Jakou atraktivní švestku pro děti



Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?)
23.2.2012 20:59

  Jsem přesvědčen, že se v běžném pěstování žádný geneticky modifikovaný ovocný druh hned tak neobjeví. Eu na to není ještě zralá a odpůrci genových manipulací zatím mají výrazně navrch.

  Největší nadnárodní chemické a osivářské firmy mají ve svých trezorech již nejméně 15 let připravená geneticky modifikovaná osiva odrůd např. cukrovky, řepky a dalších velkých plodin. Ta jsou odolná vůči totálním herbicidům jako Roundup, jiná vůči Bastě. Jejich zavedení do praxe by znamenalo revoluci ve způsobu pěstování těchto plodin a zároveň veliké snížení nákladů. Přestože chemické koncerny do vyšlechtění těchto odrůd investovaly miliardy eur, tak ani jejich lobování a veliký vliv v politice nepřinesly změnu legislativy. Evropa zůstává dál konzervativní.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
host - 182.227 (?), 22.2.2012 21:17

Ano, máte pravdu, v současné době je GMO charakterizovaný vložením cizího prvku.Ozařování samozřejmě je genová manipulace.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 177.126 (?), 23.2.2012 8:39

Zmyslom vyšľachtenia geneticky modifikovanej sóje, kukurice a iných GMO bolo nielen zvýšiť ich výnos na hektár v čase populačnej explózie, kedy sa tieto plodiny stávajú strategickou komoditou (bohužiaľ aj na výrobu benzínu), ale vďaka génovej manipulácii nie sú príťažlivé pre škodcov a spotreba zdraviu škodlivých pesticídov je výrazne nižšia. Tento pozitívny prínos nemôže nikto nevidieť. Keď sa vrátim k slivkám: Ak by sa podarilo geneticky "upraviť" napr. Domácu slivku tak, aby pri zachovaní chuťových kvalít stratila vnímavosť na vírus šarky, bola by to "bomba", ktorú by privítali tisíce záujemcov o pestovanie tejto skvelej sorty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan Fiala - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 95.245 (?), 23.2.2012 17:58

Pali tysi to najlepšie napisal treba pozerat satelitne programy tam toho vela davali.Niektore plodiny by sa museli stale striekat a take su zaraviu škodlive, zachranuje ich iba GMO.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 23.2.2012 20:59

  Jsem přesvědčen, že se v běžném pěstování žádný geneticky modifikovaný ovocný druh hned tak neobjeví. Eu na to není ještě zralá a odpůrci genových manipulací zatím mají výrazně navrch.

  Největší nadnárodní chemické a osivářské firmy mají ve svých trezorech již nejméně 15 let připravená geneticky modifikovaná osiva odrůd např. cukrovky, řepky a dalších velkých plodin. Ta jsou odolná vůči totálním herbicidům jako Roundup, jiná vůči Bastě. Jejich zavedení do praxe by znamenalo revoluci ve způsobu pěstování těchto plodin a zároveň veliké snížení nákladů. Přestože chemické koncerny do vyšlechtění těchto odrůd investovaly miliardy eur, tak ani jejich lobování a veliký vliv v politice nepřinesly změnu legislativy. Evropa zůstává dál konzervativní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m@rten - (40) - 140.21 (?), 23.2.2012 21:18
Respektují názory na geneticky upravené plodiny, ale rozhodně s nimi nesouhlasím. Je to něco nepřirozeného na co naše tělo a ani příroda není připravena, je to zásadní zásah do struktury živých organismů, které byly stvořeny pro nějaký účel a pokud se neosvědčí, nebo jsou napadány škůdci tak to tak má být. Samozřejmě, že je zájmem nadnárodních společností, aby se pěstovaly takto upravené potraviny ve velkém, protože jim jde pouze o zisk, ale kvalita či zdraví neškodnost těchto plodin je věc nejistá.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 23.2.2012 21:25

Ano, mám stejný názor.
Když už pěstovat tyto upravné plodiny, tak třeba pro účely příměsi palivových směsí. Na jídlo NE!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 217.182 (?), 23.2.2012 22:12

Chutove stejne zustava nejkvalitenjsi obycejna svestka domaci. Ma sice mensi plody, ale nelze ji chuti a sladkosti srovnat z zadnou moderni odrudou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 136.244 (?), 23.2.2012 23:29

Ad pan m@rten: Já nesouhlasím s Vámi. Použít slovo nepřirozené je zavádějící. I viry a bakterie přenášejí přirozeně své či jiné geny do svých hostitelů (živočichové či rostliny) - člověk toho pouze využil a přiměl je, aby vnášely do daných organizmů požadované vlastnosti. Nic víc, nic míň. Je to přesně definované - víte co tam je, kde to je a co to bude dělat. Narozdíl např. od konvenčního ozařování v gama polích (zde vznikají rozsáhlé mutace a přestavby genomů, které jsou těžko definovatelné). Samozřejmě cokoliv dobré se dá i použít špatným způsobem - případný vznik superplevelů tolerantních na herbicidy apod. Ale obecně zneužít se dá cokoliv.

Větu: "pokud se neosvědčí, nebo jsou napadány škůdci tak to tak má být" nemůžete myslet vážně!? S takovou by lidstvo brzy pošlo! Ale na druhou stranu - pokud není odolné vůči nemocem a je jimi napadáno, má to tak být a nemělo by přežít (dle Vašich slov). Snad zde nevyvolám nějaké kontroverze. smileyChtěl jsem jen poukázat, že nic není černobílé. Já se kloním na stranu GMO, ovšem rozumnou a kontrolovanou.

Pokud o tom nic nevíte, prosím neplácejte hlouposti: jsou již k mání GM plodiny, tuším, třetí generace, které přinášejí benefity hlavně konzumentům. Viz například bohulibý příklad Zlaté rýže, podotýkám bez finančních zisků! Google/Wikipedia: "Golden rice" či "Ingo Potrykus".

Ad Martin: Do palivových směsí, které ničí auta, ovzduší a dělají naší krajinu "krásně" monotónně žlutou. To asi také není řešení.

P.S.: Omlouvám se za debatu mimo téma: Tedy já bych pro děti doporučil Katinku, Gabrovskou, Domácí, Opál.

Zdraví Mittwoch

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan Fiala - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 95.245 (?), 24.2.2012 15:37

Nemaš sa začo omluvat vistihol si to super KATINKU mam je ranna a dobra.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 167.151 (?), 24.2.2012 21:58

Vsadil som na chuťové poháriky Petra z Pardubíc. Preto som začiatkom zimy kúpil k jarnej výsadbe Katinku a Hanitu. Dnes večer som sa vrátil z vinohradu, kde som strihom pripravoval staré kmienky viniča k jarnému očkovaniu. Bol to nádherný relax- polojasno, slabý vetrík, +13 st.Celzia. Vyzerá to, že by sa tam našlo miesto aj pre tretiu slivku- Gabrovskú. Chutné slivky by dozrievali postupne od júla do septembra. Podľa ohlasu mnohých na tomto vlákne sa ukazuje, že tieto 3 odrody- Katinka, Hanita a Gabrovská patria v súčasnosti k chuťovým TOP sortám. Ešte raz ďakujem Petrovi za dobrý tip!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika