Zlute listy

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 77.39 (?)
2.6.2008 20:59

Nemyslím si, že to bude nedostatkem železa. V tom připadě by žloutly nejmladší listy na vrcholu a měly by tmavěji zelenou žilnatinu. Taky by neodpadly.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

dafa - (48) - 10.88 (?), 2.6.2008 20:54, zobrazeno: 34050x

Dobry den, na cca polovine z mych ruzi zloutnou listy. Vetsinou odspodu rostliny. Tyto pak po nejake dobe odpadnou. Prolistoval jsem encyklopedie a narazil jsem na nedostatek zeleza. Mohlo by to byt ono? Deje se mi to i presto, ze mam ruze nahnojene hnojivem na ruze. Podle obsahu hnojiva to vsak vypada, ze zeleza je tam jen stopove mnozstvi. Vite nekdo o hnojivu s vysokym podilem zeleza? Pokud to tedy vubec je nedostatkem zeleza..Vypadalo by podobne premokreni? I kdyz tuto variantu u nas na zahrade spis nepredpokladam..

Jinak se mi to deje jak na modernich tak na botanickych(planych) druzich.

Diky za prispevky..

David

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 77.39 (?), 2.6.2008 20:59

Nemyslím si, že to bude nedostatkem železa. V tom připadě by žloutly nejmladší listy na vrcholu a měly by tmavěji zelenou žilnatinu. Taky by neodpadly.

preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?), 2.6.2008 21:01

Tak přesně tohle postihlo letos moje popínavé růže. Nikdy nic takového neměly, ale letos vyrostly mrňavé lístečky, zežloutly a valem opadávají. Spodní části budou úplně holé. A taky nevím, proč? Voláme odborníky. Poraďte.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 4.6.2008 16:47

Pokud se nejedná o masivní žloutnutí listů na perspektivních výhonech a jde jen o málo důležité drobné malé lístečky na tenkých neperspektivních výhoncích u země, není třeba panika... rostlina se jich prostě zbavuje, protože má už lepší nahoře v koruně, pěkně na slunci 

Pokud by se žloutnutí šířilo směrem nahoru, může se jednat o začátek černé skvrnitosti, která se takto "maskuje"!!!. Další zloduch - pidikřísek růžový saje na spodu listů a způsobuje žluté tečky, které se při masivním napadení rozlévají na celý list. Podobný zloduch je sviluška (dobře známá všem pěstitelům pokojových rostlin) - saje na listech a ty žloutnou a opadávají.

Nemůžete nic zkazit, když uděláte preventivní postřik jak proti skvrnitosti, tak proti škůdcům. Teď je totiž období, kdy nalétá největší zloduch růží - pilatka prýtová a pilatka dřeňová - na její útok přijdete až když je pozdě, a její larvy si prokusují cestu středem výhonu (jedna odshora dolů, druhá odspodu nahoru), takto prokousané výhony krní, nekvetou a přes zimu zahynou.

Ad přebytky a nedostatky prvků.. Železo to nebude, pan Vysloužil to říká přesně - projevuje se od nejmladších listů na špičkách, staré naopak zůstávají zelené nejdéle a navíc žloutne jen pletivo listu, žilnatina zůstává zelená.  Chlorozy z nedostatku stopových prvků = žilnatina zelená a pletivo žloutne = nejlépe rovnou nasadit postřik "mikrolou" na list.

dafa - (48) - 10.88 (?), 4.6.2008 20:57

Zdravim Lili, vycerpavajici jako vzdy.:-)

Mam tu ctyri fotky listu. ta posledni (Rosa Rugosa) je mam pocit pocatecni stadium po kterem ty listy zezloutnou. Ty ostatni posilam do placu jestli nekdo nevi co je to za choroby listu.

Jinak se omlouvam za snizenou kvalitu fotek, ale fotil jsem to ted, je venku skoro tma, nedalo se to udrzet v ruce.:-)

David

listy1
listy1
Listy2
Listy2
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 59.118 (?), 4.6.2008 21:06

Nejsem si jista, zda vidím obrázky dost zřetelně. Přesto se domnívám, že list 1 i 2 je po okrajích něčím spálený-třeba i sluníčkem. Na obrázku bez názvu by se mohlo jednat o černou skvrnitost růží. Míla

dafa - (48) - 10.88 (?), 4.6.2008 21:14

DIky MIlo,

prvni dva obrazky by opravdu mohly byt spalene listy. Mel jsem take takovy pocit, protoze zrovna tato ruze je relativne blizko domu a tyto listy jsou na strane k domu, ale chtel jsem si byt jisty..

Dekuji

host - 116.93 (?), 5.6.2008 10:42

Ja si myslim, ze by se mohlo jednat o hobove onemocneni, nejvice se objevuji prave v teto dobe, kdy je dost vlhko a predevsim na spodnich castech keriku, kde je vice vlhkosti a mene provetravano. Nic nezkazite, kdyz oberete napadene listy a preventivne postrikate ruzi roztokem modre skalice.  Jana

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 5.6.2008 20:45

Zdravím Davide, o chlorózu z nedostatku železa se na sto procent nejedná. Spíše to popálení nějakým postřikem (někdy ani nemusí být příliš silný, stačí aby na něj zasvítilo slunce, pozor na postřiky obsahující síru, spálí rostlinu při teplotách nad 25°C.) Obrázek 1 vypadá na padlí, obrázek 3 na počátek černé skvrnitosti, takže platí doporučení prevence chemií... Neváhejte, černá skvrnitos je děsný prevít  a jde hrozně rychle. Obrázek 2 a 4 raději ještě zkonzultujte.. projeďte si stránku o chorobách růží a porovnejte stádia... http://www.sactorose.org/rosebug/irosediseases.htm 

Podobně jako na obrázcích zasychají okraje listů a ty postupně k žilnatině žloutnou při nedostatku draslíku. Přihnojte síranem draselným, tím nic nezkazíte, naopak. Eventuelně změňte značku hnojiva, které používáte, chlorózy z nedostatku prvků bývají často vyvolány jednostranným přehnojením jiným prvkem, který pak blokuje přijímání prvků ostatních. (Platí to například u vztahu železo a vápník, draslík a vápník, hořčík a draslík a pod..)          Lili

host - 10.88 (?), 6.6.2008 0:05

Uzasny odkaz Lili, diky moc. Ten Draslik bych mohl zkusit..

Lili mam v diskusi jednu otazku ohledne urceni ruzi, nevite?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž0:11
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz