|
Bordeauxská jícha
|
|
|
|
Vladko - (19) 11.2.2006 23:01
Podařilo se mi to najít v Atlasu škodlivých činitelů našich ovocných plodin, Ctibor Blattný a Bohumil Starý, 1944
Bordeauaxská jícha obvykle 1%: 1 kg modré skalice rozpustit v 50 l vody. Dále 0.75 kg vápenného hydrátu nebo 1,5 kg hašeného vápna zase rozpustit v 50 l vody. Takto oddělené roztoky vydrží dlouho a nerozkládají se. Roztoky pak po vychladnutí smísíme ve třetí nádobě, tak, že je lejeme pomalu oba najednou a mícháme. Nebo vléváme skalici do vápna. Ne naopak. Jícha musí být mírně zásaditá, můžeme použít universální papírky z akvaristiky. Zásaditost se zvýší vápnem. Správně připravená jícha je modrá a po uzazení čirá. Musí se spotřebovat do 24 hod. Používají se pouze nekovové nádoby. Pozor na švestky, jsou citlivé.
Burgundská jícha 1% : 1 kg modré skalice a 1.4 kg sody /krystalické/, stejným způsobem. pH se nezkouší. Je prý šetrnější.
Měďnatočpavková: skalice a čpavek, nepoužívá se, snadno pálí listy..
Taky se zkoušely oxidy mědi práškové.
Zlatý Champion nebo Kuprikol
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host, 9.2.2006 20:09
Je to vápno a modrá skalice, ale v jakém poměru, to nevím. Vznikne hydroxid měďnatý. Dá se to nahradit Championem nebo Kuprikolem. Vím, že to vinaři stabilizovali trochou mléka nebo cukrem, aby to šlo použít i druhý den.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host, 11.2.2006 12:24
Literatura říká, že k přípravě bordóské jíchy rozpustíme 1 kg modré skalice v 50 litrech vody a 400-500 g hašeného vápna rozmícháme v 50 l vody. Potom lijeme roztok modré skalice pomalu do vápenného mléka, ne obráceně, protože jinak dochází ke komplexním sloučeninám.
Snad to takhle vyhovuje, osobně jsem nezkoušel.
Pěkný den!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Vladko - (19), 11.2.2006 23:01
Podařilo se mi to najít v Atlasu škodlivých činitelů našich ovocných plodin, Ctibor Blattný a Bohumil Starý, 1944
Bordeauaxská jícha obvykle 1%: 1 kg modré skalice rozpustit v 50 l vody. Dále 0.75 kg vápenného hydrátu nebo 1,5 kg hašeného vápna zase rozpustit v 50 l vody. Takto oddělené roztoky vydrží dlouho a nerozkládají se. Roztoky pak po vychladnutí smísíme ve třetí nádobě, tak, že je lejeme pomalu oba najednou a mícháme. Nebo vléváme skalici do vápna. Ne naopak. Jícha musí být mírně zásaditá, můžeme použít universální papírky z akvaristiky. Zásaditost se zvýší vápnem. Správně připravená jícha je modrá a po uzazení čirá. Musí se spotřebovat do 24 hod. Používají se pouze nekovové nádoby. Pozor na švestky, jsou citlivé.
Burgundská jícha 1% : 1 kg modré skalice a 1.4 kg sody /krystalické/, stejným způsobem. pH se nezkouší. Je prý šetrnější.
Měďnatočpavková: skalice a čpavek, nepoužívá se, snadno pálí listy..
Taky se zkoušely oxidy mědi práškové.
Zlatý Champion nebo Kuprikol
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Vladko - (19), 12.2.2006 18:55
Trochu mléka či cukru se fakt dopourčujě. ale asi je vhodné používat Kuprikol nebo Champion /je to totéž/. Možná pro velkovýrobu je to levnější. Mimochodem se na to přišlo tak, že vinař, aby mu nekrali hrozny, tyto postříkal po okraji vinice touto směsí! Peronospora, padlí a révokaz dorazily Evropy asi před 150 leta z Ameriky. Takže Karel IV. moc práce s chorobami neměl.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
|
|
|
|