Prosím poraďte odrůdu



Pudloo - (21) - 228.52 (?)
21.10.2019 9:18
Děkuji všem
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
Pudloo - (21) - 228.52 (?), 8.10.2019 9:41, zobrazeno: 5544x

Prosím o radu k výběru odrůdy, mělo by jít o stolní bezsemennou odrůdu libovolné barvy, nevyžadující postřiky (nebo co nejméně), pokud lze, tak odonější na sucho a blbovzdornou.

S révou úplně začínám,  nechci ji táhnout na pergolu, spíš počítám s menší konstrukcí, kde by částečně sloužila jako pohledová bariéra.

Při výsadbě a pěstování se budu samozřejmě držet nějakého návodu, pokud byste měli nějaký dobrý,  tak prosím link.

Děkuji.

Daniela

Ještě editace: 240 mnm, místo je blízko domu, ale není úplně chráněno. Plísňové choroby tu vždycky byly hojné, v posledních suchých letech je to lepší. Nejbližší vinice je odsud 3 km. 

našla jsem tento návod, zdá se mi srozumitelný: http://www.zahradkarjerome.cz/reva.html

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 214.16 (?), 8.10.2019 10:22

Asi Vás nepotěším, ale úplně odolnou stolní odrůdu neznám, natož tak bezsemennou. Vždy je nutné počítat s ošetřením proti padlí révovému, protože na tohoto patogena současné odrůdy nejsou odolné. Zatím se mi jeví jako relativně odolná ruská odrůda Zolotce. Určitě najdete nějaké hodnocení i na tomto webu, ale z mých dosavadních zkušeností vychází jako jedna z nejodolnějších odrůd k plísni révové. Její zrání není úplně raná, letos u mne dozrála na konci srpna a nadmořskou výšku mám stejnou. Chuť má výbornou, velikost bobulí je na bezsemennou odrůdu dobrá. Navíc letos se ukázalo, že nepatří mezi odrůdy vyhledávané vosami, ještě dnes jsou její hrozny relativně pěkné, což se u sousedních odrůd Veles a Geliodor nedá říct, z nich zbyly jen slupky. 

Také by připadaly do úvahy americké odrůdy Himrod, Einset Seedles nebo Venus, i když jejich odolnost k plísni je trošku menší než u Zolotce, ale vyšší než u odrůd k plísni citlivých. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 130.150 (?), 8.10.2019 11:15

Presne tak, stolova odroda bez postreku neexistuje. Poziadavka na bezsemennost je este prisnejsia/nerealnejsia. 
Kedze ste zaciatocnik, tak vas radsej upozornim, ze aj medzi bezsemennymi odrodami su velke rozdiely vo velkosti, pocte a tvrdosti semien/rudimentov. Ja nie som odbornik na bezsemenne odrody, ale kupil som viacere bezsemenne odrody a bol som prekvapeny ake velke a kolko vela bolo v niektorych zrniek (napr. odrody FVKz-9-1, Saturn,).... az tak ze som si povedal, ze to nema zmysel nahanat sa za bezsemennymi.
Pre bezsemenne odrody sa uvadzaju kategorie bezsemennosti tusim 1 az 4. (najlepsia je kat. 1)... vhodne vsimat si aj kategoriu.

Toto si dobre rozmyslite, ci vam stoji za to striekat. Ak budete mat len 1 - 4 korene to sa ani velmi neoplati.
Mozno by by ste boli spokojna aj odrodami, ktore naozaj netreba striekat, ale chutovo a konzistenciou nepatria k spicke - no mnohym ludom chutia... ale su naozaj z pestovatelskeho hladiska takmer blbovzdorne. (Izabela, Othello, Bago - baco noir)
Ako blbovzdorna odroda este lepsie vyzera NY - 65.112.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.143 (?), 9.10.2019 13:50

Souhlasím s bredíkem, novější americké odrůdy, jako zmíněná Venus nebo i starší jako Romulus jsou pro tento požadavek vhodné i když také nejdou 100 % odolné /nesmí vám ovšem vadit jahodová chuť).

Staré přímoplodící hybridy bych už nesadil, protože i ty mívají někdy oidium a Venus nebo Alden jsou určitě chutnější.

Na rozdíl od roniho tyto odrůdy považuji za „bez postreku“ i když v kalamitních letech mohou být částečně požkozeny, ale škoda nikdy není 100 %. Není to protimluv, nejsou 100 % odolné, ale bez postreku to jde, jenom musíte občas strpět nějakou ztrátu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Pudloo - (21) - 228.52 (?), 9.10.2019 21:15

Děkuji všem. Musí to být bezsemenné, protože je to pro děti, co přebírají i meloun.  To raději budu stříkat. Změnili jsme umístění, nově uvažujeme prostor na jiždí straně domu pod přesahem střechy, kde nikdy neprší - poslední dva roky jsme tam měli bez postřiku a bez plísně rajčata  - jestli je mezi tím nějaký korelát.

Chci se zeptat ještě dvě věci:

1) k plísňovým chorobám hrozna - pokud zanedbám postřik a ono to ochoří, znamená to neúrodu jen pro tu sezónu, nebo je s rostlinou amen?

2) Švagr pěstuje víno na suchém místě, pro lepší zakořenění ho tři sezony po sobě ořezal až u země. Má to smysl?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.108 (?), 9.10.2019 23:27

Blizko pri dome znamena slabsie vetranie a nemusi to byt vyhoda... hlavne v pripade mucnatky, ktora nepotebuje priamo vodu, staci vlhky vzduch. V pripade perenospory pod strechou bude vinic menej napadnuty.
Budete tam musie aj pravidelne zalievat alebo zviest vodu zo strechy.
1.
ked rastlina ochorie neskape. Mucnatka znici strapce, na listoch je menej nebezpecna, lebo listy chorobu lepsie zvladaju... aj ked su poskodene tak bezne dalej funguju.
Predcasne opadnute listy sposobia zle vyzretie dreva (vyhonok nezdrevnatie)...potom v zime zmrzne a zostane/prezije len ta cast co bola dobre vyzreta - drevnata.

2.

zrezanie pri zemi bezne netreba. Zavisi od sily rastu. Ma zmysel zrezat zaciatkom roka pri velmi slabom raste v minulom roku, ked vyhon nie je kvalitne vyzrety v dlzke buduceho kmena. Vtedy sa moze zrezat pri zemi aby dalsi rok silnejsie vyhnal.
Ak vam vyhon narastie za rok a dobe vyzreje do dlzky cca 1.2m, mozte ho ponechat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 113.229 (?), 10.10.2019 7:42

Jak jsem psal výše, bezsemenné odrůdy se najít dají.
Co se týká umístění u domu pod přesahem střechy, jmá to svoje výhody a nevýhody. Přesah střechy pomůže proti plísni révové, ne proti padlí, ale díky tomu se výběrí možných beszemenných odrůd rozšíří. U stěny bych se nebál pěstovat třeba Veles, který má vynikající muškátovou chuť nebo Skazka či Cimus. Také blízkost stěny může pomoci prtoti jarním přímrazkům.  

Ad 1) Pokud zanedbáte postřik proti padlí při velkém infekčním tlaku, úroda nebude žádná a keř může mít problémy s vyzráváním réví, ale plodit ba další rok mohl.
Pokud keř silně napadne plíseň, může dojít k totální devastaci keře, který nebude mít listovou plochu a proto i úroda další rok může být ohrožena. Naštěstí v boji proti plísni Vám může být nápomocný přesah střechy, protože plíseň révová podobně jako okurková nebo bramborová na rajčatech potřebují k napadení ovlhčení listů nebo výhonů.

Ad2) Hodně záleží na tom, jak Vám réva na stanovišti poroste. Pokud první rok dokáže narůst do délky několika metrů za současného dobrého vyzrávání réví, není jarní řez na dvě očka nutný. Většinou se používá jen jednou v druhém roce pěstování. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Pudloo - (21) - 228.52 (?), 21.10.2019 9:18
Děkuji všem
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Pudloo - (21) - 160.154 (?), 5.11.2019 13:06

Opět se hlásím, došlo na vyhledávání sazenic. Odrůdu Veles nemá nikdo, Romulus a Zolotce málokdo. Asi to neumím dobře hledat. Nebo je ještě brzo? Nemáte nějaký tip? Jedou mi tu už diskusi smazali, když jsem chtěla tip na konkrétní podnik, tak prosím třeba do zpráv. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Pudloo - (21) - 160.154 (?), 5.11.2019 13:11

A ještě jeden dotaz, jaká je ujímavost sazenic, když chci od každé jen jednu rostlinu, mám je vzít raději po dvou?

Někde nabízejí jen řízky, jsem schopná to bez zkušeností z toho vypěstovat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika