Čím to, že je letos málo vos?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Hospůdka na mýtince - Stříbrný Zahrádkář (105) - 102.11 (?), 5.9.2016 3:40, zobrazeno: 8094x
Oproti minulému roku (2015) je zde v západních čechách podstatně méně vos. Sice jsem již sousedy naučil zjara dávat návnady na vosí matky, aby nemohly založit hnízda, přesto nevěřím, že by to mělo zásadní vliv. Navíc i v okolí cca 20 km jsem si všiml, že pod neudržovanými stromy hrušní téměř žádné vosy nejsou. Tu a tam sršni, ale ty mám rád.
Jaká je situace u Vás a jaké vidíte možné příčiny?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.155 (?), 5.9.2016 8:16
A k nám do plechové krabice s elektroměrem. :-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vrana1 - Stříbrný Zahrádkář (171) - 0.22 (?), 5.9.2016 9:00
Frýdecko-místecko totéž, velmi málo vos, což je příjemné.Horší by bylo, kdyby jich bylo moc.Znám lidi, kterým vosí píchnutí způsobilo anafylaktický šok, Jedna doktorka na to zemřela, a jedna paní to přežila jen tak tak.
Sršni mi nevadí, pokud se nemusím pohybovat v blízkosti jejich hnízda.Ti sežerou mnoho vos a much. Bylo by fjn zjistit proč.Ale vědci se nedávno dohadovali proč je málo vrtabců, nevědí. S vosami to může být důsledek lonského sucha, to byl drastický zásah na přírodní dění.
Kdysi jsem byl na zahradnické výstavě v Erfurtu, tam byly přemnožené babočky kopřivové, jindy nikdy jsem jich tolik neviděl.Vzhledem k tomu, že 5 druhů baboček žere kopřivy jsou užitečné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.2 (?), 5.9.2016 9:56