Rajčatový hokus pokus - průběh



host - 97.110 (?)
25.12.2017 20:22

Tesim sa na vysledky pokusu s tym led svetlom.

Pekny vecer vsetkym

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 24.12.2017 13:04

Nejsem žádný profesionál a do odborníka mám také dost daleko. Píši a rád o tom co jsem někde četl a o svých zkušenostech z pěstování rajčat. Jinak jsem na tom stejně jako vy všichni zde. Když vyjde počasí a neudělám nějaké hloupé chyby tak mám také pěknou úrodu jako třeba letos a jsem spokojen. Když je špatné počasí a úroda není až zas taková a já jsem neudělal žádné zbytečné chyby, tak jsem také spokojen- hlavně že jsem se pobavil. Jinak jsem asi stejná krevní skupina jako Milan, pořád něco zkouším.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 6.138 (?), 25.12.2017 18:55

25.12.17 Konečně dorazila první LED grow žárovka (54W, červené a modré spektrum). Pokus s přisvětlováním tedy teprve začal. Předtím to bylo jen provizorium. Je to trochu jiné kafe než ten pásek - tedy výkonově. Podle návodu je třeba nosit sluneční brýle při manipulaci. Dobrý fórek. Ale osvětluje daleko menší prostor než udává prodejce NakupLedky.cz. Zavěsil jsem ji 65 cm nad rostliny.

Vysel jsem 6 dalších semínek, tentokrát jsem je nechal na povrchu podle Vladimíra. Zaráží mne, že mám velmi nízkou klíčivost. Nejspíš dělám někde chybu, ale netuším kde. Pouze Startka má málo přes 50%. To není normální. Znovu jsem použil klíčivé substráty Agro a Forestina stejným poměrem, vynechal jsem krtinec. Z minulého vzorku uvádím, snad prozatimní (uplynulo 8 dní od výsevu), trochu trudné, výsledky:

Forestina - 2/4; Agro 2/4, Agro+krtinec 1/4, Forestina+krtinec 0/4. Semínka byla do 1 cm hloubky, teplota 22 - 25°C.

Ze dvou rostlinek Start jsem včera udělal pokusné králíky (kontrolní skupinu), když jsem je vyšoupl na parapet okna na chodbě, kde je 16 - 17°C. Bez přisvětlování. 

Milan Hokus Pokus

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 97.110 (?), 25.12.2017 20:22

Tesim sa na vysledky pokusu s tym led svetlom.

Pekny vecer vsetkym

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 9.135 (?), 26.12.2017 9:04

Když odhlédnu k soutěži kdo z obou osvětlovačů má většího dědečka,  racionálně vzato ty z EB. jsou lepší, alespoň v tom, že u té nejsilnější je uvedený světelný tok. Z toho by se pak VELMI přibližně dalo zjistit kolik světla dávají ty slabší. A na internetu se zas - snad - zjistí, jaké osvětlení je fytoaktivní. Jen pro příklad, 1 lm/m2 = 1 lx. A citace: ve slunečný letní den na volném prostranství lze naměřit hodnoty větší než 70 000 lx (v zeměpisné šířce ČR. A víte vše, co potřebujete, Hokusi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 9.135 (?), 26.12.2017 9:07

Akotát jsem zapomněl doplnit, že světla ubývá se čtvercem vzdálenosti, česky řečeno, ve dvojnásobné vzdálenosti od zdroje je čtyřikrát méně světla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 6.138 (?), 26.12.2017 10:04

Pokud máte zájem se mnou tyto věci prodiskutovat věcně, projděte si prosím obě vlákna o hokusu pokusu, abyste věděl, co je mým záměrem. Tam jsem také uveřejnil svůj mail, takže mi můžete napsat tam.

Býval jsem světelným technikem, takže lm a lx mi opravdu něco říkají. Jenže tohle je o vztahu světlo - rostlina, který je daleko komplikovanější než jen intenzita osvětlení za jasného letního dne. Skleníkáři a pěstitelé marjány o tom něco vědí.

A ještě jednu věc: proč stahovat kalhoty, když je ještě brod daleko? Jinými slovy, počkejme na výsledek hokusu pokusu. Třeba je opravdu to přisvětlování zbytečné, ale třeba ne. Kontrolní vzorek existuje.

Milan HP 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 26.12.2017 17:48

takže lm a lx mi opravdu něco říkají. Jenže tohle je o vztahu světlo - rostlina, který je daleko komplikovanější než jen intenzita osvětlení za jasného letního dne.

Ale jen to nestačí. Takže znovu a (snad) naposledy. Základní faktory ovlivňující růst rostlin jsou světlo, teplo, vlhkost a živiny. Pokud jsou tyto faktory v rovnováze a optimální, rostlina prosperuje nejlíp. Pokud kterýkoliv z nich je v minimu, rostlina prosperuje podle tohoto faktoru. Z toho plynou různé konsekvence a jednou z nich je, že vypěstovat kvalitní sadbu rajčat v zeměpisné poloze ČR v prosinci a lednu je prakticky nemožné, nebo velmi velmi obtížné. Kdo tvrdí opak, lže.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 6.138 (?), 26.12.2017 19:42

PP, možná vám to nedošlo, ale to všechno je nám známo. Ale to moje NEBUDE sadba, v tom je ten hlavní problém. Sadbu na ven začnu ze semínek pěstovat normálně jako každý druhý v březnu. Ta rajčata, když to vyjde, porostou pomalu doma, tak rychle jak jim světlo dovolí. To bude přibývat a já ho i přidávám (a budu víc, bude-li nutné). V těch spektrech, která rostliny pro fotosyntézu potřebují nejvíc - minimální intenzita osvětlení pro ni je u rajčete 400lx, a to myslím dost překračuju. No a v březnu, ale možná stačí i duben, je nařízkuju, abych měl víc plísniodolných jedinců. A ty mateřské rostliny půjdou na balkón (150 mnm) nejspíš v dubnu: hodlám jim tam udělat i malý polykarbonátový skleník přilehlý k vytápěné zdi. Rovnováha faktorů bude odpovídat pomalému růstu. Co je na tom nemožného?

A ohrazuju se proti "lhaní". Už proto, že o budoucnosti jen odhadované nelze lhát. Možná ji chybně předvídat, ale ne lhát. Navíc jsem nikdy netvrdil, že to musí vyjít. Proto se to jmenuje Hokus pokus.

Co vám dělá tak dobře na odrazování a i ponižování lidí, kteří to zkoušejí? Potřebujete si zvýšit sebevědomí tím, že jiní jsou, no jak to říct slušně?, méně vzdělaní než vy?

Nakonec sám přiznáváte, že to může být jen "velmi, velmi obtížné". No a my se těch obtíží nebojíme. Prostě si počkejte na svou satisfakci po skončení pokusu, tedy pokud selže. Slibuju, že jej přesně a pravdivě popíšu. Už jen kvůli povzbuzení či varování eventuálních následovníků.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 26.12.2017 20:13

MHP, snad to nebude tak zlé. Myslím, že šlo jen o nedorozumění. Mě osobně ty nápady zajímají a inspirují mě k úplně jiným nápadům, které budu realizovat sám. Zaujala mě zmínka o zapuštěném skleníku i o řízkování rajčat. Až se v lednu vrátím do Bulharska, vyseju si na okně několik rajčat pro výsadbu do zapuštěné brázdy (30 cm hluboko). Chtěl bych tam vysadit jednu řadu rajčat koncem března, kdy už mi hrozí jen mrazíky do -3st. Sazenice překryju lexanem a při riziku nočních mrazíků překryju i ten lexan. V květnu začnu do brázdy přisypávat zeminu a kompost, takže prvá řada bude časem ve stejné rovině jako ty ostatní. Pro někoho to může být taky nesmysl, ale taky si věřím.
 Využiju výborných světelných podmínek bez nutnosti umělého světla.

Předčasná výsadba
Předčasná výsadba
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 6.138 (?), 26.12.2017 20:29

To se mi nezdá jako špatný nápad do nížiny. "Podlahu" ale udělejte jako pravý pařník: spoustu hnoje dospod, aby jeho tlení tu brázdu zahřívalo. A trochu v jižním svahu, aby světlo zasahovalo rostliny. Za sebe řeknu, že se o to v 570 mnm nebudu pokoušet: v březnu tam ještě často sněží.

Mimochodem, co je lexan? Polykarbonát?

MHP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika