Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zdravím pány Petra a Henryho, známé krtkobijce a propagátory sklopné drátové pasti fy Farilia. Omlouvám se všem, ale musím poněkud zchladit entuziasmus a optimistická očekávání z vysoké účinnosti této pasti. Po čtrnácti dnech denodenního nastažování celkem 4 kusů těchto pastí se mohu "pochlubit" úlovkem jednoho jediného kusu krtka! Tuším, že budu oběma výše zmíněnými pány označen za neschopného lempla, ale co naplat. Past Farilia považuji za metodu neefektivní a úlovky v ní za náhodné, nikoli systematické. Po nastražení pasti nacházím past vždy čerstvě zavalenou zeminou, někdy sklapnutou (bez krtka) a někdy nataženou (past nesklapla), v původním stavu. Na pasti se mi z konstrukčního hlediska nelíbí dvě následující zásadní věci :

1) spouštěcí mechanismus jde iniciovat jen za použití relativně velké síly

2) ale hlavně - vzdálenost mezi odklápěcími dvířky a sklapávací čelistí je malá, NEDOSTATEČNÁ

Krtek vždy před sebou v chodbě tlačí zeminu, kterou narazí a zastaví se o odjišťovací západku (dvířka)  pasti. Pokud dojde k inicializaci pasti, čelist sklapne naprázdno, neboť krtek má v tu chvíli svou hlavu před okem s čelistí. Mezi ktkovou hlavou a sklopnou čelistí se totiž v tomto okamžiku nachází vrstva krtkem přepravované zeminy. Krtek nikdy neodjistí západku přímo svojí hlavou. Proč by do ní tak silně tlačil čenichem? Jestliže ale krtek nemá takovou sílu, aby dvířka pasti odjistil, je zastaven v postupu vpřed a začne si hrabat boční cestu (obchvat). Tím se pasti vyhne. Zkoušel jsem všechny možné způsoby nastražení této pasti - například i zasunout ji velmi hluboko do chodby, obložit kameny, aby krtek nemohl uhnout, otočit past vzhůru nohama, či na bok, ale bohužel ke zvýšení její účinnosti nedošlo. Zkoušením této pasti jsem strávil X hodin.

Trubkovou past se sklopnými dvířky, která tady v tomto vláknu fóra byla také kýmsi vychvalována považuji za naprosto neúčinnou hračku, neboť mí krtci NIKDY do té hladké plastové trubky nevlezli. Mám zakoupeny rovněž celkem 4 ks těchto trubkových pastí. Vždy to skončilo zavalením vstupního otvoru do trubky zeminou, jejím upěchováním a zablokování dvířek.

Krtek je velmi sofistikovaný tvor. Neudělá nic, co se mu nezdá zcela přirozené. Nesouhlasím ani s výše prezentovaným názorem, že krtci se na jaře někam odstěhují a na podzim přichází zpět na vaši zahradu. Pokud krtky na zahradě máte, jsou zde pod zemí stále, pouze v teplých měsících roku je jejich aktivita ve vytváření krtinců nízká. Takže o nich ani nevíte. Největší aktivita ve vytváření krtinců přichází na podzim, zhruba od října do konce zimy (pokud není tvrdý zámrz). 

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika