Vedení vína na fasádě domu



bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 113.229 (?)
9.4.2019 12:15

Mně se tento návrh nelíbí. Myslím si, že hlavně stolní odrůdy révy nemají příliš v oblibě "záclonové" vedení, tj. růst z vrchu dolů. U spodního kordonu by potom vycházela délka letorostů k zemi cca půl metru a to je dle mého názoru málo. Osobně bych využil hlavně plochu mezi okny a pak také nad okny, ať už k vedení na tažně nebo ke kordonovému vedení.  Určitě bych preferoval růst letorosů zdola nahoru.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.211 (?), 8.4.2019 22:38, zobrazeno: 5551x

Dobrý den,
potřeboval bych od zkušenějších pěstitelů vína poradit - plánuji nechat růst víno po fasádě domu (JZ orientace). Nechci ji zakrýt celou, ale vytvořit pár vodídích linií porostlých vínem. Konstrukce bude z nerezových ocelových tyčí, po nichž se budou pnout 3 rostliny vína. Mezi rostlinami je vzdálenost téměř 4 metry. Dole chci jednu vodorovnou oporu a na 3 místech mezi okny vyvést vertikální oporou vína na zábradlí terasy na střeše. Každá rostlina bude mít 2 hlavní tažně. Viz obrázek.
Vím, že u fasády je problémem její znečištění chemickými postřiky. Vybral jsem si proto 3 odrůdy, které jsou odolné plísni i padlí, takže by dle zkušeností pěstitelů měly vyžadovat žádný či minimální postřik: Galahad, Alladin, Belyj-kokl

Měl bych následující otázky:


1. V jaké vzdálenosti od fasády je vhodné udělat konstrukci? (pozn. není tam žádná střecha s přesahem, resp. pouze oplechování atiky s přesahem cca 4 cm, takže na rostliny bude stejně pršet)


2. po 2 prostředních vertikálních oporách bych nechal plazit vždy 2 rostliny - přemýšlel jsem tak z důvodu, že kdyby jeden vertikální tažeň vymrzl, tak tam zůstane ještě tažeň druhé rostliny. Zdá se vám to jako dobrý nápad, nebo se v místě styku budou rostliny příliš zahušťovat (či jinak konkurovat) a z každé rostliny byste tedy vedli pouze 1 vertikální tažeň?

3. Letorosty bych nechal vyrůstat z horizontálních tažňů (dole i nahoře na zábradlí), visely by gravitačně dolů, byly by přístupné. Vertikální části bych pokud možno vždy na jaře ostříhal, aby tam letorostů bylo minimum - vidíte v tom nějaký problém?

4. Máte nějaké tipy na způsob každoročního řezu? (případně ze které metody se mohu nejlépe inspirovat?)

Moc děkuji za veškeré podněty.


Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 9.4.2019 8:47

1. 10-15 cm, aby odvětrávala réva od fasády, dobře osychaly listy po deštích, 2. dvě odrůdy vedle sebe ne, raději kmínky obnovit, kdyby zmrzly, 3. to není problém, 4. svislý kordon, na zábradlí něco jako záclonu, vodorovný kordon, podle charakteristiky odrůd řezat minimálně na dvě očka. Některé odrůdy mají pěkné hrozny při řezu na dvě očka, jiné mají reprehrozny až z třetího či čtvrtého očka.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 113.229 (?), 9.4.2019 12:15

Mně se tento návrh nelíbí. Myslím si, že hlavně stolní odrůdy révy nemají příliš v oblibě "záclonové" vedení, tj. růst z vrchu dolů. U spodního kordonu by potom vycházela délka letorostů k zemi cca půl metru a to je dle mého názoru málo. Osobně bych využil hlavně plochu mezi okny a pak také nad okny, ať už k vedení na tažně nebo ke kordonovému vedení.  Určitě bych preferoval růst letorosů zdola nahoru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 101.12 (?), 9.4.2019 21:58

Ani mně se návrh nelíbí. Mám něco podobného na JV stěně a zkušenosti jsou následující:

- konstrukce je cca 60 cm od domu. Výhodou je lepší provětrávání vinohradu (tedy zejména nižší tlak padlí), možnost obhospodařování vinohradu z obou stran a navíc možnost údržby domu. Tato vzdálenost současně umožňuje obírání hroznů z oken (je to zajímavé a někdy přijde vhod). I případný postřik je snazší bez zásahu domu.

- v zásadě nevadí, když vinohrad překryje i okna. Stává se to od poloviny května do opadu listí a v současných parných létech to funguje jako stálá roleta. Velmi to pomáhá, aby se dům nepřehříval. Hustota výhonů a zelené práce se pak provádějí podle požadované pohledové propustnosti oné "rolety". Od podzimu do jara pak do oken sluníčko pěkně svtítí, pokud někomu ve výhledu vadí bezlisté réví, je možno udělat podzimní řez výhonů, případně jejich ohnutí.

- naprosto souhlasím s tím, že je vhodnější růst výhonů zdola nahoru. Jednak takto lépe rostou, jednak to podle mne lépe vypadá a nakonec je takto snáze udržitelné provzdušnění keře v oblasti hroznů.

- pokud se týká odrůdové skladby, nové odrůdy jsou zpravidla dostatečně odolné proti plísni. U révy blízko budovy je základní hrozbou padlí. Vloni takto u souseda zrovna na JZ stěně budovy totálně "zhavaroval" bez postřiku i Solaris. Přitom několik metrů vedle na otevřené pergole byly Galahad nebo Prim zcela čisté.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.133 (?), 10.4.2019 17:32

Všem děkuji za rady i konstruktivní kritiku.
Kdyby bylo na mě, nechám porůst celou fasádu :-) Ale je tu ještě manželka, která mi dovolila jen něco subtilnějšího. Z téhož důvodu nemohu zcela zakrýt plochu mezi okny, je mezi nimi obklad z kamene, proto tam mám povolen jen jeden či dva subtiltní kmínky vedoucí na zábradlí na atice. Taktéž z praktického hlediska musím zavrhnout porost nad okny, protože je to již ve velké výšce (a chci se vyhnout neustálé pěči ze žebříku). Nemluvě o ukotvení takovéto konstrukce - máme větší tloušťku zateplení polystyrénem a vruty do masivní konstrukce vrtat nechci, abych se vyhnul tepelným mostům. Ve spodní části pod okny mohu sestrojit konstrukci tak, aby nemusela být kotvena do fasády (jen s kotvením na patky do země), stejně tak mohu využít zábradlí na atice. Zároveň musím mít konstrukci co nejblíže domu, před ním je poměrně úzká terasa, tedy nemohu si dovolit 60cm, ideálně pro mě 10-15cm.

Kdybych tedy aktualizoval svůj návrh a přešel ze záclonek na horizontální kordony - viz nový obrázek, můžete prosím posoudit:
1) spodní horizontální tažeň by byl ve výšce cca 50-70 cm (terasa mírně klesá) v úrovni soklu, uchycený k ocelovému prutu, nad ním 2 lanka (prostor k oknům cca 65 cm) do kterých se budou upínat letorosty. Bude stačit oněch 65 cm? (samozřejmě nevadí pokud ještě o trochu přesáhnou parapet okna...) Budou letorosty samy úponky šplhat vzhůru, nebo je budu muset vyvazovat? Nebo případně přidat ještě jedno lanko?

2) Kdybych šel metodou horizontálního kordonu i nahoře na atice - může hlavní tažeň ležet na horizontální ploše atiky? (oplechování + lepenka s břidličným posypem). Předpokládám že asi ne, pak jej mohu podepřít, v jaké výšce tedy ideálně musí ležet? 10 cm bude stačit?

3) mezi okny tedy něco na způsob vertika. Pokud bych tam vedl 2 ramena z různých rostlin, bude mezi nimi stačit vzdálenost půl metru?  Také je otázka - "utáhne" 1 rostlnka obě vertikální ramena? Nebo byste doporučili mezi okny něco jiného? (pozn. jsem omezen tím, že nesmím nechat plochu úplně zarůst...)

4) Chápu správně, že údržba (řez) těchto horizontálních kordonů bude obnášet to, že ponechám vlastně jen horizontální tažeň z něhož každý rok budou vzhůru vyrážet letorosty? (čípky držet neustále u stařiny, aby se nevyholoval obrost). Podobně vertika mezi okny...?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.143 (?), 11.4.2019 22:39

Mám poznámku k volbě odrůd.

Alladin a Galahad jsou O.K. i když je mám teprve krátkou dobu.

Kokl bílý mě však špatně roste. První sazenice se ujala, ale nepřežila první zimu. Druhá vyrašila a i druhým rokem, ale stále krpatí.

Možná je problém v podnoži u jedné kokrétní dodávky sazenic, ale kritiku na Kokl jsem slyšel i jinde. Chci zkusit KOKl naštěpovat na ověřené podnože, ale zatím mě nanarostl vhodný roubový materiál.

Doporučuji vám na pergolu Talisman. Ten nám výborně roste i plodí, hrozny i bobule jsou obrovské a růst bujný.  Asi je to vlivem jižní expozice a ochranné funkce domu. Na naší letité pergole Talisman nahradil starší PIWI odrůdy a kromě únavy půdy mu nevadí ani nekvalitní substrát v okolí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 230.39 (?), 12.4.2019 11:31

Zdravím, neporadím ale líbí se i váš nápad. Jen jestli jsem to pochopila, na šířce nějakých 12metrů budete mít konstrukci z nerezové oceli z trubek? Samonosnou protože nechcete vrtat v horních částech do poliše? Nebude to příšerně těžké a složité (konstrukčne?)..  Já mám ve skleníku samostatnou samonosnou konstrukci z hliníkových u-profulů na sádroš, vždy dva svrtané proti sobě do "harnaté trubky", je s tím jednoduchá práce, nosnost na mých 4metrech délky je perfektní a cenově myslím k nerezu to nebude extrém..  Ukotvení nemám do betonu ale stojí "na lyžích" a i přesto když se na nejvyšší "trám" zavěsí stokilový chlap tak se ani nehne. Nevím jak by se hliník choval venku, nějaké ukotvení by to chtělo, ale u mě vlhkost i dvacetistupňový mráz a v létě padesátistupňový hic snáší dobře.

Sáša

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.124 (?), 12.4.2019 13:10

Zdravím, ano, plánuji to z nerezu. Kvůli své drahé polovičce to musím mít co nejsubtilnější (proto jsem musel právě vyloučit větší u profily a podobně..) a nesmí to rezavět :-) A samonosnou kvůli tepelné izolaci, musel bych se provrtat tlustou vrstvou polystyrénu a tím bych navíc zavedl tepelné mosty. Mám představu napevno do země zakotvit 3 trubky o průměru 25mm (u každé rostlinky jedna), do nich vyvrtat kolmo díry a prostrčit jimi plné ocelové pruty (ten nejspodnější který ponese horizontální ramena vína průměr cca 12mm, ty vyšší za které se budou chytat letorosty přemýšlím o prutech menšího průměru nebo o lanku). Na délku to má cca 10 metrů, pruty se vyrábí v 6m, takže je budu muset spojit např. pomocí kousku trubky se stejným vnitřním průměrem jako pruty. Na výšku opět plné pruty, dole zapuštěné v zemi a nahoře ohnuté do pravého úhlu a přichycené k zábradlí (ještě řeším vhodné objímky). Kdybych tam mezi okna dával 2 vertikální, tak je možná ještě na 2 místech spojím kolmým prutem (na způsob "žebříku").

Zkoušel jsem v železářství i hliník, ale ten má ve stejném průměru větší průhyb než nerez ocel, takže bych musel brát větší průměry a moc bych něušetřil... Metr 12mm prutu váží cca 1kg a dá se koupit za cca 100,- Kč.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 101.12 (?), 12.4.2019 21:46

Nic proti Talismanu, ale jednak je výrazně pozdnější než dříve zmiňované odrůdy (je otázka, zda bude u Mika dozrávat) a jednak má jednu zásadní vadu - ženský typ květu. Kvůli tomu potřebuje nutně opylovače (raději více), kteří kvetou ve stejnou dobu. I tak to bývá loterie jak z hlediska místa, tak z hlediska roku. U mne se opyloval velice různě, i když měl k dispozici desítky potenciálních opylovačů, proto před několika lety skončil. Ostatně skončil i Belyj Kokl, a to kvůli slabší plodnosti (hlavně velice malým hroznům), nepěkné zelené barvě bobulí a praskání plodů za dešťů. Rostl ale docela bujně.

Z hlediska barevné škály schází modrá odrůda. Existují u nás prodejci nových kvalitních odrůd, kteří mají na webu i podrobné popisy. Z mých zkušeností doporučuji např. Atos, Podarok Nesvetaja (to jsou nejranější), z trošku pozdnějších a s většími bobulemi třeba Lorano nebo Ordu. Výběr je ovšem veliký a záleží na preferencích pěstitele.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika