skleník ze skla nebo polykarbonátu?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 235.147 (?) 
1.6.2012 0:26

No možná  byste se divil, ale právě plyn mezi skly nemá na celkovou izolaci až takvý vliv naopak pokovení, které zabraňuje zpětnému sálání způsobilo snížesí ztrát oken na 1/3

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
host - 194.226 (?), 20.2.2012 11:30

Vynechám těď tu technickou stránku věci a teď čistě z praxe. Po instalaci polykarbonátu (PC) se teplotní podmínky ve skleníku změnily jen nepatrně směrem dolu, což zcela odpovídá jeho snížené světelné propustnosti. Kdyby sálání sklem neprocházelo, proč myslíte, že má termoska dvojité dno a mimo jiné vnější povrch je pokryt vrstvičkou kovu? Petr L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 20.2.2012 12:25

 Jen se zeptám- máte skleník celoročně v provozu? O tom to je, O pozdním jaru a o létě se přeci nemusíme bavit, já mám ve foliáku také srovnatelnou teplotu se skleníkem. Jak už jsem jednou uvedl v odpovědi pro pana jenamater tak jsem informace čerpal z literatury vztahující se přímo k problematice pěstování zeleniny pod plastovými kryty a sklem.Na dotazy týkající se jiných záležitostí typu "proč?" nejsem ochoten ani v budoucnu odpovídat.

                          Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 194.226 (?), 20.2.2012 16:49

Řeknu Vám to jednoduše, ono v té odpovědi proč je ukryto to, v čem se mýlíte. Odpověď jsem na to nečekal, byl to jen příklad k zamyšlení. Skleník používám běžně od brzkého jara do podzimu, ale nějak mi uniká ta pointa. To totiž ve prospěch skla moc nehovoří. Rozumím tomu, že se jedná jen o zprostředkované informace z literatury, ale to nijak nevylučuje, že v tom jsou mezery, nakonec proto tu jsou ty nesouhlasné reakce. Petr L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 20.2.2012 18:13

Našel jsem si US patent na polycarbonát, kde je poppsána reflexní vrstva u polykarbonátu, která zabraňuje zpětnému sálání tepla zpět do prostoru.  Opravdu polykarbonát není obyčejný plast a proto se omlouvám jak jsem již napsal ve svém původním příspěvku v bodě 8).

                Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 20.2.2012 17:33

Skleník funguje na následujícím principu: světelné paprsky, než projdou sklem, mají krátkou vlnovou délku. Při dopadu na sklo se jich část odrazí, ale větší část projde přes sklo a přemění se na paprsky s dlouhou vlnovou délkou (což je vlastně to teplo, které cítíme, když dáme ruku pod sklo). Zatímco světelné paprsky s krátkou vlnovou délkou prochází sklem bez problémů, dlouhovlnné tepelné paprsky mají smůlu (neboť sklem projít nedokážou) a hromadí se ve skleníku, čímž ohřívají vzduch uvnitř. Říká se tomu skleníkový efekt. Pro hodnocení materiálů (sklo nebo polykarbonát) z toho plyne jednoduché kritérium: materiálem by mělo pronikat do skleníku co nejvíce krátkovlnného světla (viz. výborná světelná propustnost skla) a zpátky ze skleníku prostupovat co nejméně dlouhovlnného tepla (lepší izolační vlastnosti polykarbonátu).

Jinak existují 3 způsoby přenosu tepla: konvekce (tj. teplý vzduch stoupá vzhůru a studený klesá), vedení (tj. materiály mají schopnost vést teplo a mírou je tepelná vodivost) a sálání (tepelná energie se přenáší z teplejšího tělesa na chladnější a teplo se v tělese akumuluje). Všechny tyto teoretické způsoby se samozřejmě využívají i ve skleníkové praxi (špatná tepelná vodivost plastů, akumulace tepla v půdě atd.).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 20.2.2012 18:02

Vidím, že jste odborník od skleníků a pokud děláte jak skleníky polykarbonátové tak ze skla tak máte jistě změřeny ztráty, která vznikají vedením i ztráty sáláním  (vyzařováním). Jjistě není pochyb o tom, že plasty mají špatnou vodivost, ale to nemá nic společného se sáláním (zářením). Když mně tady napíšete, že zrovna polykarbonát je minimálně tak slabě prostupný pro sálající teplo jako sklo, tak Vám budu věřit a není o čem debatovat. Izolační vlastnosti, špatná tepelná vodivost to všechno se týká vedení tepla a ne sálání.

                Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 20.2.2012 18:43

Ve svém příspěvku výše jsem se pouze snažil vysvětlit některé pojmy, které se zde v diskuzi vyskytují, aby i laik věděl, o čem je řeč. Jinak tyhle rádoby odborné diskuze nemají pro praktické pěstování příliš velký význam. Spíše matou, než pomáhají. Je pak docela úsměvné pozorovat, jak se zákazník ptá prodavače v hobby-marketu na koeficient tepelné prostupnosti u levného čínského skleníku. K čemu by mu ta hodnota byla (i kdyby ji ten prodavač věděl), ví bůh…

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 20.2.2012 19:04

Svůj příspěvek jsem přepsal, aniž bych věděl, že již chystáte odpověď, takže pro ostatní nebude Vaše vyjádření úplně srozumitelné.Omlouvám se..

                          Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 20.2.2012 19:12
Tyto příspěvky moc nečtu a přečetl jsem poslední tři příspěvky víceméně náhodou.Ale jestliže se pokládáte za odborníka napíšete, že světlo s krátkou vlnovou délkou se po průchodu změní na světlo s dlouhou vlnovou délkou, tak potěš pánbu s takovým odborníkem.P
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika