Žloutne mi můj nejhezčí strom

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
16.2.2012 9:34

Dejte květináč přibližně o pět cm větší. Ten Váš je vůči rostlině hodně malý. Až vyjmete kořenový bal z květináče, oklepejte z obvodu a z vrchu starou zeminu. Na spodek květináče nezapomeňte dát drenážní vrstvu, cca 2 -3 cm. Poradit se střiháním si takto na dálku netroufám. Snad obecně. Postupně odstraňte  :
1) vše suché
2) dovnitř zarůstrající a křižně rostoucí větvičky
3) větvičky, které silně zahušťují nějakou část korunky
4) nesymetricky vyrůstající větvičky + délkově přerostlé zkraťte
5) dotvořte požadovaný tvar korunky
Nebojte se toho, fíkus se s řezem vyrovná bez problému. Pozor, z řezných ran dočasně vytéká mléko, dejde proto pod rostlinu na pár hodin nějakou podložku (kartón, noviny), než rány zaschnou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 105.66 (?), 15.2.2012 14:37, zobrazeno: 25439x

Co s tím mám dělat? Minulý rok v zimě taky žloutnul, ale teď je to hodně intenzivní, co s tím? :/ Děkuji moc všem za rady. Robin

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 15.2.2012 17:06

Přesadte jej do většího květináče.

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 15.2.2012 20:19

Dobrý večer. Připojím se - přesadit na jaře do většího květináče, pokud to jenom trošku jde je třeba stromečku na zimu snížit teplotu. Pod tím stropem a u ustředního topení dostává zabrat!. Jestli máte prosklenou mrazu prostou verandu, zimní zahradu - tam by mu bylo skvěle. Zdeněk

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 205.187 (?), 15.2.2012 21:04

Přesazení doporučované předchozími přispěvateli bude jistě dobrá věc. Já osobně bych fíkus trochu zastřihl - tak asi o 10-20% zelené hmoty, tedy v podstatě ty převisající konce větévek apod., trochu se tím může upravit i viditelná nerovnoměrnost korunky. Podpoří se tím kořenová soustava oproti velké nadzemní části stromku. A nebál bych se také použít třeba symbivit do květináče: podpoří mikrobiální aktivitu a symbiotické houby v kořenovém prostoru.

Josef.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 15.2.2012 21:20

Zastřižení jsem si doporučit netroufl. Když je něco "nejhezčí" tak jsem předpokládal, že ochota majitele k takovému činu bude pramalá. Ale pokud by pan majitel přece jenom dokázal vzít nůžky do ruky a tomu fíkusu udělal trochu fazónu (= zredukoval listovou plochu), bylo by to určitě ku prospěchu věci. Kořeny by měly být za ideálního stavu s nadzemní částí v rovnováze. Ale v tomto případě jsou kořeny, napěchované do malinkého květináčku oproti zelené části rostliny v těžké defenzívě. A proto rostlina rychle vysychá a proto i žloutne a shazuje listy. To studené přezimování u fíkusů myslím není až tak nutné a při dostatku vláhy se s tím vyrovnají.

host - 54.27 (?), 15.2.2012 21:33

Já bych řekla, že benjamíni právě studené zimování rádi nemají. A zvláště se jim nelíbí prochlazené nohy. Elena

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3376) - 5.149 (?), 15.2.2012 23:59

Vůbec tomu nerozumím, ale moje kolegyně pěstovala v kanceláři benjamíny, jeden začal žloutnout. Pozvala si zahradníka a ten jí ho ostříhal opravdu moc, nezbylo ani 40% listů. Benjamín se zahustil a krásně rostl. Není to moje rada, ale asi to chce hodně odvahy.Možná by k tomu řekli něco zahradníci na tomto webu.

Mr Big

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3376) - 5.149 (?), 16.2.2012 15:34

Chtěl bych dodat: Dnes jsem se zeptal toho zahradníka jak to stříhal, tak mně řekl že na kosterní větve a stromek zůstral úplně bez listí. Možná to tak riskl, protože to nebyl jeho benjamin. Ještě bych dodal že kolegyně ty odstřižené větve nechala zakořenit a zapěstovala nové rostliny- sázela je po dvou vedle sebe a kmínky zaplétala.

Mr Big

The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 105.66 (?), 16.2.2012 2:56

Je pravda, že už vylézejí delší dobu kořínky z vrchu květináče. Takže přesezaní bude asi to nejrozumější. Do jak velkého květináče přesadit?

Bohužel ho mohu mít buď v bytě a nebo venku na balkoně, jinou možnost nemám..
A to ostříhání? Pokud byste mi přesně poradili, kde střihnout, tak to klidně udělám, když mi dáváte jistotu, že to stromečku pomůže :)

Děkuji všem mnohokrát

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 16.2.2012 9:34

Dejte květináč přibližně o pět cm větší. Ten Váš je vůči rostlině hodně malý. Až vyjmete kořenový bal z květináče, oklepejte z obvodu a z vrchu starou zeminu. Na spodek květináče nezapomeňte dát drenážní vrstvu, cca 2 -3 cm. Poradit se střiháním si takto na dálku netroufám. Snad obecně. Postupně odstraňte  :
1) vše suché
2) dovnitř zarůstrající a křižně rostoucí větvičky
3) větvičky, které silně zahušťují nějakou část korunky
4) nesymetricky vyrůstající větvičky + délkově přerostlé zkraťte
5) dotvořte požadovaný tvar korunky
Nebojte se toho, fíkus se s řezem vyrovná bez problému. Pozor, z řezných ran dočasně vytéká mléko, dejde proto pod rostlinu na pár hodin nějakou podložku (kartón, noviny), než rány zaschnou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz