Jak zasadit avokádo

Avokádo je výjimečný druh ovoce, který je bohatý na vitamíny, minerály a zdravé tuky. Pochází z tropických oblastí a je oblíbenou součástí mnoha jídel po celém světě. Pokud si chcete vychutnat čerstvé avokádo ze své vlastní zahrady, zde je návod, jak zasadit a pěstovat avokádo.

Příprava semene

Prvním krokem k úspěšnému pěstování avokáda je správná příprava semene. Avokádo se získává ze semen, která se nacházejí v plodu. Semena by měla být vyjmuta ze zralého avokáda a pečlivě vyčištěna od dužiny. Dále by měla být namočena ve vodě po dobu 24-48 hodin, aby se zvětšila šance na úspěšné klíčení.

Zakládání semen

Po namočení semen můžete začít s výsadbou. Avokádo roste nejlépe v teplých podmínkách, takže je ideální ho umístit do květináče nebo hliněného hrnce a umístit na slunné místo. Semeno by mělo být zasazeno tak, aby byla část s hrotem namočená ve vodě, zatímco horní část zůstane nad hladinou.

Péče o semenáčky

Při pěstování semenáčků avokáda je důležité pravidelně kontrolovat, zda je substrát dostatečně vlhký. Semeno by mělo být udržováno vlhké, ale ne přemokřené. Když se objeví první lístky, můžete začít postupně přidávat hnojivo bohaté na dusík, aby podpořilo růst rostliny.

Přesazení do země

Po asi 6-8 týdnech by semenáček měl mít dostatečně silné kořeny na to, aby byl přesazen do země. Měli byste zvolit dostatečně velkou nádobu, aby kořeny měly dostatek místa na růst. Avokádo preferuje vlhkou půdu s dobrou drenáží, takže je důležité zvolit kvalitní substrát a pravidelně ho zalévat.

Péče o dospělou rostlinu

Když se avokádo stane dospělou rostlinou, je třeba se o ni pravidelně starat. Avokádo preferuje slunné místo, ale v horkém počasí by měla být chr

áněna před přímým sluncem. Je důležité pravidelně zalévat rostlinu a udržovat substrát vlhký. Nicméně, příliš mnoho vody může vést k hnilobě kořenů. Pokud je rostlina vystavena suchému vzduchu, může to vést ke zvadlému listí, takže může být užitečné použít vlhký substrát nebo umístění hrnce na podnose s vodou.

Kromě zalévání je důležité také pravidelně hnojit rostlinu. Avokádo potřebuje hnojení bohaté na dusík a fosfor, které podporuje růst a vývoj rostliny. Hnojení by mělo být prováděno přibližně jednou za měsíc.

Při pěstování avokáda věnujte pozornost také případným škůdcům a chorobám, které by mohly rostlinu napadnout. Mezi časté škůdce patří roztoči, mšice a molicové. Pokud jsou napadeny, může být užitečné použít přírodní repelenty nebo chemické postřiky.

Získání plodu

Avokádo roste velmi pomalu a může trvat několik let, než se z něj stane dospělá rostlina schopná plodu. Pokud má rostlina dostatek slunce, vody a hnojení, měla by začít tvořit květy a plody. Avokádo kvete na jaře a plody zrají na podzim.

Při sběru plodů je důležité počkat, až budou plody zralé. Zralost avokáda můžete určit podle barvy kůry, která by měla být tmavě zelená nebo hnědá. Pokud chcete zjistit, zda je plod zralý, můžete jej lehce stisknout prstem. Pokud je měkký, je zralý a může být snadno oloupaný.

Závěr

Avokádo je nádhernou rostlinou, která se hodí pro pěstování v květináči nebo jako součást zahrady. Pěstování avokáda může být zajímavým a odměňujícím zážitkem, ale vyžaduje trpělivost a pečlivou péči. Pokud dodržíte tyto jednoduché kroky, můžete mít krásnou rostlinu a čerstvé avokádo kdykoli budete chtít.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno