Vybíráme skleník



Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1575) - 178.179 (?)
13.2.2019 12:35

Mé osmileté zkušenosti - vlastně letos již devítileté - jsou v tomto vláknu:

Karel, Jiří - polykarbonátové pařeniště, zkušenosti

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 64.12 (?), 13.2.2019 8:07, zobrazeno: 14970x

Zdravím,

asi tato otázka tady už zazněla mockrát, ale i po přečtení tun textu moc chytřejší nejsem... 

- zjistil jsem, že by bylo ideální místo polykarbonát 6 namísto 4mm (ale ta cena navíc mě odrazuje...)

- síla konstrukce by měla být min 1mm...

To je všechno hezké... ale prostě není nad zkušenosti... není někdo z FM a okolí kdo má koupený skleník z polykarbonátu a má ho aspoň 2 sezóny? případně budu rád za každé kladné či negativní zkušenosti...

děkuji P.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 144.38 (?), 13.2.2019 8:57

Dobrý den. Není to moje zkušenost, ale mé výborné známé z Čech. Má v loňském roce pořízený skleník z makrolonu a přišel silný vítr a utrhnul celé dveře v čelní straně. Při tom poryvu byla navíc pokřivena konstrukce. Byl jsem za ní na podzim a stále to měla zadělané fólií. Voláme si pravidelně a protože se blíží jaro, tak ten stav skleníku jí skutečně zlobí. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?), 13.2.2019 9:36

Už pátým rokem mám polykarb. skleník (konkrétně typ Limes Hobby H4/6 s polykarbonátem). Polykarbonát 4mm, konstrukce pozink.ocel 1/1.5 mm.

Nemám s ním jediný problém - konstrukce je po kompletním sestavení naprosto pevná, nerezaví, polykarbonát silným větrem ani sněhem nevypadává, redukuje množství UV záření, takže v létě nijak nestíním.

Nelze jej ale použít výrazně déle, než je běžná sezóna, protože nijak neizoluje, tedy určitě ne v mé lokalitě - když jsou např. jarní mrazíky, mrzne u nás od večera do rána, nikoli jen nad ránem. Takže za chvíli je uvnitř téměř stejná teplota jako venku. A jsem si jistý, že použitím 6mm polykarbonátu bych si nijak výrazně nepomohl, snad bych proces prochladání jen nepatrně (o hodinku?) zpomalil. Co by problém vyřešilo by bylo vhodné doplnění - betonové stěny a základy, zanoření pod úroveň terénu, pohrání si s fuky a utemování průduchů, použití akumulačního materiálu uvnitř - kamení, nádrž s vodou a pod. Ale jak říkám - použití 6mm místo 4mm z důvodu udržení tepla příliš fungovat nebude. A pokud jde o pevnost (odolnost větru, sněhu, kroupám), pak 4mm je naprosto vyhovující. Jde pouze o výrobce - často se objevují informace, že někteří noname výrobci používají levné nekvalitní polykarbonáty, které velmi rychle ztrácí svoje vlastnosti a začnou křehnout. Ale to je problém šizení materiálu, nikoli polykarbonátu jako takového.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 13.2.2019 11:48

Mám tiež polykarb. skleník, myslím že táto sezóna bude šiesta. Konštrukcia je hliníková, polykarb. platne sú hrubé 4 mm, rozmer skleníka je 2x4 m. V zemi ho mám upevnený pomocou drevených trámov z krovu, ktoré sú na jednej z dlhších strán ukotvené v betónovom chodníku. Takýto základ bohate postačuje. Konštrukcia je pevná, no platne sú trocha neštastne upevnené k tejto konštrukcii (pomocou kovových spôn) a pri silnom vetre sa niektoré zvyknú vytrhnúť. Inak sú odolné aj voči dažďu, snehu, či krúpam. Problém by mohol akurát robiť mokrý, ťažký sneh, kde by sa pod jeho ťarchou mohli platne ohýbať. 6 mm platne podľa mňa nič neriešia, akurát sú drahšie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1575) - 178.179 (?), 13.2.2019 12:35

Mé osmileté zkušenosti - vlastně letos již devítileté - jsou v tomto vláknu:

Karel, Jiří - polykarbonátové pařeniště, zkušenosti

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 230.39 (?), 13.2.2019 17:22

Mám stejný.. jeden rok vychřice vyndala jedno "sklo" a dveře (a sousedům střechu a druhým sousedům trampolínu takže to nebyl obvyklý větříček), ale šlo vše nasadit zpátky. Zatížení sněhem pokud je rovnoměrné tak nevadí.. teď mi tam druhý měsíc leží na střeše mezi dvaceti a čtyřiceti centimetry jak padá a utává a skleník stojí.. Spíš mi vadila ne-nosnost resp. nemožnost cokoliv zavěsit, přivázat a už mě nebavilo každoročně blbnout s tyčemi a spirálami, spravila to vlastní nosná konstrukce postavená pod střechou + pěstební sítě...

Na druhou stranu, já chtěla kvalitní značkový výrobek který by šel v případě problému reklamovat nebo na něj šlo dokoupit příslušenství, no když na to došlo tak za jednu ulomenou příčnou pacičku pod boční sklo reklamaci neuznali a chtěli bratru devět stovek s dopravou.. tak jsem si říkala proč jsem nekoupila za čtvrtinu ceny nějakou čínu, kde bych akorát při absenci UVfiltru musela clonit nebo natírat..

Jinak polykarboš není špatný, ale na kvality klasického podezděného skleníku ze skla nemá, nějaké předpěstování salátků a ředkviček v únoru, březnu u nás nehrozí, jen že ochrání výsadbu rajčat o zmrzlých a mám jistotu že dozrají. My cca 600mnm, nevím jak je to s počasím ve Frýdku.. 

Pokud jste skleník měli tak vybírejte podle toho co od něj chcete, pokud jde o úplně první nákup úplně prvního skleníku, já bych po svých zkušenostech šla nejdřív do nějakého polykarbonátového pařeniště do tisícovky z hobymarketu nebo do velmi laciného foliáku a za rok uvidíte jaké budete mít požadavky.. Já už bych dnes šla místo polykarboše za 15-20 do pravého skla za 20-25.. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 64.12 (?), 13.2.2019 20:11

právě, že je to náš úplně první skleník a navíc bych chtěl "obloukový" čili ne klasický a sklo upřímně opravdu nechci... nevím - prostě mi přijde nebezpečné..neforemné - prostě nechci :-) ale zase mám strach z těch "sranda" konzolí - jestli to není z papíru prostě - trošku (tedy hodně) se toho bojím...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
radek.liberec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 36.95 (?), 4.3.2019 21:12

Ahoj já mam ve skleníku výstuhu jednak bez ni se rozjizdi do boku a jednak na to vesim okurky

sklenk
sklenk
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 64.12 (?), 13.2.2019 20:12

a děkuji všem za dosavadní reakce...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 13.2.2019 20:49

Mám aj klasický sklenený skleník asi 11 rokov a znova by som si ho nekúpil. Najväčšou nevýhodou je jeho veľká hmotnosť a nutnosť betónového základu. A aj stavba nie je najjednoduchšia, predsa len to sklo je ťažšie ako polykarbonát. Polykarb. skleník teoreticky dokážete vcelku premiestniť na iné miesto, zatiaľ čo sklenený skleník by ste museli najprv celý rozobrať, spraviť betónový základ a následne zložiť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika