Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ani mně se návrh nelíbí. Mám něco podobného na JV stěně a zkušenosti jsou následující:

- konstrukce je cca 60 cm od domu. Výhodou je lepší provětrávání vinohradu (tedy zejména nižší tlak padlí), možnost obhospodařování vinohradu z obou stran a navíc možnost údržby domu. Tato vzdálenost současně umožňuje obírání hroznů z oken (je to zajímavé a někdy přijde vhod). I případný postřik je snazší bez zásahu domu.

- v zásadě nevadí, když vinohrad překryje i okna. Stává se to od poloviny května do opadu listí a v současných parných létech to funguje jako stálá roleta. Velmi to pomáhá, aby se dům nepřehříval. Hustota výhonů a zelené práce se pak provádějí podle požadované pohledové propustnosti oné "rolety". Od podzimu do jara pak do oken sluníčko pěkně svtítí, pokud někomu ve výhledu vadí bezlisté réví, je možno udělat podzimní řez výhonů, případně jejich ohnutí.

- naprosto souhlasím s tím, že je vhodnější růst výhonů zdola nahoru. Jednak takto lépe rostou, jednak to podle mne lépe vypadá a nakonec je takto snáze udržitelné provzdušnění keře v oblasti hroznů.

- pokud se týká odrůdové skladby, nové odrůdy jsou zpravidla dostatečně odolné proti plísni. U révy blízko budovy je základní hrozbou padlí. Vloni takto u souseda zrovna na JZ stěně budovy totálně "zhavaroval" bez postřiku i Solaris. Přitom několik metrů vedle na otevřené pergole byly Galahad nebo Prim zcela čisté.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika