Stado potkanu v kompostu



Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.38 (?)
21.7.2016 10:50

No, máte to pěkně promáknuté laugh

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 20.7.2016 9:09

Nechci si do kompostu dávat žádné jedy, když v té hlíně budu potom pěstovat zeleninu

Nemějte obavy. Jed na potkany není jedovatý. Jde o lék Warfarin na ředění krve, který užívá plno lidí. Do zeleniny se z kompostu nedostane, i kdyby v něm zetlelo hejno otrávených hlodavců.
  Kdyby se Vám potkana(y) podařilo vyhnat (otrávit), jak zajistíte, aby nepřišli jiní?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 20.7.2016 10:21

Děkuji za informaci o účinné látce. Nejspíš to tedy zkusím s tím otrávením. Snad to vyjde. Doufám, že na to nepůjdou ježci, ty máme na zahradě také. A jak zabezpečit kompost, aby se tam nenastěhovali další potkani, to opravdu nevím :-(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.38 (?), 21.7.2016 10:58

Tak potkan 2x za sebou (vždy v noci) vyhrabal díru v kompostu, tak jsme ji vždy zahrabali a kompost jsme různě proráželi rýčem. Také jsem ho prolévala vodou. Včera večer jsme nastražili klasickou past na myši (velkou) a nastražili do misky růžové granulky. Ale myslím, že tam v noci nebyl. Jed netknutý, past nesklapnutá, ani díra nebyla vyhrabaná. Nechci se předčasně radovat, že je pryč, ale vypadá to tak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 21.7.2016 11:26

Nechci se předčasně radovat, že je pryč, ale vypadá to tak.

Přál bych Vám to, ale nejsem si jistý, zda prolití vodou a pár vpichů rýčem potkany natrvalo vyžene. Jsou to potvory chytré, do pastí se chytnou málokdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.114 (?), 20.7.2016 11:31
Jed bude asi najúčinnejší, ja ho ale nepoužívam. Na fotkách sú moje 2 zbrane, ktoré u mňa fungujú spoľahlivo. Prvou je klietka so zaklápacími dvierkami (pružinový mechanizmus ktorým sa klietka uzavrie spustí potkan keď začne žrať návnadu pripevnenú na háčiku vnútri pasce). Ako návnada sa okrem klasických ako syr, slanina či klások kukurice osvedčila aj dozretá slivka - tú potkany zbožňujú. Je vhodné pár dní nechať pascu tak aby nezaklapla, potkany si zvyknú na ľahký prístup k maškrtám a stratia opatrnosť. Keď už hlodavec v pasci uviazne, nastupuje zbraň č.2 - milučko vyzerajúci malý diablik Jack Russell Teriér. Zabije všetko čo je slabšie než on a nestihne uniknúť, nielen hlodavce, ale aj vtáky a dokonca i hady. Klietku s potkanom otvorím na voľnom priestranstve, čo nasleduje je síce drsné, ale rýchle. Pár skokov, jedno zahryznutie a zatrepanie hlavou - do 3 sekúnd potkania dušička letí do nebíčka. Pes občas aj sám chytí potkana, ale staršie kusy sú opatrné. Ako hovorí jeden môj známy - s potkanmi je to ako s alkoholom, zvíťaziť sa nedá, len občas remizovať. :-) IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.38 (?), 21.7.2016 10:50

No, máte to pěkně promáknuté laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 143.185 (?), 21.7.2016 12:41

Jakákoliv past na potkany je vhodná pouze tehdy když by tam byl zatoulaný jen jeden potkan. Potkani jsou natolik inteligentní, že další stejné se už budou vyhýbat. V jejích koloniích panuje složitá hierarchie a svým způsobem spolu nějak komunikují. Např. při nalezení nějaké "podezřelé" potravy nebo předmětu jej vybraný jedinec ochutná nebo prozkoumá a ostatní členové společenstva čekají co to s ním udělá. A dost dlouho...
Tzn., že do jednoho druhu pasti se chytí jen jeden a při použití rychle působicího jedu taky. Dílčích úspěchů lze sice dosáhnout střídáním způsobu lovu, ale jen dočasně. Postupně vznikne u nich totiž taková ostražitost, že pak je vyhubit je nemožné.
Osobní zkušenost za 1,5 roku vojny, kde jsme jich měli velmi rozsáhlé kolonie a času na boj s nimi spoustu.
*
O jejích mimořádné inteligenci svědčí i další moje zkušenost. Nastěhovali se mi do sklepa. Nevím kolik, ale zahlédl jsem dva. Nastražil jsem tedy klasickou pérovou past.
Druhý den byla past sklapnutá, návnada sežraná a po potkanovi zůstalo jen pár kapek krve. Další asi dva dny se nedělo nic. Pak past sklapla, návnada pryč ale místo potkana byl zaklapnutý jen kus provázku. To se pak pravidelně opakovalo - návnada sežraná a v pasti jen provázek. Dělali si ze mně asi srandu. A jak jsem provázek odnesl, past s návnadou už ignorovali.
*
Chci tím říct, že pokud chcete vyhubit kolonii potkanů musíte masivně a na co největší napadené ploše použít pomalu působící jed - nějaký rodenticid.
Jiné způsoby jsou neúčinné a jen zvyšují jejích ostražitost!

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 17.210 (?), 21.7.2016 13:45

Potkan z kompostu neprezije, ak ide o obycajny maly zahradny kompost. Musi byt nablizku nejaka zasobaren potravy pre nich, ak sa hojne v pocte vyskytuju. Bud niekto chova nejake zvierata, alebo je na blizku nejaka farma. Do kompostu tak ujde nejaky jedinec alebo par doplnit zasoby. Vypudit potkana znamena nedat mu dost potravy. Najhorsie je, ak sa zrusi nejaka farma, chovna, velkovyroba v blizkosti... armada potkanov nema zrazu co zrat a idu zhanat co sa da. Vela pomoze ak je na zahrade macka, este lepsie pes, ale je velmi dobre, ak aj plno susedov blizko maju tychto predatorov. Aj spominane lasicovite dravce su pomocnikom proti potkanom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.61 (?), 21.7.2016 18:41
No, neviem... Raz som do pasce chytil v priebehu týždňa 5 potkanov, a neboli to neskúsení dorastenci. Dokonca sa 1x chytili dvaja naraz. Možno boli z tých blbejších (našťastie). Niektoré mali okolo pol kila. Pes bol v tom čase v siedmom nebi a keď neskôr boli potkany chytené už len občas, tak normálne protestoval :-) Keď neskôr sused zrušil chov kravy a prasiat, tak potkany sa stali raritou - zrejme odtiahli za lepším zdrojom potravy. Určite sa na občasnom premnožení potkanov podieľa fatálny pokles početnosti ich predátorov (sovy, tchory, kuny, lasice) v blízkosti ľudských sídiel. Tiež veľký pes príliš nepomôže, chce to malého teriéra, jazvečíka, krysaříka alebo obyčajného malého bastardíka (aj keď nie každý pes dokáže potkana zabiť). IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 86.40 (?), 21.7.2016 19:05

potkany chytam do sklapovacich zelez ale ma to sva pravidla natahnute zeleza lehce zasypu okolni zeminou a navnadu dam vedle potkan zkouma zda je navnada bezpecna a pritom si slapne do zelez

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika