Ja uvidím čo to bude tohto roku by som už rád ochutnal posadil som naraz aj čačansku lepoticu a už som ju stihol vyhodiť kým mi nenakazi šarkov ostatné slivky.
HERMANA si velice cením. Třeba oproti Ruth Gerstetter na mě prozatím působí "švestkovějším" dojmem. Myslím tím typičtější švestkovitou chuť. U německé JUNY zatím těžko soudit. Pozitivní je u Hermana i atraktivita plodů i jejich dobrá velikost.
Da sa Herman susit? Sused ma slivky skorsie ako Katinka, ale odrodu nevie(85 rocny pan), dal mi niekolko kyblov a bola to parada susit slivky uprostred leta, naukladali sme ich na sita, kde susime huby, poprikryvala som ich proti mucham a na slniecku sa celkom fajn ususili. Dosusili sme v susicke a hned boli 4 stvorlitrove pohare plne. V jeseni je to horsie. Hela
Sušit se samořejmě dají všechny slivky včetně Hermana. Ale jde to hůř - obsahuje méně sušiny než pravé švestky, při sušení z nich vytéká šťáva a sušené nechutnají tak dobře. Naopak Katinky se suší poměrně dobře - jsou drobnější a netečou. Mně se ovšem švetky na slunci usušit nepodařilo, sušička byla vždy nutná.
Teraz sa to ukáže. Pokud bude mít bujně rostoucí Herman první větší úrodu, jsem zvědavý na kvalitu plodů. Jakou máte nadmořskou výšku, pane Lajci? Podle doby kvetení to nebude nížina.
Tady Herman nikdy neměl, a ani letos mít nebude, velkou úrodu. Vždycky pěknou násadu zredukuje hlavně červnový propad(?) a část dodělá obaleč. Ale už modrají.
Červnový propad byl velký, přesto zůstalo švestek všude hodně. Větve Hermanu jsou prohnuté až k zemi, co je na nich plodů. Pochybuju o nějak zvláštní kvalitě. Zbytečně úzkostná ochrana proti pilatce. Pilatku jsem nikde nenašel ani jednu.