Jak spálit mokré větve v tomto počasí



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 39.19 (?) 
20.12.2015 17:33

pálit pneumatiku kvůli tomu fakt nehodlám. je to "ekologický "humus.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 20.12.2015 22:34

Pálení pneumatik zase tak ekologický humus není. Ty s kovovým kordem obsahují mimo železa ještě směs vulkanizovaných kučuků a saze. Kaučuk je látka běžně se vyskytující v přírodě a saze je ta forma uhlíku co pneumatikám dává výhřevnost (ale taky při nedokonalém spalování dělá kouř černým). Výhřevnější jsou pneumatiky letní, protože v zimních je část sazí nahrazena silikou (nehořlavým hydratovaným oxidem křemíku). Vyšší podíl škodlivin měly jen pneumatiky s přídavkem mikromleté síry pro vyšší obsah oxidů síry ve spalinách. Ale stejný podíl síry je v spalinách z EKOnafty (tedy MEŘO).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 103.209 (?), 20.12.2015 23:33

Víte, že třeba nafta také obsahuje uhlík a vodík? Běžné prvky.. A když jí vylejete na zahrdu taky to příliš neprospěje. A takové uhlí obsahuje obyčejný uhlík. A představte si, že kvůli prachu a kouři z komínů při pálení toho uhlí se dokonce zpřísnil zákon. A víte že síra nebo třeba rtuť jsou také přírodní prvky? To, že jsou někteří lidé bezohlední čunčové chápu. Ale že své neznalosti a bezohlednost ještě budou obhajovat, to mě opravdu překvapuje. Už se těším na odbornou vědeckou diskuzi proč je pálení pneumatik prospěšné a na na případné univerzální invektivy o zelených bláznech...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 21.12.2015 1:15

Ano, vím. Ale Vy jste nějak nepochopil, že spalování pneumatik je mnohem šetrnější než spalování některých druhů uhlí. Navíc pro podpal kupy roští je potřeba takovéhoto podpalovače minimální. Důvod, proč se v domácnostech pneumatikami netopí není nějaký zákaz, ale skutečnost, že pro ocelový kord (textilní se dnes používají pouze u veloplášťů) nemáte šanci v domácích podmínkách si připravit "peletky pro automatický kotel". A pokud jste v ekologii znalý, tak víte, že pneumatiky se likvidují spalováním v cementárnách (a nikoliv ve spalovnách komunálního či jiného odpadu).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 21.12.2015 8:34

Když sousedi pálí syrové větve a pomůžou si pneumatikou, k odsouzení tohoto postupu mi stačí vlastní oči a nos.  No a když vidím jak se zde přistupuje k pálení všeho možného, nedivím se, že je u nás vzduch takový, jaký je. Argument, že kouř z uhlí je ještě škodlivější, neberu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.213 (?), 21.12.2015 8:58

já včera spálil ty hromady bez jakéhokoliv podpalovače. Stačilo 6 špalků suchého dřeva a noviny. navíc popel je dobré hnojivo. dá se pak použít.

Tonda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 50.172 (?), 21.12.2015 9:18

Ano Tondo, také to dělám tak a nikdy jsem nepoužil hořlaviny ani pneumatiky.

Vypomáhám si například suchým stromem (v okolí se vždy najde nějaký), ale největším pomocníkem je mírný vítr a dobrá slivovička.

Pak nevadí sněžení ani déšť.

Čus bus Antabus - J.A.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 161.17 (?), 21.12.2015 8:54

Co vím tak nikoli v cementárnách nýbž v cementárně Lafarge Cement u Brna. Spalování odpadu vyžaduje splnění poměrně přísných podmínek a kombinace teploty, množství vzduchu a dostatečně dlouhé záchytné doby spalin pro to, aby stačily dokonal shořet. Což se vám v domácím kotli podaří pouze výjimečně a v podstatě náhodně. A na venkovním ohništi nikdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 161.17 (?), 21.12.2015 8:58

"Při procesu spalování vzniká široká škála nejrůznějších zplodin a ty musejí být účinně zachytávány a redukovány. Největší část zplodin tvoří oxid uhelnatý a saze. Najdeme zde i benzen, styren, oxid siřičitým sirné deriváty a desítky dalších sloučenin. Mnohé z nich přitom mají karcinogenní účinky, čehož bychom si měli uvědomit zejména v těch případech, kdy někdo pálí pneumatiky doma či dojde k požáru skladu pneumatik..

Jak již bylo řečeno dříve, spalováním pneumatik vzniká celá řada zplodin a to i karcinogenních. Rovnou bychom tedy měli zapomenout na domácí spalování v kotli. Dojde totiž k zanesení komínu, navíc se uvolňuje hustý černý dým, který může vzbudit pozornost nejen sousedů, ale též pracovníků úseků životního prostředí atd. a mohli bychom dostat vysokou pokutu. Mnohem jednodušší je pneumatiky zdarma odevzdat na některém ze sběrných míst.
           Velmi nebezpečné jsou tzv. sklady či odkladiště pneumatik, kde pneumatiky čekají na svůj další osud. Čas od času dojde ke vzplanutí těchto hald a uvolňuje se mnohdy i kilometry vysoký hustý černý dým, který obsahuje desítky a stovky nebezpečných zplodin. Při inhalaci může dojít k podráždění očí, dráždivému kašli a celkové únavě organismu. Měli bychom si tedy dát pozor na zejména větší požáry pneumatik, minimálně větrat okna a chodit do zasažených oblastí. U menších požárů se zplodiny snadno rozptýlí v atmosféře. Při hoření pneumatik navíc vzniká pyrolitický olej, který proniká do půdy a kontaminuje ji. Hasiči rovněž při hašení těchto požárů používají samozřejmě vodu a dochází tedy ke spláchnutí těchto pyrolitických olejů do kanalizací či vodotečí."

Citace je z materiálu firmy likvidující odpady

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 80.213 (?), 21.12.2015 9:12

Tak z pneumatik jdou především PAU (polyaromatické uhlovodíky) a např. světově bedlivě sledovaný populární benzo(a)pyren, přítomný v pneu, je opravdu mňamka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika