Rajče - rezistentní k plísni



host - 37.76 (?) 
30.1.2013 21:08, zobrazeno: 26679x

Na trhu v ČR se začínají objevovat semena rajčat značená jako rezistentní. Jsou dost drahá. Máte s těmito rajčaty někdo zkušenost?

Našla jsem tato: Rajče Vitella, Rajče tyčkové ´Phantasia F1´, Rajče Sportivo, Rajče Conqueror F1 a asi jsou i jiné.

dík

Zuzka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 30.1.2013 22:15

Viz vlákno: Rajčata tolerantní k plísni bramborové.  Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 31.1.2013 11:05

Dobrý den, už jsem se ptal na rezistenty a odolná rajčata. A některé z těch odrůd zkusím. Vybral jsem si i něco od Gengelu. Teď jsem přišel na semena firmy Johnson Seeds. U některých odrůd mají uvedeno, že jsou odolné k počasí. Je to anglická firma - hraje to nějakou roli?  Vedle těch které mají běžně u nás i Alicante a nějaké další, které jsem ne internetu nenašel. Nezkoušel jste někdo odrůdy rajčat této firmy?  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 5.149 (?), 31.1.2013 12:18

Nejprve je potřeba si vyjasnit, co to znamená odolná rajčata. Já si myslím, že se nejedná o rajčata, která by byla imunní vůči extrémně nízkým teplotám, např.že by při nula stupních nezmrzla, ale jde o rajčat, která jsou schopna někde na hranici pěstovatelnosti (15 °C) růst, kvést a plodit. Jejich odolnost k těmto nižším teplotám je dána tím jak se přizpůsobili podmínkám kde již 200 let jsou pěstovány a šlechtěny. Pochopitelně odrůdy anglické budou vůči teplotám odolnější než odrůdy italské. Příklad od nás: Jistě je rajče Stupické polní rané odolnější než jakékoliv rajče typu San Marzano.

K rezistenci mám jednu připomínku: Je opravdu vypěstováno mnoho rajčat jako rezistentní k chorobám. Semenářské firmy toto pochopitelně nezapomenou ve svých materiálech uvést. Často i v názvu odrůdy je uvedeno VFN (Beefmaster VFN F1). Jen je třeba si uvědomit co tato značka znamená. Znamená to, že tato rajčata jsou odolná vůči bakteriální tečkovitosti, fusariovému a verticiliovému vadnutí a tabákovému mozaikovému viru- což mne při venkovním pěstování a střídání plodin vůbec nezajímá.Chybí rezistence vůči u nás a možná na celém světě nejobávanější chorobě plísni bramborové. Opravdu jsou ve světě deklarovány některé odrůdy jako tolerantní k plísni bramborové (pokud vynechám původní odrůdy rajčat, které mají jiné nedostatky a odrůdy ze zámoří), tak já znám jen dvě odrůdy firmy Kiepenkerl -Phantasia a Philovita (Philova). Vyzkoušení jestli opravdu jsou tolerantní bych očekával od nějaké nezávislé organizace (např.VÚZ jestli ještě existuje, nebo ČSZ, apod), ale tito tento zájem nemají. My amatéři zase nemáme ty možnosti a tak zkoušíme bez nároku na nějaké aspoň veřejně pupblikovatelné výsledky.

           Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 79.152 (?), 17.2.2015 23:37

Vitella F1 je veľmi slušne odolná i voči nenávidenej plesni Phytophtora infestans. Sportivo je odolné voči všetkému možnému, no proti plesni to žiadny zázrak nie je. Phantasiu F1 už Kiepenkerl dokonca v poslednej dobe prestal označovať ako tolerantnú odrodu. Veľmi slušne odolná je Philovita (cherry)...  Vybranú sortu si ale treba odskúšať vo vlastných podmienkach, nakoľko v iných podmienkach sa neraz chovajú rôzne a každému chutí niečo iné, pričom neraz práve zvýšená odolnosť voči chorobám býva sprevádzaná i určitými nedostatkami v chuti a v aróme...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sasman - (23) - 193.85 (?), 27.11.2017 22:07

Philovita:

Pěstoval jsem ji první rok, takže je na to třeba brát ohled (žádné dlouhodobé zkušenosti). Lokalita Vizovice. Jako referenci beru Bejbino, i když je to koktejlové rajče a ne cherry.

První půlku sezóny jsem byl maximálně spokojený. Nejchutnější rajče, jaké jsem zatím jedl – hodně rajčatová chuť; když má dostatek tepla a pěkně dozraje, tak je i sladká. Září u nás ale bylo velmi deštivé počasí a u Philovity jsem měl velký problém s praskáním nedozrálých plodů, takže už jsem pak téměř nic nesklidil. Bejbino taky praskalo, ale výrazně míň.

Úrodnost nemám zváženou, ale rozhodně není velká ani kdyby plody nepraskaly (tipuju 50-60 % Bejbina).

Nestříkal jsem přímo rostlinu fungicidy, ale měl jsem ji mezi ostatními rajčaty, takže při stříkání ostatních rajčat se na Philovity určitě nějaký postřik dostal a nemůžu tedy úplně posoudit odolnost vůči chorobám (i když odolnější než normální rajčata podle stavu listů určitě je). Příští rok ji vysadím na záhon, který nebudu stříkat, a uvidí se.

Ve fóliovníku byl výkon špatný – trpěla opravdu hodně nedozráváním stopkové části plodu (Bejbino bylo OK).

Pár rostin jsem vysadil ke zdi domu – tam podaly Philovity opravdu skvělý výkon – výtečná chuť, téměř žádné houbové choroby i bez postřiku (=stačilo otrhat napadené listy).

Hlavní výhody jsou tedy skvělá chuť a snad relativní odolnost vůči chorobám. Otázkou bude plodnost a odolnost proti praskání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika