Sršně - jak na ně?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 9.135 (?)
19.5.2015 22:15

Kupte si plácačku...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 13.9.2009 10:12

zavolejte na hasiče a tam se zeptejte, kromě spreje by jste neměli nic platit, jestli je někdo alergik, tak to hasičům řekněte.

host - 151.38 (?), 7.9.2010 20:42

Sršni jsou méně jedovatí oproti včelám, vosám.

host - 188.20 (?), 18.3.2012 9:03

s timhle máme bohaté zkušenosti, ale také bycho m se jich potřebovali zbavit. Každě léto mi vedle postele (naštěstí přes zeď) bzučí sršni. Zkoušeli jsme ale už desítky metod ale nic nepomáhá, zase se vrátí. Jak se tam jednou zabydlí, jen tak se jich nezbavíte. Přes zimu přečkává oplodněná samička. Radí se počkat do podzimu, prázdné hnízdo vynést a pak tam, kde hnízdo původně bylo, tak to místo pořádně zabezpečit třeba takovou tou síťkou, která se dává do oken nebo dveří aby vám do bytu vl étě nenalétaly mouchy. Jinak pakliže se potřebujete zbavit sršňů, kteří jsou v trvale obydleném prostoru a ohrožují život člověka, je top lně v souladu se zákonem. ;) good luck

host - 152.71 (?), 25.11.2013 13:19

Vosy? Sršně? Mouchy? - není problém:

1) Likvidace hnízd - použije se jakýkoli insekticitd, nejlépe organofosfát, (Reldan, Actelic, BI 58 EC New,) ředění 0,2%,  (to jest 2ml na 1 litr.vody), na 1 hnízdo stačí 20 až 50 ml roztoku, podle velikosti. Vstříknout navečer do hnízda injekční stříkačkou.  Na malé hnízdo stačí 20 ml roztoku, na velké 40 až 50 ml. Nepřehánět. Funguje to výborně.Ráno jsou vosy, sršně mrtvé. Funguje bezvadně i na mravence. A je to levné. 100 ml Reldanu stojí okolo 90 Kč a vydrží Vám 4 až 5 let. Jiné organofosfáty se u nás prodávají jen ve velkém balení. Je možno je koupit v malém balení v okolních státech (D, PL, A) a jsou levnější než v ČR.

Dobrá pomůcka: Roztok dáme do PET lahve, provrtáme uzávěr vrtáčkem cca 2 mm. a hmyzu trošku stříknem. 1 litr vystačí na rok.

2) Pokud chcete likvidovat hmyz ve velkých prostorách, kupte si dýmovnice COOPEX (pyrethroid), účinná látka permethrin. 1 dýmovnice (cca 450 Kč) Vám stačí na 100 m3 prostoru -  (na štěnice a šváby 60 m3) - dobré na garáže, podkroví, kůlny.

Jinak zdůrazňuji: Nemám nic proti sršňům, vosám, švábům, mravencům či štěnicím. Ať si v klidu a radostně žijou.

Ale ne u mně. Buď se hmyz naučí žít mimo můj dům a zahradu (pozemek), nebo jednoduše nebude existovat.  Viz Darwinova teorie.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 9.135 (?), 19.5.2015 22:15

Kupte si plácačku...

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.12 (?), 19.5.2015 22:27

plácačka je určitě lepší rada, než použití sava nebo stříkání chemie do volného prostoru. Osobně, protože vím že nejsem alergický a že sršeň má slabší jed než vosa či včela, tak je plácám holou rukou a došlapuji na zemi "jako vajgla" botou. Naučil jsem se to v době, kdy nám nalítávaly na šeříky, aby si tam nabrali kůru s lýkem na stavbu hnízda. Jenže ty větvičky braly kolem dokola jak když sloupneš 2 cm široký prstýnek. Dvou až tříletá větev pak uschla takže nezbylo než číhat a tleskat s došlapem. Po 17tém úlovku byl pak klid.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 19.5.2015 22:34

Nejspis to stejne nebude srsen ale vosi samicka.

A co je to za blbost stříkat savo, proč ji nestříknete biolitem?

host - 84.94 (?), 20.5.2015 8:08
Vosi samicka to urcite neni ale je to srsen a vystrikal jsem to savem protoze kdyz jsem nemel nic po ruce kdyz jsem to hnizdo shodil a chtel jsem ji nejak odpudit

host - 49.127 (?), 5.6.2015 23:26

Zdravím, plně souhlasím, a taky přispěju svou troškou do mlýna. Asi před 8mi lety, kdy se stal muj autobus po povodni na chalupě jedinou obyvatelnou platformou - všude tuny bahna, a jinde všechno shnilo..., tak jsem v něm byvakoval ve stodole, kde zavěšená na trámu svítila furt 250W RVLka výbojka. Najednou sršáň, kolem ní, v noci. Tak jsem ho stříknul, pak něčím fláknul. Za chvilku 2 sršáni - stejnej postup. Za chvíli zase další dva - už mě nebavily, zatáh jsem vokýnka busu, vyp PC a šel spát, ale jěště dlouho jsem je slyšel, jak dělají průzkumné lety všude kolem - bzzzzz. Druhej den jsem šel udělat já průzkum na přilehlou půdu nad barák, a zůstal čumět. Tam od vrcholu střechy, přes nějaký trámky-už zabudovaný do toho hnízda, viselo hnízdo rozměru popelnice. To, jak před léty ukazovali na Nově jako rekordní, tak tohle bylo 3x větší. Jasně, že mě nejdřív napadla metoda "žehem", ale vzhledem k tomu, že na půdě je asi metrová vrstva slámy(nevím, jakej vůl to tam narval a kudy?) a já tam mám fůry autodílů, atd., tak to nešlo. Koupil jsem za asi 110,-Kč Biolit na sršáně, vzal dva sněhový hasičáky a čtyři kilowattovatový halogeny a vylez na půdu. Venku bylo asi 30°C, na půdě 60, takže jen tílko a kraťasy, nejsem na nic alergickej(akorát na blbce, což sršáni rozhodně nejsou), a ze Žižkova jsem zvyklej i na "jiný štípnutí", než od sršáně, tak jsem to risknul. K tomu hnízdu jsem měl dost blbej přístup, jednak po trámech a po slámě, navíc mi ho částečně zakrývaly uskladněné autodíly. No, napálil jsem na něj ty lampy, a začalo trochu rojeníčko - jako že vylejzaly ven a lezly po hnízdě - to bylo jak živý, jak se to hemžilo. Pak jsem tam poslal trochu toho Biolitu - to bylo rodeo! Vživotě bych nevěřil, kolik jich tam může být, to se vzteklým bzukotem třásla celá půda. Pak zasáhly hasičáky a střídavě ten Biolit, ani nevím, co jsem měl v jaké ruce... - ale do půl hodky bylo po všem - a bez jediného žihadla. Bohužel mladá/teď už stará to nemohla natáčet, pač tu kousne komárek do krku a jede do špitálu... Pak jsme tam s kámošema asi tejden chlas.., teda uklízeli po tý povodni, a když jsem se tam pak šel podívat na ty sršáně - vypadaly jich tisíce z toho hnízda, tak tam byly jen jakési zbytky - kočky je sežraly(a odchovaly tam pak krásná koťátka), kdybych to dal tenkrát do TV, byly z toho prachy, a kdybych těch několi tis. sršáňů prej prodal někam do lékárny, moh jsem být "milionář" - to mě nenapadlo. Ale byly fuč za půl hodky, torzo hnízda jsem po letech vysál průmyslovým vysavačem-a byl plnej! a je klid. Teď musím takhle "zatočit" s vlaštůvkama, zatím se to moc nedaří...  Zdraví Alfi.  

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:30
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz