skleník ze skla nebo polykarbonátu?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?) 
20.2.2012 23:52

Pro všechny hnidopichy upřesňuji svůj výše uvedený příspěvek: sluneční záření samozřejmě nemění svoji vlnovou délku pouze tím, že projde sklem. Krátkovlnné záření, které projde sklem, ohřívá předměty, půdu a rostliny uvnitř skleníku a přitom vzniká dlouhovlnné tepelné záření, které sklem neprochází a hromadí se uvnitř. Omlouvám se za nepřesné vyjádření.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 21.2.2012 0:06

Ještě jednou pro pana A. Vondráka doslovná citace z odkazu, který jsem uvedl:

"Kurzfassung: Durch diese kontrollierte Experiment demonstriere ich, dass die wärmende Wirkung in einem echten Treibhaus nicht durch langwellige Infrarot-Strahlung die im Inneren des Treibhauses eingeschlossen wird, erzeugt wird, sondern durch die Blockade der konvektiven Wärmeübertragung mit der Umgebung, wie von Professor Wood in seinem 1909 Experiment bewiesen."

(Tímto kontrolovaným experimentem demonstruji, že ohřívající účinek ve skutečném skleníku není způsoben dlouhovlnným infračerveným zářením, které je uzavřeno uvnitř skleníku, nýbrž blokováním konvektivního přenosu tepla do okolí, jak bylo dokázáno profesorem Woodem v jeho experimentu v roce 1909.)  Nic ve zlém, mýlíme se občas všichni. Zdraví jenamater.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 21.2.2012 6:44

Mrzí mne, že jsem svým dotazem rozpoutal takovou smršť diskuzních příspěvků. Zajímalo mě jen, zda polykarbonát má z hlediska tepelného jiné vlastností než jiné plastické hmoty (např.PE, PVC apod.) které. se na zahrádkách běžně používají jako tunely, Cituji z mého dotazu: Možná jsou moje závěry mylné a polykarbonát má z tepelného hlediska jiné vlastnosti,,,....kdyby se ozval někdo, kdo se problematikou šíření světla a tepla zabývá profesionálně, jistě někdo mezi námi zahrádkáři takový je.

Dnes již vím, že polykarbonát na rozdíl od jiných plastických hmot (PE, PVC) má stejnou vlastnost jako sklo, že nepropouští tepelné záření sáláním ze skleníku zpět do volného prostoru. Toto mně jako laikovi úplně stačí pro to, abych se o tento materiál blíže zajímal a eventuelně ho použil na své zahrádce. Tečka.

                   Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 58.85 (?), 20.1.2014 19:03

dříve jsem měl klasický skleněný skleník, před dvěma roky jsem pořídil dva polykarbonátové a řekl bych že okurkám se daří ještě lépe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 228.173 (?), 20.2.2012 6:49

Toto vysvětlení je i podle vědomostí ze základní školy špatně.

Dám příklad. Máme 100 stupňů horký vzduch v sauně. Potom stejně horkou vodu. Do sauny zdravý člověk klidně může, zkuste to ve vodě!

Závěr - je to o tepelné vodivosti materiálu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 20.2.2012 8:03

Nepochopil jsem co jste tím chtěl říct.Že teplo se šíří jenom vedením? Nebo? Nevím jakou spojitost má sauna se skleníkem.

                        Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 20.2.2012 15:18

Dnes se na zasklívání skleníků používá téměř výhradně rozptylové sklo, které také nemusíte natírat barvou proti slunci, takže to žádná výhoda polykarbonátu není. Klidně můžete mít listy nalepené na skle a nespálí se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 202.78 (?), 19.2.2012 15:55

Když jsem ho sháněl, tak jsem našel na internetu slevovou akci, tuším, že to bylo do e-obchodu Království stavebnin, bylo to i s dovozem. Typ PC je Macrolon, cena asi 2200,- za desku (rozměr 2,1 x 6 m). Jinak opravdu to chce čirý jak psal p. Vondrák níže, mám pod tím také okurky (táhnou se mi až ke střeše) a v pohodě.Petr L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 19.2.2012 14:39

Používat mléčný polykarbonát nemá žádný význam, protože i čirý polykarbonát je díky komůrkám neprůhledný (to není jako čiré sklo, přes které je vidět). Polykarbonát má navíc sám o sobě nižší propustnost světla, takže je zbytečné ji ještě snižovat použitím barevných plastů.

Z hlediska ceny je nejvýhodnější použít tloušťku 4 mm, ale pokud si chcete dát polykarbonát kvůli úsporám při vytápění, je nutné použít silnější a pokud možno i vícekomůrkový polykarbonát. Jeho cena je sice vyšší, ale ty úspory budou aspoň znatelné.

Jinak se určitě vyplatí použít polykarbonát s oboustranným UV-filtrem. Cena je jen nepatrně vyšší, ale výrazně se prodlouží životnost. Pozor také na velmi levné nekvalitní polykarbonáty – časem silně křehnou a mění se na prášek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 20.2.2012 17:14

Ještě malé doplnění:

Pokud si někdo myslí, že když sklo nahradí 4mm polykarbonátem, že mu ve skleníku zjara nezmrzne zelenina, mýlí se. Přitápět musí úplně stejně. Polykarbonátový skleník není termoska a promrzne jako skleněný, i když o něco pomaleji. Na druhou stranu – o co pomaleji promrzne, o to se bude v létě více přehřívat. Polykarbonátové skleníky jsou v tom stejné, jako foliovníky a vyžadují více větrat.

U skleníku je mnohem důležitější, aby byl utěsněný a neprofukoval jím vítr. Různými škvírami a netěstnostmi unikne přes den nejvíc tepla a půda se nestačí prohřát (což je nutné, aby rostliny přes noc nepomrzly).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika