Mj., mam TopHit na wagenu, na myru dozrava sousedovi cca o 1-2 tydny dele, ale je pravda, ze ma horsi pudu, plac i zalivku, a hnuj ani kompost nevidel. Take travnik pod sousedovym stromem mu nepomaha... skutecne je to kolikrat mozna o detailech. Jenze ja Prezidenta s jeho detmi proste mam rad, a tak kdyz se neprizpusobi oni, musim ja...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 54.27 (?), 16.11.2014 8:46

Pane Petře z Pardubic, sice nejsem paní Lída,  ale k Bosenské švestce - máme "Bosenku" na zahradě a jeden stromek na uzavřeném dvoře (chráněná poloha, jih), švestka či spíše pološveska je trochu větší než Čačanská najbolaja, kterou máme také, chutí je trošku jiná, vyzrává poněkud dříve, ale jinak žádná sláva ani jedna - nejpřitažlivější na ní je její velikost. Mohu srovnávat ovšem jen s domácími švestkami, bůhví jaký klon, jsou to povětšinou semenáče původních našich švestek. Potom máme ještě "Bohačku", také se kdysi pěstovala v okolí hojně, je skorá, některé roky od pecky jde, někdy nikoliv. Ještě u nás roste také skorá, větší, pravděpodobně pološvestka, která je i v úplné zralosti světlejší než domácí, chuťově dobrá, jméno, bohužel nevím. Také máme 4 letou moji jmenovkyni, ale ta ještě neměla ani jeden plod. Elena Brno

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika