Krtek - a je to



host - 109.18 (?)
17.8.2010 19:56
Zdravím všechny, pastičky jsem zakoupil v obi v plzni 15.8.2010 a ten den jsem je nalíčil podle rad co jsou na této stránce a 16.8.2010 skontroloval a krtek nikde bylo zahrnuté zeminou... tak sem znova nalíčil a 17.8.2010 mam krtka v pastičce.Děkuji :-) :-)!!!doporučuji dodržet postup!!!
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  26,  27,  28,  29,  30  >   
                     
host - 91.138 (?), 5.4.2010 20:08

Zdravím všechny návštěvníky tohoto vlákna a specielně kolegu Petra (15.03.2010, 12:36) který sem se mnou přispívá svými zkušenostmi s drátovou pastí Farilia. Myslím, že nebude od věci shrnout některé základní praktické poznatky z odstraňování krtka ze zahrady:

a) Krtek vytváří krtince od jara až do úplného promrznutí půdy.

b) Hlavní období, kdy krtek rozšiřuje své teritorium a přichází z venku do zahrady, je podzim. Po vychytání všech přišlých jedinců je celá zahrada od jara do podzimu bez krtinců.

c) Krtek přichází na zahradu stále na stejných místech (první krtince), takže se dá předpokládat, že používá i cestičky svých předchůdců.

d) S používáním pastí Farilia je možné začít kdykoliv (viz mé úvodní články tohoto vlákna), větší počet pastí zajistí rychlejší odchyt krtka a tedy celkem méně krtinců.

e) Pasti Farilia mohou zůstat bez poškození v zemi (zapomenuté) přes zimu až do jara, občas včetně zbytků chyceného krtka. Zrezivělý drát pasti nemá vliv na její účinnost.

e) Z množství krtinců v blízkém i vzdálenějším okolí zahrady je možno soudit, že odstraněním jedinců, kteří vnikli na zahradu, nedošlo k pozorovatelné redukci populace krtků.

f) Snaha o zahradu bez krtinců je nekonečný příběh s každoročním opakováním, používání osvědčených pomůcek by měla být samozřejmost.
Pěknou zahradu po celý rok bez krtinců přeje Henry.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 148.152 (?), 3.5.2010 9:31

Děkuji Henrymu za pozdrav.Vypadá to, jako bychom si krátili čas na krtkovi.Ale opak je pravdou.To, že používáme rady jiných nám ušetří čas na napsání zkušeností.Jinak bychom stáli na zahradě s motykou, chlorem,jedy a naftou cca furtem furt.Ti kdož opravdu chtějí klid, tak poslechnou rady a ostatní ať neloví.Sportem může být i oprava trávníků.Henry snad naše řádky někomu pomohou.Já však bojuji další boje s hryzcem a kunami.To je ovšem jiná liga.Tam ten mozek nás lovců dostává jinak zabrat.Kuna to je profesorka a hryzec se strašně rychle učí.Ani to sem nepíšu a ostatní vlákna moc neporadila.Tedy hodně úspěchů k rovnováze lidí a lehce přemnožitelných jedinců přeje Petr.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 3.5.2010 11:02

Kuna je opravdu prevít, všemy mastmi mazaný. Pokud se vám kuna usadila na půdě nebo v půdních prostorách existuje jedna 100%-tní metoda. Je sice trošku pracná a opakuji 100%-tní! A to za časovou investici jednoho odpoledne stojí.  Potřebujete k ní tři základní věci : dlouhý řebřík + pletivo na králíky (pletivo ze slavbého drátu s malými oky) + malou rozbrušovačku. Už jistě tušíte, kam směřuji - jak na to :  pěkně se žebříkem objedete celý dům a hledáte všechny skuliny, kterými by se kuna mohla do půdního prostoru dostat. Všechny nalezené otvory, větší než 3 cm2 důkladně zacpete pletivem. Pletivo se dá snadno tvarovat (doporučuji kožené rukavice). Pletivo se dá snadno a rychle nařezat na libovolný rozměr malou rozbrušovačkou s úzkým řezacím koroučem (štípacími kleštěmi to jde hrozně pomalu). Tato metoda řeší příčinu a nikoli následek!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 3.5.2010 9:53

Dobrý súhrn! Aj keď musím priznať, že ja s krtkom nebojujem, pretože ma o energiu oberá boj s hryzcom... Likvidácia nie je riešenie, hryzec je veľmi mobilný, na uvoľnené miesto vzápätí príde ďalší. Taže hľadám a skúšam všetky možnosti na odplašenie mimo záhrady. Cvrček od Deramaxu moc nefunguje, teraz testujem kovové tyče s kovovými trubkami a plieškami, ktoré pri rozhýbaním vetrom o tú tyč narážajú a cinkajú. Dakde som sa dočítal, že by im mal vadiť ten zvuk. Tak neviem, uvidím...

Peter, Nitra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 3.5.2010 12:58

Zdravím pány Petra a Henryho, známé krtkobijce a propagátory sklopné drátové pasti fy Farilia. Omlouvám se všem, ale musím poněkud zchladit entuziasmus a optimistická očekávání z vysoké účinnosti této pasti. Po čtrnácti dnech denodenního nastažování celkem 4 kusů těchto pastí se mohu "pochlubit" úlovkem jednoho jediného kusu krtka! Tuším, že budu oběma výše zmíněnými pány označen za neschopného lempla, ale co naplat. Past Farilia považuji za metodu neefektivní a úlovky v ní za náhodné, nikoli systematické. Po nastražení pasti nacházím past vždy čerstvě zavalenou zeminou, někdy sklapnutou (bez krtka) a někdy nataženou (past nesklapla), v původním stavu. Na pasti se mi z konstrukčního hlediska nelíbí dvě následující zásadní věci :

1) spouštěcí mechanismus jde iniciovat jen za použití relativně velké síly

2) ale hlavně - vzdálenost mezi odklápěcími dvířky a sklapávací čelistí je malá, NEDOSTATEČNÁ

Krtek vždy před sebou v chodbě tlačí zeminu, kterou narazí a zastaví se o odjišťovací západku (dvířka)  pasti. Pokud dojde k inicializaci pasti, čelist sklapne naprázdno, neboť krtek má v tu chvíli svou hlavu před okem s čelistí. Mezi ktkovou hlavou a sklopnou čelistí se totiž v tomto okamžiku nachází vrstva krtkem přepravované zeminy. Krtek nikdy neodjistí západku přímo svojí hlavou. Proč by do ní tak silně tlačil čenichem? Jestliže ale krtek nemá takovou sílu, aby dvířka pasti odjistil, je zastaven v postupu vpřed a začne si hrabat boční cestu (obchvat). Tím se pasti vyhne. Zkoušel jsem všechny možné způsoby nastražení této pasti - například i zasunout ji velmi hluboko do chodby, obložit kameny, aby krtek nemohl uhnout, otočit past vzhůru nohama, či na bok, ale bohužel ke zvýšení její účinnosti nedošlo. Zkoušením této pasti jsem strávil X hodin.

Trubkovou past se sklopnými dvířky, která tady v tomto vláknu fóra byla také kýmsi vychvalována považuji za naprosto neúčinnou hračku, neboť mí krtci NIKDY do té hladké plastové trubky nevlezli. Mám zakoupeny rovněž celkem 4 ks těchto trubkových pastí. Vždy to skončilo zavalením vstupního otvoru do trubky zeminou, jejím upěchováním a zablokování dvířek.

Krtek je velmi sofistikovaný tvor. Neudělá nic, co se mu nezdá zcela přirozené. Nesouhlasím ani s výše prezentovaným názorem, že krtci se na jaře někam odstěhují a na podzim přichází zpět na vaši zahradu. Pokud krtky na zahradě máte, jsou zde pod zemí stále, pouze v teplých měsících roku je jejich aktivita ve vytváření krtinců nízká. Takže o nich ani nevíte. Největší aktivita ve vytváření krtinců přichází na podzim, zhruba od října do konce zimy (pokud není tvrdý zámrz). 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 67.245 (?), 3.6.2010 1:35

ja pouzivam tyto pasti ma jich celkem 5 dulezite je je v gumovych rukavicich pekne umyt ve vode oplacat bahnem nechat skorodovat pak se ucinek urcite dostavi. Z pocatku tak tyden zadny uspech mozna sem past spatne instaloval ale spis nebyla dostatecne zrezla. Pak se chytil potkan, 7 krtku a 1 krecek cca za mesic. Na zahrade zmizely krtince a sem spokojen ale ty pasti sou preventivne porat nainstalovane vsechny krtky sem chytil v jedne a te same dire.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 3.6.2010 7:28

"To Wimpi"

Mám úplné stejné zkušenosti s chytáním krtků a taky mohu potvrdit, že využívají staré chodby a když se rozhodnou rýt, tak to je určitě v nějaké souvislosti s jejich "investiční činností" o které nemám ponětí. Co se mne do sklopných pastí chytlo, tak to byli hryzci a 2 lasičky. Krtek to vždy zahrnul. Jen jednou za celou dobu, desítky let se jeden krtek chytil. Používám metodu rozkopávání a ušlapávaní krtinců a tím je provokuji k dělání nových a číhám s motykou. Nic převratného jsem nevymyslel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 172.20 (?), 13.5.2011 23:07

Zkuste třeba Naftalin, (naftalén), není to sice "všelék", ale já s tím slavil úspěch. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 109.18 (?), 17.8.2010 19:56
Zdravím všechny, pastičky jsem zakoupil v obi v plzni 15.8.2010 a ten den jsem je nalíčil podle rad co jsou na této stránce a 16.8.2010 skontroloval a krtek nikde bylo zahrnuté zeminou... tak sem znova nalíčil a 17.8.2010 mam krtka v pastičce.Děkuji :-) :-)!!!doporučuji dodržet postup!!!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 236.64 (?), 7.5.2011 10:28
I ja jsem zoufali Co uš mne to stalo penes a krtek mi pořat hrabe a hrabe. Skusim i Já tu past díky za nápad. Ahoj Jirka z Vidne
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  26,  27,  28,  29,  30  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika