Aprimira



Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.170 (?)
18.9.2016 11:43
O.K., uznávam že záhradkárčiť v 600m nadm.výške je iné kafe ako na teplej nížine, potom aj Aprimira môže byť požehnaním. Takže v tomto nepolemizujem. To čo ma ale prekvapuje, je sucho v oblasti Monkey Mountains, až sa mi nechce veriť že také miesto v Čechách tento rok bolo... U nás to bol na vlahu ďaleko najpriaznivejší rok za dlhé obdobie, nepamätám sa kedy som tak málo polieval. IH
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13   
         
host - 130.82 (?), 17.9.2016 19:00

S tím použitím slova zklamání já ale rozhodně nesouhlasím!

To že Aprimira a jak se asi ukázalo tak kříženec s meruňkou není je sice nepříjemné tj. s ohledem na to, jak byla Aprimira představena a jak se tedy lákali první zájemci aby nakoupili.

Ovšem abychom s vaničkou oprávněného rozhořčení na klamavou reklamu nevylili i to příměrem dítě, že?

U mne v Podkrkonoší asi 430 mnm, v mrazové kotlince a v jílovačce, se Aprimira kupodivu a v porovnání s ostatníma "švestkama" ukázala jako slušně vitální a odolná a mohl bych i napsat z tohoto pohledu že nejlepší.

A když napíšu že vitální, tak tím myslím slušný a nikoli bezhlavý růst dřeva a také že je velmi slušně ve výsledku plodná. Na rozdíl od toho, co mně roste vedle a má nikoli žlutavooranžovou ale onu barvu tradičně už modrou.

Ten asi základní problém je u Aprimiry v tom, že plody se musí nechat opravdu dozrát, zdůrazňuji dozrát!

Vydržet a nedělat závěry předčasně! Aby žlutá barva a i když plod je na omak už počínajíc změklý přešla až do oranžového odstínu. Sem tam s načervenalým líčkem.

Potom ona popisovaná jakoby suchá mdlá chuť mizí a je nahrazena... medově sladkým zázrakem. Ta chuť, protože v ní chybí kyselinky a snad jedině náznak jich je ve slupce, pochopitelně není srovnatelná s obvykle osvěžujícími švestkami. Ale je to takový sladký bonbon a k spíše zasycení.

Také jsem se pokusil před několika dny několik těch plně dozrálých plodů Aprimiry usušit v sušičce: při sušení původně žluto oranžová barva dužniny zhnědla a výsledný produkt chuťově směle přirovnávám k těm echt sladkým sušeným ale jakoby ještě pořád mokrým baleným švestkám z USA a co jsou u nás v prodeji.

O kus dále mám mirabelku Nancyskou. Letos, kvůli právě jarním mrazíkům, na stromku jen několik kuliček. Aprimira plody ale obsypaná. Chuťově Nancyská mně také vyhovuje, je to podobný případ sladkého a tady daleko menšího bonbonu jako jsem napsal už u Aprimiry a ta s daleko většími plody: ale každá ta chuť je osobitá, rovnítko zde položit nemohu.

Výše popisované hnědnutí dužniny od pecky jsem zatím nepozoroval. Může to být i nějaká fyziologická záležitost a v návaznosti také na možné (pře)hnojení? 

V zahrádkářské osadě přímo řádí všude monilioza plodů a tady opravdu to postižení je i u Aprimiry, chce to zavčas napadené plody na stromku likvidovat ať neshnije i to ostatní. 

Aprimiru beru jako raritu a nezklamala mne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 17.9.2016 19:12

Bertete to bez urážky, ale tyhle kočkopsy nemusím, vystačím si s pravými trnkami(slivkami, švestkama). Nancyská ta jeyes.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.171 (?), 17.9.2016 20:07
Súhlasím s viacerými Vašimi tvrdeniami (Aprimira pekne rastie, je veľmi plodná - foto 1, plody treba nechať úplne dozrieť na strome - foto 2). V podstate Ste to skonštatovali sám - chuťovo s modrými slivkami zrovnateľná nie je (ale prečo by ako mirabelka aj mala byť?). Slová "medově sladký zázrak" považujem za "poněkud přehnané", skôr by mi sedelo 'fádne sladká bez řízu', ale fakty môžeme podať rôzne, prečo nie. Problémom Aprimiry je najmä to že jej ovocinársky život sa začal lžou, a mnohí záhradkári jej nevedia odpustiť že v nej hľadali tú meruňkovú chuť. Zhrzené srdce býva zatvrdlé :-)... Je to ako keby Vás nalákali plagátom na predstavenie kde hlavnú rolu hrá Aňa Geislerová, a potom zistíte že je to obyčajná ryšavá ochotníčka z Dolnej Lehoty. No nevypískali by Ste ju, podvodníčku jednu (aj keby hrala celkom dobre)? :-) IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 130.82 (?), 17.9.2016 22:07

... jen konečná poznámečka a jsem ten anonym z Podkrkonoší a co po delší době oživil zde diskuzi: jak je i z tohoto vlákna také vidět, tak i když by Aprimira tou napůl "meruňkou" přece jen byla tak stejně se nezavděčí.

Proč? Protože někteří dotyční a i když (by) si ji jako takovou koupili tak ve skutečnosti si ji koupit a ani pro tu meruňku nechtěli - protože přece chtěli švestku. Mně to proto připadalo při čtení tohoto téma až místy schizofrenní a proto jsem se zde ozval.

A co se týče té meruňky, no ano meruňky jsou různé a i tou vizáží plodů, a tak i když jsme u Aprimiry co by plagiátu tak plody které jsem právě dnes od ní jedl byly ještě o stupeň více oranžovější a sem ta červení stříknuté sytější, než je nahoře přiložené foto osamoceného plodu... a již oranžová (nikoli žlutá nebo pouze světle zeleno žlutá) byla i dužnina.  Subjektivně jsem cítil i velmi lehkou příchuť té meruňkovosti - ale na rovinu píšu že nikoli u každého plodu. Jen právě u těch opravdu dozrálých (nikoli jen změklých) a jak jsem napsal výše.

Také z vlastní zvědavé zkušenosti vím, když jsme u chutě meruněk, že tu lze při troše štěstí vycítit i z některých vybraných špendlíků a dobře uzrálých, co rostou u silnice.

Každý má chutě různé a má právo na svůj osobní názor. Já ve svých podmínkách meruňku nevypěstuji a na špendlíka někde od silnice závislý být nechci a už také pro to špinavé tam prostředí: takže i když vím že Aprimira je meruňkové šidítko tak šanci u mne přesto má. Nikoli nějak produkčně ale právě jako taková raritka. A kupoval jsem ji za nějak běžnější obvyklou tedy nižší cenu, než jak jsem viděl našponované ceny místy jinde... a právě proto mne ty okolnosti potom netrápí. U předražených tzv. senzací se snažím být právě proto obezřetný. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 50.172 (?), 18.9.2016 8:50

Aprimira  = mirabelka podobná meruňce

Jablkošvestka  = asijská švestka velká jak jablko

Švestkonektarinka  = asijská švestka podobná nektarince

Jablkohruška = hrušeň písečná -  hruška podobná jablku

Plamcot  = čert ví co to je, snad Melitopolski

Kamčatská borůvka - zimolez

Všechno jsou to obchodní názvy (u Aprimiry a Kamčatské borůvky registrované) pro zvýšení zájmu a prodeje.Čas ukázal že to funguje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 130.82 (?), 18.9.2016 9:56

Z toho Podkrkonoší jen doplňuji, že tobě v seznamu zcela určitě chybí:

Indiánská borůvka a matoucně nabízená někdy i jen jako borůvka = muchovník, někdy uváděný i jako tzv. rozinkový strom

... a právě s těmi muchovníky je situace vůbec hodně špatná, protože nejen že bývá nabízený vůbec bez určení odrůdy a pokud ano, tak je velké riziko že byl namnožený ze semen. V obou případech může nastat velké rozčarování a zanevření na muchovníky obecně, protože takové plody jsou potom chuťově někdy s výraznou myšinou až nepoživatelné. Tak to je potom obrovitánské zklamání!

Mně se také stalo, že jsem nebyl upozorněn na to že ten zárodek keříku muchovníku je vlastně roubovanec (kdo by to tady ve shonu také podrobně koumal a když času je tak málo?) a tak jsem zvesela pěstoval i bujné výhony z podnože a divil se, že na jednom keříku jsou někde plody dobré a jinde tj. z jiné větvě přímo chuťově odporné smiley

Tak to si myslím, dovedeno až do těchto odstrašujících důsledků, že u Aprimiry nehrozí a i když už víme že je jen podstatou mirabelka bez meruňky... tak to přece nic nemění na vlastnostech, nehledě na to že za Aprimirou musel zůstat kus šlechtitelské práce... a komerční podvůdek obchodníků při uvedení na trh je zase něco jiného.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mi013068 - (14) - 155.246 (?), 18.9.2016 11:20

ano, pro tuho komu plodí na zahradě merunky broskve trilobiti nebo kaki či fíky je asi aprimira zklamání.ovšem pro lidi okolo 600 mnm je to příjemná změna oproti pár malým jablíčkům a obyčejným švestkám.nebo tady zase někdo napiše že si mame zajet k tetě na moravu kterou tam většina lidí nemá.mimochodem letos tady mame takove sucho že většina ovoce zvadla a opadala.studny prázdné a zalévat kojeneckou vodou kterou pijem je luxus

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.170 (?), 18.9.2016 11:43
O.K., uznávam že záhradkárčiť v 600m nadm.výške je iné kafe ako na teplej nížine, potom aj Aprimira môže byť požehnaním. Takže v tomto nepolemizujem. To čo ma ale prekvapuje, je sucho v oblasti Monkey Mountains, až sa mi nechce veriť že také miesto v Čechách tento rok bolo... U nás to bol na vlahu ďaleko najpriaznivejší rok za dlhé obdobie, nepamätám sa kedy som tak málo polieval. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mi013068 - (14) - 155.246 (?), 18.9.2016 12:26

mame tady červeny pisek spis formy jemneho sterku.mistni zemedelci letos pokosili i vsechna mista ktera generacne byla podmacena.brizy zezloutly a shodily listy.studna da obden oklo 100l na zahonky se zeleninou.po avizovanych dvoudennich destich se pod stromy ani nesmocil prach.co neznicilo sucho devastují hladové vosy.opici hory protoze jsem mezi orlickymi a krkonosemi.600m uz neni urodna nizina ani poradne hory

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 222.141 (?), 18.9.2016 16:34

Pro I.H. :

S tou Aprimirou jsi to vystihl cekem přesně... Každý podvod je věc velice ošemetná záležitost a ve většině případů se pak jeho autorům vše vrátí zpátky jako bumerang... (Rozuměj " Boží mlýny, s.r.o."  ...).

Zahrádkář je duše citlivá a vnímavá, takže Aprimiru jim asi těžko někdo někdy odpustí... Naštěstí, mimo Aprimiru existuje i veliké množství jiných zajímavých rostlinek, kříženců, klonů, novinek a malých "zázraků přírody", ktorým je možne se plně věnovat...

Jinak ti chci ještě sdělit, že od zítřka do konce měsíce budu zase mimo dosah a vrátím se až ke konci měsíce. Takže na mobil volej až po 30.9. Máš na to pak ještě zhruba měsíc ke zrealizování návštěvy, na kterou jsem tě pozval... Předpokladám, že do počátku listopadu by bylo možné vše ještě stihnout, pokud si najdeš na to čas  ...

OK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika