Hryzec polní / vodní



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
      
host - 78.30 (?) 
10.12.2009 13:30

Vodní příkop nebude to pravé. Ta potvora báječně plave . Hanča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 88.74 (?), 10.12.2009 15:22

Před lety se mi osvědčilo toto: Staré auto bez katalizátoru, nebo jakýkoli dvoutakt, který hodně kouří a smrdí. Na výfuk nasadit hadici, strčit do díry a okolo utěsnit. Pak se začnou dít věci. Protože chodby hryzců jsou velmi mělko a zem je prodyšná, začne se hned hulit z celé zahrady, kudy chodby vedou. Omámení hryzci lezou z děr a motají se jako ožralí, takže je snadno umlátíte motyčkou. Též pomáhají silvestrovské petardy vkládané do děr. Po zapálení doutnáku na díru položit cihlu, aby se tlaková vlna po výbuchu a smrad šířili chodbami co nejdále. Též se mi osvědčilo chytání do velkých sklapávacích pastiček na myši (krysy) na zeleninovou návnadu. Co mu nejvíc chutná už asi víte. Hryzec je plachý a ven neleze, proto někde přerušte jeho chodbu, trochu rozšiřte, aby se tam pastička vešla a shora přikryjte prkénkem nebo taškou na střechu, aby tam nešlo světlo. Taška musí být tak vysoko, aby sklapující drátěný oblouk pastičky do ní nenarazil. Toť vše. Dobrý lov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 10.12.2009 18:27

Tak podobně jsem chytal a vychytal asi 15 kusů. Jen do pastí a bez návnady. On tu past nepřejde když má široký "nášlapný" plíšek. Musí to být přiloženo těsně pod okraj kolmo odkopnuté chodby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 221.214 (?), 21.12.2009 16:59

S hryzci bojuji již asi 20 et a to velmi intenzívně. Kromě prodeje zahrady není asi žádný způsob, jak se jich zbavit.A že jsem jich vyzkoušel! Celý pozemek jsem pracně oplotil cca 30 cm pod povrchem a 5 cm nad (deska z plastu, abych neničil sekačku. Dost to pomohlo, ale ne 100 %. Neustále mám nastražené 1 - 2 pasti (čelisťová, zasunutá dochodby a přirytá plastovým kbelíkem - abych ji snadněji našel a nenajel tam sekačkou). Alespoň jednou za 14 dní sypu jed (Talon a pod.- to se mně moc neosvědčilo a tak vyrábím návnadu z nakrájené mrkve a petržele hodně posypané modrým jedem na myši. Vše v rukavicích, promíchat v plechovce a sypat do chodeb. Chodbu objevím pomocí ttrubky, kde se po zapíchnutí propadne, tam sypu tak 2 - 3 kusy asi jako kulička na hraní). Stromky jsem nebyl schopný běžně vypěstovat, tak jsem je nasázel v pletivu. Je to řešení, ale asi po 15 letech jsou škrcené  na krčku, vnikají tam infekce a kořeny také nic moc. Dost tím tedy trpí a hůře rostou- ale rostou. Odvodnil jsem pozemek, položil drenáže a spolu s obecným poklesem spodní vody se ho podařilo dost vysušit. Celkový výsledek: hryzců velmi málo, ale nesmí se polevit a alespoň 1x za14 dní provést nějakou akci. Jak se necháte ukolébat zdánlivým vítězstvím, je zle. Mám také asi 4 plašiče z plastových lahví - větrníky- snad to trochu pomáhá. Začínám věřit, že hryci a krtci používají stejné chodby.

Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 21.12.2009 17:52

Znám ještě jedn způsob vypořádání se s hryzci ale nevím jak to zajistit. Při chytání do pastí se mne tam 2 x chytila lasička. Jedna pošla jednu jsem vypustil. Určitě vím že lasička je predátor hyzců a likviduje je je přímo v chodbách. Takže kdyby se dalo sehnat několik lasiček a vypustit je na pozemku. Jinak ty plechové sklopné pasti se mne osvědčily, nemusí být žádná návnada jenom to umět vložit do přerušené chodby. Je nemožné přes správně položenou past přejít. Krtek ji nepřejde a otvor ke ktrému je přistavena zahrne hlínou. To hryzec nikdy neudělal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 221.214 (?), 23.12.2009 12:21

O lasičce se to říká. Pokoušel jsem se ji nalákat, v hromadě cihel jí dělal pelechy se dvěma východy, ale marně, asi se jí tam nelíbilo, nebo jich je v dané lokalitě málo. Také prý je dobrá fretka.

Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 70.145 (?), 16.4.2018 21:58

Já používám karbid vápníku. Ale né jen zahrabat   a zalítt, ale i přitížít každou díru kachličkou. Pořádně zalít a po cca 10 minutách z dálky zapálit. Kachličky nadskočí. Používám 2m petrolejovou louč z tesca, ale asi by šel i klacek se zapáleným papírem na konci. Blízko k tomu nechodte!!!.  Proběhne podzemní výbuch, který se šíří a opáli jim fousy a oni jso v p... Ten tlak jim dá zabrat. Karbid někdy hoří dál i po výbuchu pod zemí a špatně spaluje. Vzniká asi CO, ktere se šíří dál znovu do děr. Někdy se ozve další výbuch i po 5 minutách, když se směs dostane do hodnot výbuchu a hoření. Zabírá to dost. Po této aplikace ještě nacpat do děr i ten jedovatý gel. Když někdo přejde a pak se olízne je mrtvý. Podařilo se mi je dost vyhubit. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 149.228 (?), 10.12.2009 23:24
Tu priekopu som uz dalej nerozvijal - z enviromentalnych dovodov, ale stacili by 10 cm vysoke hladke steny nad hladinu a aj keby sa volal Phelps, tak je za pol hodinu z neho ponorka... Juraj
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 241.51 (?), 25.12.2009 18:35

Díky za všechny reakce...

uz jsem v tehle valce vyzkoušel kdeco, jenom chci jeste vyzkouset ten dvoutakt. Mam trařickou sekacku, tak to trochu naolejuji a uvidime, jestli to ty smejdy omami.

Dnes jsem se byl po 14dnech podivat na zahradu... a mam zkazeny Vanoce... musim rict, ze mi bylo do breku. Odhadem ty smejdi vyrobili 100, chodeb a 30 krtin...  V nasledne valce bude sposta padlych, ale jsem rozhodnut i prez ocekavane ztraty vybojovat konecne vitezstvi...!!! :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Eva Kaš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (124) - 209.6 (?), 27.12.2009 22:24

My zatím vyhráváme, lépe řečeno vyhrává boxerka. Ovšem je to pyrrhovo vítěství, ty díry v trávníku a velmi blízko kořenů nových stromků vám nepřeji vidět. Snad to přežijí stromky a hryzci né (na jaře doslova podhrabala 2 rybízy-přežily, jsou už oploceny). Kočka se vůbec neosvědčila, pes zatím ano...

Sporný vítěz
Sporný vítěz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika