skleník ze skla nebo polykarbonátu?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?) 
19.2.2012 20:44

Dobrý večer. Dovolím si nesouhladit. Polykarbonát propouští méně světla - souhlasím. Opírající se list o stěnu polykarbonátového skleníku se nespálí! Proč? Protože tento materiál je ve své podstatě dvouvrstvý, tudíž je zde vytvořená tepelná izolace a tou je vrstva vzduchu /4,6,8 mm atd/. Zmíněný materiál je složen z podélných  průchozích komůrek které větrají. V tomto skleníku je podstatně teplejí než ve skleněném, ale není v něm takový ostrý žár jako ve skle!!!  Navíc polykarbonár se nemusí natírat barvou proti slunci a to je jeho jedna z mnoha výhod. Zdeněk  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 19.2.2012 21:02

Nemám důvod Vám nevěřit, i když např. jsem měl za to že čela polykarbonátových desek jsou uzavřena, ale spálené listy okurek od skla jsem ještě neměl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 19.2.2012 21:13

Dobrý večer. Mirku, i čela polykarbonátového skleníku "dýchají" v rámech musí být   dilatační prostor -  tepelná roztažnost. Zdeněk 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 19.2.2012 21:26

Zdravím Vás, je mi jasné že desky nesmí být "nafest", ale měl jsem spíše na mysli uzavřená čela desek, tzn. uzavřené dutinky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 19.2.2012 23:45

Nechystám se postavit si skleník, ale pokud ano, tak bych si postavil skleník ze skla! Nejsem fyzik, ale pokusím se popsat proč bych se tak rozhodl:

1.Světelné a tepelné záření jsou vlastně vlny o různé vlnové délce. Tepelné záření má oproti světelnému záření podstatně větší vlnovou délku.

2.Teplo se šíří třemi způsoby vedením, sáláním a prouděním. Pro tepelné ztráty u proskléné plochy jako je skleník jsou rozhodující ztráty sáláním a ne vedením jak je často prezentováno.

3.Oba materiály jak sklo tak i polykarbonát propouští světlo, jejich propustnost neznám, ale obecně plasty propouští světlo jako rozptýlené (proto není třeba stínit)

4.Jen ve skleníku ze skla dochází ke skleníkovému efektu, protože slunce ohřeje uzavřený prostor, ale sklo je nepropustné pro delší tepelné vlnové záření, takže teplo nemůže vyzařovat ven ze skleníku. Skleník se rychle prohřívá a v noci nevyzařuje žádnou tepelnou energii.

5.Neznám detailněji vlastnosti polykarbonátu, ale obecně plasty bez problému propouští vlnové délky tepelného záření (někde tady v diskuzích jsem také četl, jaké záření, když je tma?Pochopitelně tepelné záření není vzhledem ke své vlnové délce viditelné),takže teplo v noci vyzařuje z plastových do prostoru mimo ně

6.Pro ztráty tepla v noci nejsou rozhodující ztráty vedením tepla sklem nebo vrstvou polykarbonátu, ale ztráty sáláním, které jsou podstatně vyšší a nezabrání jim žádná vzduchová mezera. U skla se blíží tepelné ztráty sáláním k nule.

7.Proto obecně použití krytu z plastických hmot pro velké tepelné ztránty v noci je v zimě a časných jarních měsících problematické.

8.Možná jsou moje závěry mylné a polykarbonát má z tepelného hlediska jiné vlastnosti než ostatní plastické, tak se omlouvám a neberte na toto mé povídání ohled.Možná by bylo dobré, kdyby se ozval někdo, kdo se problematikou šíření světla a tepla zabývá profesionálně, jistě někdo takový mezi námi zahrádkáři je.

                  Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 20.2.2012 1:13

Myslím, že Vaše argumenty jsou skutečně mylné. Pokud by ztráty tepla vedením byly pro sklo zanedbatelné ve srovnání se ztrátami vyzářením, nemohlo by dojít k podstatnému snížení tepelných ztrát vysátím vzduchu z prostoru mezi skly okna, jak je tomu u vakuových oken. Navíc by postrádalo smysl i použití jakýchkoliv oken se zdvojenými nebo ztrojenými skly a vzduchovou mezerou mezi skly. Zdraví jenamater.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 20.2.2012 7:51

Pochopitelně srovnáváte sklo jednoduché a sklo dvojité a tam jsou rozdíly vedením tepla podstatné (u obou platí, že přes ně neuniká teplo sáláním).Já jsem porovnával polykarbonát (spíše blíže neurčenou plastickou hmotu) se sklem. Nemám pocit, že by někdo měl v bytě okno z polykarbonátu, opravdu nevím proč to tak je, když by v některých případech bylo rozptýlené světlo jistě vhodnější..

               Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?), 20.2.2012 8:14

U profesionálních velkopěstitelů se používá sklo, nevím jak moc je spešl ale je to sklo a to mluví za vše. Mám 4 dutinkový polykarbonát jen na samootevíracím okně. Nepropouští to slunce, prohybá se to, mám to tam jen proto že je to lehké, jak dlouho do vydrží než to slunce "sežere" nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 20.2.2012 11:00

Napsal jste:"Pro tepelné ztráty u proskléné plochy jako je skleník jsou rozhodující ztráty sáláním a ne vedením jak je často prezentováno." Toto tvrzení jsem zpochybnil. Ostatně v rozporu s tímto svým argumentem sám tvrdíte, že přes sklo neuniká teplo vyzářením. Zda jsou v mrazivé noci větší tepelné ztráty u skleníku s dutinkovým polykarbonátem (vyzářením) nebo se sklem (vedením) by jistě nebylo problémem spočítat. Vzhledem k riziku rozbití skla kroupami jsem u svého ještě nehotového skleníku se rozhodl pro střechu z polykarbonátu a stěn ze skla. Zdraví jenamater.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 20.2.2012 12:07

Pane Jenamater, v žádném případě jsem Vás nechtěl odradit od toho, abyste si udělal střechu z polykarbonátu, i Vaše důvody plně chápu.A teď k ostatnímu:

1.Abysme si rozuměli, pokud máte připúomínku k tomu, že jsem použil myslím v bodě 2) výraz prosklená plocha, tak jsem tím myslel plochu zakrytou průhledným materiálem. Pokud bysme takhle bazírovali na slovech tak by správně měl být název této diskuze skleník nebo "polykarboňák", protože to druhé v pravém smyslu slova skleník není.

2.Abyste mne nechytal za slova tak budu používat výraz stavba pokrytá průhlednou krytinou.U této stavby obecně může docházet ke ztrátám vedením, sáláním a prouděním. Za předpokladu, že obě stavby jsou dobře zatěsněny, jsou ztáty prouděním zanedbatelné.U skleněné stavby přichází v úvahu jen ztráty vedení tepla sklem. U plastových staveb přistupují ke ztrátám vedením ještě ztráty sáláním.

3.Pokud jsem o této problematice psal, tak to nejsou výsledky mého bádání, ale snažil jsem se nějakou formou předat informace, které jsem se dověděl v době, kdy jsem si chtěl stavět stavbu pokrytou průhledným materiálem, v zimě vytápěnou pro kaktusy, které jsem vášnivě pěstoval.Přiznávám, že v té době jsem o polykarbonátu ani neslyšel.

4.Nevím jak jste zběhlý počítat příklady v oborech "thermo", ale já bych si ani v případě, že bych měl veškeré relevantní podklady na takové výpočty netroufl.

5.Ještě bych chtěl podotknout, že do ztrát tepla vstupuje ještě jeden hráč a to je voda vysrážená na vnitřní straně skla (pardon-průhledné krytiny). Ale to už je zase jiná kapitola.

     Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika