Jestli jste je ještě v tom místě nikdy nevykuřoval, tak by jste mohl být uspěšný. Při vykuřování ven z nory úplně nevylezou, ale vystrčí jen čumák a lapají po dechu. Má zkušenost: Před několika lety jsem se také na hryzce vypravil s traktůrkem - motor trabant. Po nasazení výfuku kouř z nor unikal v okruhu cca 15 m.Viděl jsem dva hryzce, jak vykukují z nory a lapají po dechu, tak jsem jim domluvil motykou. Další den jsem na zahradě našel další dva okousané kusy, mrtvé je ze země vyhrabala kočka nebo kuna. Několik let se dařilo tímto způsobem jejich populaci nějak korigovat a tlumit, výsledky však byly každým rokem horší. Např.vloni jsem po nasazení výfuku zjistil, že kouř se objevuje jen do cca 2 m od traktoru, nory pokračovaly i dál. Podle mne, ti dobytkové se vyškolili, jakmile uslyší traktor, tak nory preventivně zahrabou a přeruší.
Jediné co se zdá účinné je jejich rušení pohybem zvířat. Ta má zahrada je na chalupě využívané jen rekreačně od jara do podzimu. Hryzci tam stále jsou. Sousedi, trvale tam bydlící - jeden má na zahradě ovce a druhý psa a s hryzci problém nemají.Ty ku.vy se stahují k nám, tam mají klid.