Růže - královna květin?



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 157.239 (?) 
1.6.2017 6:39, zobrazeno: 17630x

Je růže Vaše topka, jednička? Nebo jiná trvalka, dvouletka, letnička? Co Vám dělá největší radost, potěšení, co Vám nejvíc voní, co Vám nejvíce učarovalo? Čemu krásnému, barevnému se u Vás nejvíc daří, co sklízí největší zájem, obdiv? Jde to jako po másle, nebo to chce celého člověka-jak je pěstování náročné?...Za odpovědi a inspiraci dík, SPCH.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 1.6.2017 8:13

Růže samozřejmě mám a nějaký žebříček top-ten nesestavuju. Docela se mi líbí anglické, ale asi z pěti, keré jsem postupně koupil vydržely dvě, což je docela drahá sranda. S pnoucími je u nás potíž, zmrzají pravidelně. Jediná která to snášela je New Dawn, ale i ta letos trochu pomrzla. U syna u domu roste anglická Gertrude Jekyll a ta když vypálí salvu, je to nářez. Taky se bavím karafiáty různých podob. Pokud jde o úsilí, nemyslím, že by mne to nějak nepřiměřeně zatěžovalo. Prostě jako ostatní zelenina na celé zahradě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 1.6.2017 8:22

To bude dlouhý vlákno...

Za sebe můžu říct, že se všechno pichlavé na zahradě postupně odstraňuji (z důvodů problémů s likvidací ostříhávaných větví - už se to nedá spálit na hromadě). Moje jednička jsou stálozelené a poloopadavé magnólie, které kvetou nepřetržitě od začátku června až do října (při teplém počasí). Troufnu si říct, že vůni květu M. virginiany hned tak něco netrumfne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.4 (?), 1.6.2017 9:18

Nemůžu říct, že jednička. Mám novou zahradu, tak každý rok "propadnu" nějakému druhu, o tom si načtu co můžu a pak sháním vybrané odrůdy. Tak mám postupně sestavu lilií, denivek, phloxů, klematisů, trav, aster... došlo i na růže. Nijak jsem po nich neprahla, ale pak jsem najednou zjistila, že růže, to nemusí být to vytáhlé koště s holýma nohama, co má nahoře pár květů a kolem kterého je okopaná prázdná pustina, jak to bývalo na naší vesnici v každé předzahrádce.

Pořídila jsem si první - The Fairy - kolik ta umí nadělat parády celé léto i ve větším květináči na schodě, nemusí být nutně v záhonku. Jí podobné - nižší mnohokvěté a půdopokryvné - jsou v hodně barvách, nenáročné, bohatě kvetoucí. Jejich kvetení a snadné pěstování mě navnadilo ještě víc.  Pořídila jsem si pár historických, pro krásný květ a vůni. Kordesky ostnité, ale zdravé a otužilé. Taktéž Poulsenky. Austinky jsou krásné, módní, drahé, ale třeba ve školce u pana Šípa se dají sehnat za lepší cenu. Podzimní nabídku už vyvěsil, je to probrané, ale pořád je tam spousta ajímavých růží k sehnání. Nebo u Pelců, ti ji snad budou vyvěšovat každým dnem.

Nabídka růží je i v ČR slušná, jenom člověk nesmí brat jakoukoli, kterou mu v zahradnictví první strčí. Je tu spousta zkušených růžařů, na jejich rady a zkušenosti se vyplatí dát. Děkuji jim za to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.45 (?), 1.6.2017 21:47
SPCH: Áno, pre mňa je ruža jednička. Či už v kytici pre dámu, alebo v okrasnej záhradke. Som najmä ovocinár, možno sa trochu vyznám v pestovaní jabloní a hrušiek, ale máme aj zopár ruží. V ich pestovaní som amatér, napriek tomu sa im celkom darí, bez nejakej osobitnej starostlivosti. Dokladám fotku stromčekovej ruže, ktorá ašpiruje na dominantu našej okrasnej predzáhradky (v bizardnej kombinácii s araukáriou 😃). IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.134 (?), 11.6.2017 7:46
Jednoduchá kríčková ruža ako súčasť jednoduchej skalky. IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.239 (?), 11.6.2017 15:08

yesČlověk kouká, člověk vidí- je to hezké, jak u lidíwink! Pokud bych byl sirým ve světě tom širým, prosil bych se o adopcicheeky. Krásnou neděli, SPCH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.4 (?), 5.6.2017 10:07

Školka u Pelců vyvěsila nabídku na podzimní odběr, zajděte se podívat, mají spoustu pěkných růží pro začátečníky i pokročilé. Vzala jsem si tentokrát nějaké nižší, už se na ně těším.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 5.6.2017 10:39

Nerozumím termínu růže pro začátečníky - pokročilé. Když zasadím keřík a věnuju mu základní péči, kterou by měl věnovat každý, záleží jen na té růži, jestli jí stanoviště vyhoví nebo ne. Když nebude vyhovovat, sebepokročilejší pěstitel nezabrání aby chšádla až uchšádne. A stejné je to, když to koupím, fláknu kam se mi zlíbí a zapomenu na to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 240.4 (?), 5.6.2017 17:56

Napsala jsem to trochu zjednodušeně. Jsou růže, které snesou slunce i stín, mráz jim nic neříká, střih nebo nestřih snesou, nemocemi netrpí nebo se z nich samy oklepou, zálivku nepotřebují... to bylo myšleno růže pro začátečníky. Jakože ultra odolné podmínkám prostředí i neznalostem majitele, tudíž si je může užít každý. A pak jsou růže, jejichž pěstování chce promyslet umístění, které už chtějí určitý typ střihu, které chtějí určitý teplotní rozsah, případný postřik proti něčemu a tak a když se o ně majitel patřičně nepostará, tak chřadnou a odejdou. Nebo jsou to věci pro fajnšmekry, těžko k sehnání, sbírkové věci. To bylo myšleno růže pro pokročilé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika