Hryzec



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
                     
iguka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (96) - 104.32 (?) 
6.7.2011 20:40

Tak hryzec zatím ve skleníku nebyl už asi 7 den, od této doby, co jsem mu do díru nalil vápno, tak to asi vzdal. Uvidíme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 221.214 (?), 4.8.2011 17:34

Zkušenosti s hryzci: Po zjištění, že se nedají trvale zahubit na 100 % jsem v průběhu let udělal kolem zahrady drenážním rýčem do hloubky cca 40 cm výkop a dal tam plastové desky, aby se nedostali od sousedů. Plastové kvůli neponičení sekačky při sekání, šlo by i králičí pletivo. Deska kouká asi 3 cm nad zem, někdy ji přelezou - prozradí je ale chodbičky. Všechny stromky sázím výhradně do pletiva, pletivo je i ve skleníku. a tvoří vanu. Minimálně 3 x měsíčně   sypu jed (VOSKOVANĚ tůžové granule), dávám pasti v místech nových hromádek a ve starých  "klasických" chodbách - např podle zídek, plastových desek. O chodbičky se dělí s krtky. Pasti musí být orezlé, novým se vyhne. V záhonech mám plastové rušiče z lahví.Jedině systematický, stálý boj má výsledky. Hromádky jsou v místech, kde se sbíhají chodby, musíte zjistit, kterou obývá  - tu ucpe první a tam pak dám past. Do 2 hodin se většinou chytí.Pasti mám klešťové.Nepomohl naftalín, voda, výfukové plyny. karbid, elektřina, plašič... Musíte je prostě zahubit, jinak se jich nezbavíte. Všechno ostatní je dočasné a je to škoda námahy. Mám jich tam již tak málo, že je stihnu likvidovat, jak se objeví. Ale vše stojí na prevenci a systematickém trávení a chytání. Jedy střídám, zmíněný gel, polštářky a Norat. Docela bylo úspěšné nakrájet mrkev, petržel na mlé kousky, promíchat modrým jedem na myši a sypat do děr. Je to ale dost pracné.Ruce pečlivě opláchnout v dešťovce a nejlépe chvíli se hrabat v hlíně. Jedy sypu přímo ze sáčku, vůbec se jich nedotýkám.Mají velmi dobrý čich.Zvlášť pilně bojuji na jaře, kdy mají hlad a vlastně zahubími ty, co se nenarodili. Kunu tam mám, nevím, jestli je loví.Spíše lovím já ji.Dobrý je těžší pes, ale to na rekreační chalupě není řešení. Lasičce jsem vystavěl z kamenů obydlí, ale nenastěhovala se.

Vydržte, přece se nenecháte porazit hloupým hlodavcem!!!

Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.235 (?), 4.8.2011 19:05

Možná jsem všechno nečetl důkladně nebo jsem přehlédl.Každý živočich, i ten hlodavec, má žízeň.Třetinu PETky naplním vodou, předtím zvětším otvor hrdla.Naplněnou PETku zahrabu tak, aby bylo hrdlo na úrovni s terénem.To je pracnější.Jinak je stále hubím tak, že mám okap (přízemního plechového přístřešku ve svahu) vyústěný nad polonaplněnou nádobu (starý "vailing").Z okapu si rádi skočí za vodou... a ne jeden, někdy i celé hnízdo.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 209.213 (?), 26.5.2014 12:54

Dobrý den bez hryzců, všem.

Včera mám hryzec vtáhl do nory a sežral pěknou zasenici dýně (dýně, cukety, okurky má obzvlášť rád) a tak po zkušenostech hned spěchám pro Ratimor, dobré a vyzkoušené jsou i želatinové kostky (jak Sisi bonbony), i voňavé želé v tubě, nasadíme všechny dostupné jedy. Past se nám osvědčila pouze z hranaté plastové trubky asi 5x5 cm délky 20 cm, s dvířky o dvou "pantech" na obou stranách bohužel už se neprodává, a tatatáž past z trubky kruhového průměru je na nic, hryzec dvířka na jednom závěsu snadno vytočí a uteče. Plašiče na baterie máme, ale pokládáme je za neúčinné. Hryzec nejen že likviduje rostliny a kořínky pro momentální nasycení, ale dělá si hned několik zásobáren - kruhová nora o průměru asi 20 cm, dokonale naplněná cibulkami nejrůznějších zahradních cibulovin, úhledně nakrájených mladých kořínků stromků, mrkev, petržel, kořeny křenu naporcované asi na 8 cm kousky, a všemožné zelené části rostlin. Právě křen rašící na nečekaných místech zahrádky nám tyto skrýše prozradil, a žasli jsme, co všechno skrývaly. Daniela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.4 (?), 11.11.2015 10:19

Mate nekdo zkusenosti, jestli jdou hryzci i po korenech tresni a oresaku? Mame na novem sade cca 100 stromku vsech moznych druhu a mam obavy aby to pres zimu nepozrali. Myslel jsem, ze bych kolem jiz zasazenych strromku zakopal do urovne skaly (ca 60 cm) 13mm kralici pletivo a nahore uzavrel ke kminku aby se tam nic nedotalo ale nemuzu to delat pro vsechny stromky - to bych se umoril a nedoplatil. Jdou treba na merunky nebo slivone obecne?
Jinak me taky zajima vliv pletiva na koreny - casto se pise udelejte kos z pletiva 70x70 cm ale to se mi zda dost malo - co az se koreny rozrostou, nebude je pletivo pod zemi skrtit? Napr. semenacove podnoze maji velky korenovy system. Myslel jsem, kdybych udelal ten kos se stranou tak alespon 1.5 m nebo 2m - myslite, ze by to strom v dospelosti neoslabovalo?
Moc diky, mam z tech potvor panickou hruzu, nasel jsem na pozemku rozrytou plochu a nevim, jestli to muze byt jen krtek nebo hrabos a nebo je to hryzec. Nekde jsem cetl, ze hryzec dela diry 10 cm velke, tyhle tak velke nejsou - max tak 5 cm.
Moc diky za rady.

Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 11.11.2015 11:47

Pletivo má tenké drátky, které do pařezu zarostou. Stromek s tím problém nemá, cirkulárka nebo štípací klíny při zpracování pařezů ze zrušeného sadu ano. Koš se dělá tak velký, aby když hryzci ukoušou všechny kořeny venku, pak strom musí zůstat stabilní a mít z čeho znovu zakořenit. Proti náhodným návštěvám hryzců stačí koše o průměru 30 cm a s výškou "na rýč" (tedy 33 cm).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 11.11.2015 18:57

Podle šířky nory se přesně hryzec nepozná. Rodin hrabošů bývá na zahradě plno, hryzců obvykle jedna nebo několik málo. I to ale stačí. Žerou přednostně kořeny jabloní. Dělat koš 70cm v průměru je zbytečné. Strom s tak velkým balem už hryzec neohrozí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.4 (?), 12.11.2015 21:12

Jinak ty nory ktere jsem vcera ruzne ponicil (nechal odkryte nebo naopak zavalil vchod) dnes vypadaji stejne a navic jsem v tech chodbickach nenasel zadne zbytky rostlin tak doufam, ze to hryzec neni. Stromy take vypadaji vitalne tak snad tam mam jen hrabose (v letnich suchach jsem ke stromkum prihrnul silnou vrstvu sena jako mulc a hrabosi mi u nekterych stromku zacali kousat kuru a vyzrali par korenovych balu u keru, ktere jsem sadil na jare - zimolez a rakytnik).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 22.115 (?), 22.11.2015 11:12

Máme zahradu v zahrádkářské osadě. Není zelinářská, spíš okrasná. Máme jen jeden strom švestky (nový letos) a 5 stromkových rybízů. Jinak samé opadavé keře - dřišťály, vajgélie, tavolníky, svídy, azalky, pár tújek, smrčky, buky... a včera jsme objevili vedle keře kdoulovce díru do země, jakou jsme ještě na zahradě nikdy neměli. (přikládám foto)...nikdy jsme neměli problém z hryzcem. Zahradu máme již 15 let. Teď mě vyděsilo, co tady o tomto "hajzlíkovi" čtu. Jak je vidět, je-li to on, tak máme o zábavu postaráno. nevadí nám krtek, po něm krtiny rozhrneme - dokonce vítám krtinu jako kvalitní zem na množení :-). Malí hraboši nebo myšky nám taky nevadí = nech" brouka" žít... usidklují se nám nejen v kompostéru, ale i v ptačích budkách, odkud je koncem zimy ženeme, abychom ještě budky včas vydesinfikovali a nychystali.. Je to holt příroda- zahradu máme u pole a lesa. Ale toto. Může někdo z diskutujících něco poznamenat k díře na fotce? Dík


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 22.115 (?), 22.11.2015 11:16

ještě jeden snímek...


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika