Bordeauxská jícha



host 
28.1.2006 19:34, zobrazeno: 43304x
Prosím, jak se připravuje bordeauxská jícha?
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host, 9.2.2006 20:09
Je to vápno a modrá skalice, ale v jakém poměru, to nevím. Vznikne hydroxid měďnatý. Dá se to nahradit Championem nebo Kuprikolem. Vím, že to vinaři stabilizovali trochou mléka nebo cukrem, aby to šlo použít i druhý den.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host, 11.2.2006 12:24
Literatura říká, že k přípravě bordóské jíchy rozpustíme 1 kg modré skalice v 50 litrech vody a 400-500 g hašeného vápna rozmícháme v 50 l vody. Potom lijeme roztok modré skalice pomalu do vápenného mléka, ne obráceně, protože jinak dochází ke komplexním sloučeninám.

Snad to takhle vyhovuje, osobně jsem nezkoušel.

Pěkný den!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vladko - (19), 11.2.2006 23:01
Podařilo se mi to najít v Atlasu škodlivých činitelů našich ovocných plodin, Ctibor Blattný a Bohumil Starý, 1944


Bordeauaxská jícha obvykle 1%: 1 kg modré skalice rozpustit v 50 l vody. Dále 0.75 kg vápenného hydrátu nebo 1,5 kg hašeného vápna zase rozpustit v 50 l vody. Takto oddělené roztoky vydrží dlouho a nerozkládají se. Roztoky pak po vychladnutí smísíme ve třetí nádobě, tak, že je lejeme pomalu oba najednou a mícháme. Nebo vléváme skalici do vápna. Ne naopak. Jícha musí být mírně zásaditá, můžeme použít universální papírky z akvaristiky. Zásaditost se zvýší vápnem. Správně připravená jícha je modrá a po uzazení čirá. Musí se spotřebovat do 24 hod. Používají se pouze nekovové nádoby. Pozor na švestky, jsou citlivé.
Burgundská jícha 1% : 1 kg modré skalice a 1.4 kg sody /krystalické/, stejným způsobem. pH se nezkouší. Je prý šetrnější.
Měďnatočpavková: skalice a čpavek, nepoužívá se, snadno pálí listy..
Taky se zkoušely oxidy mědi práškové.
Zlatý Champion nebo Kuprikol
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Vladko - (19), 12.2.2006 18:55
Trochu mléka či cukru se fakt dopourčujě. ale asi je vhodné používat Kuprikol nebo Champion /je to totéž/. Možná pro velkovýrobu je to levnější. Mimochodem se na to přišlo tak, že vinař, aby mu nekrali hrozny, tyto postříkal po okraji vinice touto směsí! Peronospora, padlí a révokaz dorazily Evropy asi před 150 leta z Ameriky. Takže Karel IV. moc práce s chorobami neměl.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 163.145 (?), 28.5.2007 9:04
Návod je v "1000 rad pro zahrádkáře" od Radima Šrota...?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 204.1 (?), 28.5.2007 11:08
Kdyz koupite kulatou krabyci s modrou skalici tak nani je novod.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 51.249 (?), 8.7.2020 15:15

Jenže při cenách obou jmenovaných přípravků jícha namíchaná doma vyjde minimálně stokrát levněji...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 230.42 (?), 8.7.2020 17:51

Muze nekdo napsat jak si doma pripravit   Burdeaxskou jichu a kdyz je namichana jak dlouho zustane funkcni

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.144 (?), 8.7.2020 18:14

Vždyť to máte o půl stránky výš.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika