Žloutne mi můj nejhezčí strom

The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 105.66 (?) 
15.2.2012 14:37, zobrazeno: 25425x

Co s tím mám dělat? Minulý rok v zimě taky žloutnul, ale teď je to hodně intenzivní, co s tím? :/ Děkuji moc všem za rady. Robin

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 15.2.2012 17:06

Přesadte jej do většího květináče.

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 15.2.2012 20:19

Dobrý večer. Připojím se - přesadit na jaře do většího květináče, pokud to jenom trošku jde je třeba stromečku na zimu snížit teplotu. Pod tím stropem a u ustředního topení dostává zabrat!. Jestli máte prosklenou mrazu prostou verandu, zimní zahradu - tam by mu bylo skvěle. Zdeněk

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 205.187 (?), 15.2.2012 21:04

Přesazení doporučované předchozími přispěvateli bude jistě dobrá věc. Já osobně bych fíkus trochu zastřihl - tak asi o 10-20% zelené hmoty, tedy v podstatě ty převisající konce větévek apod., trochu se tím může upravit i viditelná nerovnoměrnost korunky. Podpoří se tím kořenová soustava oproti velké nadzemní části stromku. A nebál bych se také použít třeba symbivit do květináče: podpoří mikrobiální aktivitu a symbiotické houby v kořenovém prostoru.

Josef.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 15.2.2012 21:20

Zastřižení jsem si doporučit netroufl. Když je něco "nejhezčí" tak jsem předpokládal, že ochota majitele k takovému činu bude pramalá. Ale pokud by pan majitel přece jenom dokázal vzít nůžky do ruky a tomu fíkusu udělal trochu fazónu (= zredukoval listovou plochu), bylo by to určitě ku prospěchu věci. Kořeny by měly být za ideálního stavu s nadzemní částí v rovnováze. Ale v tomto případě jsou kořeny, napěchované do malinkého květináčku oproti zelené části rostliny v těžké defenzívě. A proto rostlina rychle vysychá a proto i žloutne a shazuje listy. To studené přezimování u fíkusů myslím není až tak nutné a při dostatku vláhy se s tím vyrovnají.

host - 54.27 (?), 15.2.2012 21:33

Já bych řekla, že benjamíni právě studené zimování rádi nemají. A zvláště se jim nelíbí prochlazené nohy. Elena

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3376) - 5.149 (?), 15.2.2012 23:59

Vůbec tomu nerozumím, ale moje kolegyně pěstovala v kanceláři benjamíny, jeden začal žloutnout. Pozvala si zahradníka a ten jí ho ostříhal opravdu moc, nezbylo ani 40% listů. Benjamín se zahustil a krásně rostl. Není to moje rada, ale asi to chce hodně odvahy.Možná by k tomu řekli něco zahradníci na tomto webu.

Mr Big

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3376) - 5.149 (?), 16.2.2012 15:34

Chtěl bych dodat: Dnes jsem se zeptal toho zahradníka jak to stříhal, tak mně řekl že na kosterní větve a stromek zůstral úplně bez listí. Možná to tak riskl, protože to nebyl jeho benjamin. Ještě bych dodal že kolegyně ty odstřižené větve nechala zakořenit a zapěstovala nové rostliny- sázela je po dvou vedle sebe a kmínky zaplétala.

Mr Big

The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 105.66 (?), 16.2.2012 2:56

Je pravda, že už vylézejí delší dobu kořínky z vrchu květináče. Takže přesezaní bude asi to nejrozumější. Do jak velkého květináče přesadit?

Bohužel ho mohu mít buď v bytě a nebo venku na balkoně, jinou možnost nemám..
A to ostříhání? Pokud byste mi přesně poradili, kde střihnout, tak to klidně udělám, když mi dáváte jistotu, že to stromečku pomůže :)

Děkuji všem mnohokrát

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 16.2.2012 9:34

Dejte květináč přibližně o pět cm větší. Ten Váš je vůči rostlině hodně malý. Až vyjmete kořenový bal z květináče, oklepejte z obvodu a z vrchu starou zeminu. Na spodek květináče nezapomeňte dát drenážní vrstvu, cca 2 -3 cm. Poradit se střiháním si takto na dálku netroufám. Snad obecně. Postupně odstraňte  :
1) vše suché
2) dovnitř zarůstrající a křižně rostoucí větvičky
3) větvičky, které silně zahušťují nějakou část korunky
4) nesymetricky vyrůstající větvičky + délkově přerostlé zkraťte
5) dotvořte požadovaný tvar korunky
Nebojte se toho, fíkus se s řezem vyrovná bez problému. Pozor, z řezných ran dočasně vytéká mléko, dejde proto pod rostlinu na pár hodin nějakou podložku (kartón, noviny), než rány zaschnou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz