Hraboš, hryzec likvidace



host - 84.3 (?)
18.3.2019 16:33

Nás to zasáhlo předloni - nejvíce asi přispěl průběh zimy + hnízdiště, s přístupem od sousedů apod. (ta radost, kdy i v pletivu zasazený stromek po zimě vytáhnete ořezaný na tužku)

Vloni méně (viz propan butan a znalost kde bylo hnízdiště + v části vymezené plotem to kontroluje pes + občasné puštění výfuku do díry + příležitostné bouchací kuličky (sanytrový papírek s poplašňákem))

Letos prakticky se neprojevuje - čekám, hledám sebemenší stopy - (zatím jen propadající se hlína v místech hnízdiště -což může ale nemusí znamenat, že je opuštěné), nu, uvidíme.

Pochopitelně že naše zahrada 33x70 metrů je na hranici zvládnutí - na větší ploše to nevidím růžově.

Ještě poznámka: známí na malé ploše zakopali kolem zahrádky cetrisové desky (120x 62 cm) do roviny s povrchem, aby to nevadilo sečení a mají pokoj - to ovšem také nelze dělat na větší ploše, i když cetris v akci je za hubičku. Pokud by hryzec přece jen přeběhl vrchem tak se snadněji dá vyhubit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
   
host - 134.237 (?), 16.3.2019 9:34

Měl jsem ten samý problém a ještě krtek. Na 30 árovým pozemku nebyl snad metr čtverečný kde by nebyla chodbička, díra nebo krtinec. Katastrofa. Řešení: jak už tady někdo psal, kočky a sekat trávu. Dnes po letech ani jeden krtinec, a to mám ze dvou stran pole. Jo ty kočky nepřekrmovat aby měli trochu hlad a tím potřebu něco ulovit. Nesmějí ale zase mít tak velký hlad aby vám neutekly za lepším. Z vlastní zkušenosti vím, že lepší je kočka než kocour, protože ten je línější a na vic hajzlík když to na něj přijde tak na týden zdrhne a je to loterie jestli se vám vrátí živej.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 148.5 (?), 16.3.2019 11:11

Chtěla jsem sem přispět, až budu mít v compu fotku posledního úlovku... dle googlu by to měl být hryzec. Našla jsem ho v neděli před barákem na trávníku. Jenže mám psa, byla tu mamky feňule a máme novou myšilovku(no taky kocoura, ale na něho podezření fakt nemám, nemá už ani žuby na towink) Všichni jsou lovci, takže čí je to trofej netuším. No... hlavně, že jelaugh A až se uráčí muž fotku stáhnout, tak přihodímwink Jinak... pořádná kočka je k nezaplacení. Sic mám britky, ale bývalá i nové kotě loví pěkně. Stará kočena nanosila všechno od myší, hrabošů, krtků, lasiček, až po hryzce a malé potkanyyes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 81.143 (?), 18.3.2019 3:25

Já místo koček a psů dám přednost tomu vykuřování, když to funguje na sebevrahy, tak proč ne na kryzce a hraboše, Hovínek je na zahradě i tak dost a to ani kočku a ani psa nemáme...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 81.143 (?), 18.3.2019 3:17

Koček u nás je (ne našich), ale jsou k ničemu. Ty jsou akorát tak blbé na to, aby se chytly do zátvoru. Když jsem před lety lovil kunu, tak jsem je chodíval pouštět i víc než třikrát za noc, pak mě ten lov omrzel, protože ty místní kočky vždycky všecko překazily... Já trávu sekám, ale v okolí nesekají... a neudržují...  A zemědělci kteří kosí na seno tam tu trávu nechávají strašně dlouho, ta už se pak hodí spíš na povřísla. Ono by taky pomohlo, kdyby drustevníci začali znovu orat pole. Mají taková obrovská monstra, že by zaorala radlice pět metrů hluboko a oni místo pluhu zapřáhnou jen takové "hrábě", které nenakypří ani to co ten kolos ušlape. Pak se lidi diví, že je půda suchá a klesá hladina spodních vod. Jak by se taky mohlo do země to málo co naprší vsáknout, když je udusaná jako beton. Ale sucho pro komerční zemědělce není zase takový problém jak se může v mediích zdát. Pamatuju si slova jednoho se sousední vesnice, že mokro je horší, protože při suchu pomůže chemická listová výživa... Táta před mnoha lety pracoval taky v zemědělství, to se ještě oralo a když jsme se s ním někdy jel povozit, tak bylo na pooraném vidět hodně hlodavců, které to překrojilo. Tlupám lišek v noci jen svítila očka. To byla hostina...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 84.3 (?), 18.3.2019 12:46

V "boji" s hryzcem jsem si sám pro sebe vyhodnotil, čemu dát přednost a co předem vzdát. Snažil jsem se utřídit své zkušenosti či převzaté poznatky a
i když je to trochu obsáhlejší, snad to pomůže někomu jinému v orientaci (především hryzců, kde to mám odzkoušeno, u hrabošů a krtků nevím, ale předpokládám slabší účinek).
Tedy pravdu mají zcela jistě ti, kdo tvrdí že:

a) vibrace, dusání chůzí nebo pobíháním zvířat či provozem strojů, provoz sekačky, větrníky ukotvené
v zemi apod. prostě hluk, který se přenáší do půdy a šíří se v ní, je vysoce účinný na odpuzení.
  Vyzkoušeno: vysoká účinnost, 1. funguje jen na malou vzdálenost (u větrníků do 2-4 metrů, od cesty s častým provozem do 3-6 metrů apod.)
   2. funguje jen po omezenou dobu - stačí týden bezvětří či 10 - 14 dní nerušeného klidu na zahradě a hryzci se vrací)
   3. nevýhodou je dočasnost - je nutná nepřerušovaná aktivita a kontrola člověka (alespoň každých 2-4 dní) a mají-li odkud se hryzci vrátit, tak se brzy (100%) vrátí!
   a hnízdiště obvykle zůstavá zdrojem mláďat pro znovuosídlení (bývá stranou často v mezích nebo pod starými dřevníky apod. a hlouběji, takže tam hluk tolik neruší)

b) zápach či dráždivá vůně, prostě smrad, aplikovaný do odkrytých otvorů chodbiček je opět vysoce účinný.
   Prostě hryzec - má-li na vybranou - vybere si jiné místo. V zásadě je jedno, který z mnoha doporučovaných zdrojů pachu použijeme.
   Vynechávám kupované pachové odpuzovače, nebo jiné chemické přípravky (třeba kresol - silný desinfekční přípravek aj.)
   Osvědčí se třeba obyčejné vlhké kuřince ve stádiu, kdy uvolňují intenzívně čpavek, nebo čpavková voda nebo listy bezu, aksamitník, chryzantény, tymián...).
   Vyzkoušeno, u každé nalezené díry do chodby: vysoká účinnost pouze po dobu pravidelné obnovy - neúnosná časová náročnost

c) elektronické odpuzovače řadím k předchozím dvěma způsobům,  s poznámkou, že vzdálenost, do jaké působí je pochybná,
   i když se jedná jen o 1-4 metry (podobně funguje zvuk větru v hrdle zakopané lahve)
   Vyzkoušeno: výsledek neprůkazný  (to už větrník je lepší)
   
d) kočky či psi - když se pes vydaří, je lepší než kočka, protože více hryzce zneklidňuje i hlukem a drabáním.
   (pomíjím ideální pěstování úžovek, fretek apod. protože to nikdo asi běžně dělat nebude)
   Vyzkoušena kočka(dříve - kočičince v záhonech; ale hlavně lovila mláďata) i pes (vydrabané díry- nyní - tam kde má pes plotem vymezený přístup, je od hryzců klid)

e) otrávené návnady   (zelený gel apod.)
    kdysi vyzkoušeno, výsledek 1 měsíc klid  - ale již nikdy více (cena, nutnost opakování, ohrožení psů a koček)!
f) pasti (zakopané okurkové sklenice či kyblíky s vodou nebo průlezové trubkové či podobné pasti).
   vyzkoušeno, výsledek během týdne 7 ks (ale jen u hryzci poddolovaného folníku) - značná pracnost u větších pozemků)
g) na číhanou (s motykou či se vzduchovkou)  údajně je úspěšnost značná.
   zkoušeno - bezvýsledně  - s motykou v 5 hodin ráno (či v "lichou hodinu") na hryzce či krtka -  to uměly jen naše babičky a maminky a stejně jde jen o jednotlivé kusy
h) vykuřování (výfukem, vykuřovací patrony apod.)
   vyzkoušeno, výsledek 2-4 týdny klid   (ještě více než týden se přicházejí pochlubit nalezenými mláďaty hryzců - příliš je nežerou, smrdí jim.  Dezorientovaná mláďata hryzců se stávají snadnou kořistí koček také vždy po hluboké orbě)
i) použití plynu, těžšího než vzduch, a jeho aplikace do nor, nejlépe do hnízdiště (a) z 1 kg suchého ledu za 75,- Kč se uvolní cca 0,5 m3 plynu CO2, b) proban-butan z 10 kg lahve - proboha nezapalovat - slouží k zadušení!!)
   vyzkoušeno, výsledek 3 měsíce klid
  
   Závěr pro mne: zůstávám u varianty i) (současně i d))
   příležitostně se nevyhýbám:   a), b) f), h)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 81.143 (?), 18.3.2019 16:02

Díky za obsáhlou radu, dnes jsem našel další hnízdiště odkud se také rozlézají. Sousedi mají těsně vedle našeho plotu kompost. Dva pětileté stromy v blízkosti zničeny a cca 20 letá jeblon poddolována... Propan-butan jsem už kdysi zkoušel ve foliovníku, ale výsledek žádný. Když jsem mu nory vyplavil vodou nadělal ještě o to větší škody. Psa i kočku jsme kdysi měli. Pes zničí i záhony, kočka chytala hlavně myši. Problém je, že ta hnízdiště nejsou u nás, ale na sousedních pozemcích nebo taky v březích potoka. K nám se chodí živit... Navíc sít chodeb vede přímo ke stromům tak nemusejí ani vylézat. Hryzec s krtkem žijí v jedněch norách. Krtek vydoluje a hryzec se pak už jen chodí pást. Viděl jsem že v sadech nory napustili nějakým plynem asi s kyslíkem a odpálili. Byly tam vidět dvě bomby, ale do toho bych se nepouštěl, byla to profesionální výbava. To co se děje letos je extrém a už mě to stálo nejen práci, ale i pěchných pár tisíc, pokud bych šel jabloně kupovat. A jak ocenit plodící stromy, které podežerou a bud uhynou a nebo nemají urodu, protože ji z důvodu poškození kořenů neudrží? Kdysi jsem zahránil merunku tím, že jsem do nor které byly po obvodu nastrkal hadry namočené v naftě. Ale tohle se nedá dělat plošně. Ochránit půl hektaru to už není tak jednoduché jako foliovník 6 X 3 m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 81.143 (?), 18.3.2019 16:12

A ještě k těm komerčním přípravkům a různým odpuzovačům. Taky v tom žádný výsledek nevidím. A myslím si, že nefungují jen proto, protože tam v tom toho jedu není dost velká koncentrace... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 84.3 (?), 18.3.2019 16:33

Nás to zasáhlo předloni - nejvíce asi přispěl průběh zimy + hnízdiště, s přístupem od sousedů apod. (ta radost, kdy i v pletivu zasazený stromek po zimě vytáhnete ořezaný na tužku)

Vloni méně (viz propan butan a znalost kde bylo hnízdiště + v části vymezené plotem to kontroluje pes + občasné puštění výfuku do díry + příležitostné bouchací kuličky (sanytrový papírek s poplašňákem))

Letos prakticky se neprojevuje - čekám, hledám sebemenší stopy - (zatím jen propadající se hlína v místech hnízdiště -což může ale nemusí znamenat, že je opuštěné), nu, uvidíme.

Pochopitelně že naše zahrada 33x70 metrů je na hranici zvládnutí - na větší ploše to nevidím růžově.

Ještě poznámka: známí na malé ploše zakopali kolem zahrádky cetrisové desky (120x 62 cm) do roviny s povrchem, aby to nevadilo sečení a mají pokoj - to ovšem také nelze dělat na větší ploše, i když cetris v akci je za hubičku. Pokud by hryzec přece jen přeběhl vrchem tak se snadněji dá vyhubit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.143 (?), 18.3.2019 16:59

Viděl jsem dokument, chytli do zátvoru hryzce chovali ho v domácích podmínkách a sledovali jakou má schopnost poprat se s úkoly, které pro něj připravovali. Je to velice vynalézavé zvíře a nory má v hloubce až 50 cm pod povrchem. Během chvilky byla založena funkční kolonie. Nevadilo mu ani natáčení kamerou přímo v hnízdě. Pokud je na zahradu jakýmkoliv způsobem zavlečen tak je to velice vážný problém... Až jsem ty pozemky konečně získal, tak mi asi budou k ničemu. říká se, že co se vleče neuteče, ale někdy tomu prostě vyprší lhůta použitelnosti a náprava je nemožná. Zasadit o tři roky dřív mohlo to dopadnout jinak, protože čerstvě vysazený strom se není schopen sám vubec bránit, nemá dostatečné přírustky a 100% obrana ze strany pěstitele taky není možná, je to spíš jen výpomoc s různým efektem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Optus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (273) - 99.36 (?), 18.3.2019 22:21

Pokud jsou peníze, tak na hryzce Rodenátor. Na krtka fukar -:) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika