Ideální slivoňový semenáč
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 20.8.2017 8:39, zobrazeno: 4953x
Nejpoužívanější slivoňovou podnoží je stále myrobalán. Dobře se množí generativně i vegetativně, rychle roste, většina peckovin s ním má dobrou afinitu, nejlíp snáší sucho. Pro některé slabě rostoucí slívy a renklódy je nenahraditelný. Tvorma výmladků z doma namnožených semenáčků však bývá někdy neúnosná. Pro žluté peckoviny - meruňky a broskvoně - se příliš nedoporučuje, sám nevím proč, snad pro pozdní ukončování vegetace a horší vyzrávání. Doporučovány jsou proto spíš semenáče Zelené renklódy, Wangheimovy, odkopky domácí švestky či durancie. Rostou o dost slaběji, což je někdy považováno za výhodu. Odkopky a další vegetativně množené podnože (Damas C, Marunke, St. Julien, aj.) mají problém v přenosu viróz.
Mě by proto zajímalo, jestli mezi kulturními odrůdami existují takové, jejichž semenáče by dobře kořenily a netrpěly suchem, vzrůstností se blížily myrobalánům, ale neodnožovaly. Ze starších odrůd mě napadá slíva Ontario - vysoce plodná, bujná, nenamrzající, včas ukončuje růst. Pokud by si semenáče zachovaly růstové vlastnosti odrůdy, hodily by se i pod meruňky a broskvoně. Z novějších odrůd by mohly být zajímavé Top King, Tophit, Top2000, Tipala, aj.
Na jaře zkusím vyset ty Ontaria. Bohužel letos měl jen 5 plodů.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.32 (?), 20.8.2017 10:00
Na jaře zkusím vyset ty Ontaria
Běh na velmi dlouhou trať, ale je třeba se pořád o něco pokoušet.
Nejistý výsledek ze své zkušenosti vidím v tom, že pecky budou opýlené volným sprášením a budoucí semenáčky budou mít každý jiné vlastnosti a intenzitu růstu.
Raději bych sehnal jednoleté výpěstky očkovanců Ontaria na podnoži myrobalán 29C a ve výšce budoucí korunky bych narouboval odrůdu, o které jsem přesvědčen, že je dobrá.
Výsledkem by bylo Ontario jako tzv. mezikus mezi téměř nepodrůstající podnoží myrobolánu 29C a odrůdou naroubovanou ve výšce budoucí korunky.
Jinak co se týká komerčních podnoží St.J.A, zanevřel jsem na ně.
Spousta odrůd slivoní, které na ni mám nemají dobrý růst a rentabilní úrody včetně té slavné "lipnické" = (bio kryštálový cukor)
Bujnější odrůdy množím na zelenou ryngli a slaběji vzrůstné na myrobalán 29C.
Zatím spokojenost.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 20.8.2017 11:42
Ivan H. Krymsk jsem nezkoušel, do mojí půdy by asi nebyl to pravé. Mám cosi na Wavitu a roste dost málo
248 32: Lipnická na S.J. vypadá, že trpí suchem.Vedle na myrobalánu roste jak divá, bojím se, že to bude na úkor plodnosti. Německé slivoně - Jofela, Azzura, Juna, Joganta na S.J. rostou bujně a dobře, Haroma příliš slabě.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 67.66 (?), 20.8.2017 21:23
Marunke se množí vegetativně, což znamená přenos viróz.
O Chrudimské,. jako podnoži, jsem neslyšel. Odrůda sice mimořádně plodí, ale samotná roste snad ze všech švestek nejslaběji. S tím vitálním růstem to víte najisto? Jinak dík za tip, vyzkouším ji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 21.8.2017 12:58
Jaké očekáváte rozdíly mezi prověřeným semenáčem Zelené renklody a Ontariem?
V.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|