Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Všem děkuji za rady i konstruktivní kritiku.
Kdyby bylo na mě, nechám porůst celou fasádu :-) Ale je tu ještě manželka, která mi dovolila jen něco subtilnějšího. Z téhož důvodu nemohu zcela zakrýt plochu mezi okny, je mezi nimi obklad z kamene, proto tam mám povolen jen jeden či dva subtiltní kmínky vedoucí na zábradlí na atice. Taktéž z praktického hlediska musím zavrhnout porost nad okny, protože je to již ve velké výšce (a chci se vyhnout neustálé pěči ze žebříku). Nemluvě o ukotvení takovéto konstrukce - máme větší tloušťku zateplení polystyrénem a vruty do masivní konstrukce vrtat nechci, abych se vyhnul tepelným mostům. Ve spodní části pod okny mohu sestrojit konstrukci tak, aby nemusela být kotvena do fasády (jen s kotvením na patky do země), stejně tak mohu využít zábradlí na atice. Zároveň musím mít konstrukci co nejblíže domu, před ním je poměrně úzká terasa, tedy nemohu si dovolit 60cm, ideálně pro mě 10-15cm.

Kdybych tedy aktualizoval svůj návrh a přešel ze záclonek na horizontální kordony - viz nový obrázek, můžete prosím posoudit:
1) spodní horizontální tažeň by byl ve výšce cca 50-70 cm (terasa mírně klesá) v úrovni soklu, uchycený k ocelovému prutu, nad ním 2 lanka (prostor k oknům cca 65 cm) do kterých se budou upínat letorosty. Bude stačit oněch 65 cm? (samozřejmě nevadí pokud ještě o trochu přesáhnou parapet okna...) Budou letorosty samy úponky šplhat vzhůru, nebo je budu muset vyvazovat? Nebo případně přidat ještě jedno lanko?

2) Kdybych šel metodou horizontálního kordonu i nahoře na atice - může hlavní tažeň ležet na horizontální ploše atiky? (oplechování + lepenka s břidličným posypem). Předpokládám že asi ne, pak jej mohu podepřít, v jaké výšce tedy ideálně musí ležet? 10 cm bude stačit?

3) mezi okny tedy něco na způsob vertika. Pokud bych tam vedl 2 ramena z různých rostlin, bude mezi nimi stačit vzdálenost půl metru?  Také je otázka - "utáhne" 1 rostlnka obě vertikální ramena? Nebo byste doporučili mezi okny něco jiného? (pozn. jsem omezen tím, že nesmím nechat plochu úplně zarůst...)

4) Chápu správně, že údržba (řez) těchto horizontálních kordonů bude obnášet to, že ponechám vlastně jen horizontální tažeň z něhož každý rok budou vzhůru vyrážet letorosty? (čípky držet neustále u stařiny, aby se nevyholoval obrost). Podobně vertika mezi okny...?

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika