Odrůda révy Solaris



mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?)
12.9.2013 21:06

já v sobotu sklidím - to má být jediný den kloudně..

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 192.220 (?), 9.9.2013 13:47

Včera jsem také sklízel Solaris. Cukernatost 19°NM. Loni sklizeň 10.8. při průměrné cukernatosti 21°NM.

Petr K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 146.229 (?), 9.9.2013 16:51

Dnes som tiež odmeral cukornatosť Solarisu na vertiku v záhradke za domom. Výsledok: 18 st.ČNM (21 Brix). Za 2 týždne je to teda posun o 7 st.ČNM. Teplé septembrové počasie zapracovalo. (Cez víkend sa dalo u nás opaľovať.)cool

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 9.9.2013 20:42

docela by mě zajímalo jaká by byla optimální cukernatost z duvodu toho, aby vino nebylo prilis mdlé-tedy bez kyselin, nezkousel nekdo porovnat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ferby1 - (41) - 244.2 (?), 10.9.2013 10:24

Včera u mě v Předměřicích nad Labem u Hradce Králové měl Solaris průměrnou cukernatost 20,5 °NM, nebyl letos nic moc (léčil jsem padlí, jsou drobounké bobule a další problémy...), takže jsem ho včera rovnou posklízel a vylisoval (je toho jen pár litrů). Uvidíme jak to dopadne, ale myslím si, že zrovna někde mezi kabinetem a pozdním sběrem (z pohledu cukernatosti moštu) by mohl být pro finální produkt - víno zachován optimální poměr mezi kyselinami, alkoholem a zbytkovým cukrem. Myslím, že Solaris by jinak u mě udělal v pohodě 24 °NM a více (vloni to bylo lepší). Záleží potom na Vás, jaké víno vyrobíte (chcete vyrobit), jestli ho necháte prokvasit do sucha s vyšším alkoholem nebo ukončíte kvasný proces řízeně dříve a necháte víno na vyšším zbytkovém cukru - obojí je možné - zkuste experimentovat... Já si vychutnávám vína dle nálady (suchá x sladká, jemná svěží x více alkoholová atd.), nemám rád, když to někdo striktně dělí a říká, že pije jen suchá vína a sladká (myslím přírodně) nepije, to je pro mě dnes již klišé. Přiznám se, že v poslední době mi nejvíce vyhovují vína o těchto parametrech (alkohol 11,5 - 12,5%, kyseliny 6-7 g/l, zbytkový cukr 6-12 g/l). Nikomu ale nic nevnucuju... Zdravím... Petr F.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 38.90 (?), 10.9.2013 13:18
Ja dnes meril regraktometrem - Berounsko a je to 21-22 stupnu, ja rad sucha..
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 166.233 (?), 10.9.2013 14:39

Máte pravdu pane Ferby. "Proti gustu žádný dišputát." Neskoré zbery, bobuľové výbery či slámové a ľadové vína sú teraz v móde. Vysoký prírodný cukor neprekáža aromatike, ktorá ležaním vylepšuje charakter. Je to vlastne taký pamlsok či "zákusok po dobrom jedle". Príkladom je u nás Novozámocko na juhu, kde napr. Ing.Teplan dorába takéto lahodné červené a biele husté moky. Osobne preferujem svieže vínka s výraznejšou arómou a cukernatosťou nad 5 g/l, ktoré možno popíjať aj počas jedla. Bruty a silne suché vína mi nechutia.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petik - (29) - 34.163 (?), 12.9.2013 20:19

Solaris nejlepší cukernatost 17,0 NM, ty slabší 14,5 NM. Letos slabota. U nás se podepsalo blbé jaro, zpoždění o cca 3 až 4 týdny. Loni byly i ty nejstinnější keře nad 20 st. NM.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 12.9.2013 20:47

a jakáže lokalita?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petik - (29) - 34.163 (?), 12.9.2013 20:54

KH kraj, podhůří Orl. hor, rovných 600 mnm, máme blíž k Baltu než k Jadranu ;)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 12.9.2013 21:06

já v sobotu sklidím - to má být jediný den kloudně..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika